Случај „Сартид“: Украли 527 милиона долара?!

0
(0)

Нова Влада Србије формирала је тим од 60 оперативаца Управе криминалистичке полиције који ће кренути у чешљање свих спорних приватизационих кругова, најављује премијер Ивица Дачић, док његов заменик Александар Вучић већ недељама понавља да ће се у Србији отворити Пандорина кутија.

Некако под притиском јавности да се изјасни шта ће бити прво чега ће се полицајци латити, Дачић је навео смедеревску железару Сартид. Премда Вучић само дан касније демантује премијера да ће Сартид бити први, већ да ће се радити паралелно, баш та компанија је и прва која се помиње у резолуцији Европског парламента од 29. марта ове године, која говори о спорним приватизацијама у Србији.

Бранко Драгаш један је од ретких економиста који су од првог дана указивали на могуће малверзације код приватизације Сартида који је продат америчком мултинационалном концерну Ју-Ес-Стил за 23 милиона долара. Бар толико је званично завршило у државној каси.

Питања без одговора

Економиста Бранко Драгаш уверен је да је смедеревска железара продата на криминалан начин и да кривци морају да буду кажњени.

 Постављају се многа питања, али четири су најинтересантнија. Како то да је из Америке изашло више од 550 милиона долара за куповину Сартида, а у Србију је ушло само 23 милиона? Зашто је избегнуто да Сартид буде дат повериоцима који су хтели да га преузму, него је држава на себе преузела 1,7 милијарди долара дуга? Зашто је пребачена надлежност на Трговински суд у Београду? Зашто су наше банке отеране у стечај кад им је Сартид дуговао 1,2 милијарде евра? – пита Драгаш.

– Знамо да је из Пенсилваније кренуло 550 милиона долара за приватизацију Сартида. Та афера је позната под називом „Пеликан“, а моја екипа правника је комплетну документацију доставила полицији и тужилаштву. Разлику од 23 до 550 милиона поделили су, према мојим сазнањима људи из САД и Србије који су учествовали у овом послу – каже Драгаш.

Он напомиње да је кључ за продају Сартида у бесцење једноставан. Железара је дуговала 1,2 милијарде евра великим државним банкама, а онда су прво оне ликвидиране, да би потом и у Сартиду проглашен стечај, иако то није било нужно економски, али је било неопходно да би се компанији оборила цена.

Случај Сартида доспео је до суда још у фебруару 2008, када је захтев за спровођење истраге поднет против седморо осумњичених. Истражни судија тада је почео да саслушава осумњичене међу којима се помињало име некадашњег министра привреде приватизације Александра Влаховића, мада ништа од тога није истински потврђено.

Поред Влаховића, за продају Сартида везивали су се и некадашњи шеф кабинета Зорана Ђинђића – Немања Колесар, затим бивши председник Трговинског суда Горан Кљајевић, Душан Марчићевић, бивши судија овог суда, Живомир Новаковић, некадашњи директор Сартида, Бранислав Игњатовић, стечајни управник тог гиганта и Драган Шаговновић, директор Центра за консалтинг Економског института у Београду.

Наводно, ови људи су се састајали између фебруара 2002. до септембра 2003. те се договорили да Ју-Ес-Стил купи Сартид непосредном погодбом и без укључивања других потенцијалних купаца. Дакле, без тендера.

Отписали конкуренцију

Сартид није морао бити продаван директном погодбом. Бивше владе су се упињале да нам објасне како је цена била добра, узевши у обзир дугове и технолошку заосталост, али, чак и тако јадна фирма заинтересовала је неколико великих компанија – Тисен круп из Немачке и Вест Алпина из Аустрије. Као заинтересовани помињали су се ЛНМ холдингс из Холандије, други по величини произвођач челика у свету. Како није било никакве реалне процене вредности капитала, нити тендера, никада нећемо сазнати да ли је држава могла проћи боље.

Мирољуб Лабус, који је 2003. био на челу Агенције за осигурање депозита, санацију, стечај и ликвидацију банака, обезбедио је сагласност поверилаца да се Сартид прода директном погодбом! Ти повериоци који су се сагласили између осталог су Инвест банка, Југобанка и Београдска банка, листом оне које су 2001. ликвидиране.

– Сартид јесте дуговао банкама и у Србији и у иностранству, али је он уз репрограм те дугове могао да врати. Али, нису му дали јер га у том случају не би могли продати тако јефтино. То је била здружена акција тадашње власти – каже Драгаш.

На наше питање да ли верује овој влади, односно полицији и тужилаштвима да ће се напокон нека афера и затворити, а не само послужити за политички обрачун, Бранко Драгаш каже:

„Ма какви! Ово је фолирантска влада која нема ни храбрости ни капацитета да то обави. Она се, као и све претходне, служи овим причама како би скренула пажњу јавности са реалних свакодневних проблема, попут скока цена, банкрота државе и социјалног незадовољства које ће једног дана експлодирати“.

У решењу о продаји Сартида, које је потписао судија Душан Марчићевић, продаја ове компаније није одобрена тако да се купац ослобађа свих обавеза. Ипак, Живковићева влада одлучила је да са Американцима потпише уговор који је Ју-Ес-Стилу омогућио да купи Сартид и још шест повезаних предузећа без преузимања дуговања ових компанија за свега 23 милиона долара.

Резултати пословања

У последњих осам година Сартид је био највећи нето увозник и извозник у Србији, док је 2003. године, када је био у државном власништву уместо челика производио – печурке. Пословао је Сартид под Ју-Ес-Стилом с профитом, редовно плаћао кооперанте. Уведени су и нови стандарди пословања, безбедности на раду и екологији. Ипак, економска криза притисла је Американце који су одлучили да угасе фабрику у Србији, али је влада онда одлучила да је купи за један евро, плус да преузме дугове од око 100 милиона евра, које је Ју-Ес-Стил направио на крају свог пословања у Србији.

Вучић: Неће бити заштићених

Вицепремијер Александар Вучић каже да неће посустати у борби против корупције и да у њој неће бити недодирљивих и заштићених, којих има на свим странама.
 

– Истрага о приватизацијама ће кренути с много места у исто време. Ја не најављујем хапшења, већ истраге и видећемо где ће нас оне одвести. То нам је била тема на јучерашњој седници Бироа за координацију рада служби безбедности одлучивати о истрагама о приватизацијама. У том послу садашња власт неће посустати, без обзира на притиске које ће трпети, јер то је оно што људи и очекују, да виде да ће се неко изборити за правду и да они који су пљачкали одговарају за то – каже Вучић.

На питање да ли је на себе преузео улогу министра полиције, као и да ли себе доживљава као Елиота Неса, Вучић је рекао да је он први заменик премијера и да је задужен за борбу против корупције, као и да тај посао обавља желећи да помогне земљи, као и да нема други мотив.

– Кад је реч о Елиоту Несу, пошто знам јако пуно о том човеку, не бих био толико хвалисав да себе поредим с њим. Бавимо се једним од најтежих послова јер се иде против људи који су зарађивали много новца и због ког су спремни да врше притисак како истрага о приватизацијама не би било – рекао је он.

Вучић је нагласио да може да гарантује да њега нико не може да купи, или да га је купио.

– Људи који имају новца, имају много „пријатеља“ и зато није случајно када кажем да ће тих напада бити још више и са свих страна и биће јачи како ова борба буде напредовала – казао је Вучић.

 

Вести
 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!

5 (11) Глобос осигурање, који је од фебруара у власништву функционера СНС Остоје Мијаиловића, бележи …

ПЉАЧКА СРБИЈЕ НЕ СТАЈЕ! Бивши шеф Ане Брнабић победио на тендеру за расвету у Нишу

5 (5) Посао замене више од 23.500 „обичних“ светиљки ЛЕД светиљкама и брига о јавној …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend