Друштво

СМЕЈУРИЈА! Велики Цензор Вучић за поштовање слободе и плурализма медија?!

Светски дан слободе медиjа – 3. маj обележава се данас, а новинарска удружења и синдикати позвали су све колеге да од 11.55 до 12 сати прекину програм, искључе тон и замраче екране, како би “громогласном тишином” показали да су спремни да се боре за слободу новинарске професиjе.

Поводом Светског дана слободе медија Влада Републике Србије је поручила да ће се залагати за поштовање слободе и плурализма медија.

Слобода изражавања је један од основних темеља сваког демократског друштва. Она се може остварити само у слободном медијском окружењу, и зато ће се нова Влада Републике Србије залагати за поштовање слободе и плурализма медија, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

“Наш циљ је да створимо позитивно правно окружење које поштује улогу медија у друштву, зато радимо на доношењу три кључна медијска закона и стратегији, чијим усвајањем и применом треба битно да се поспеши независност медија, уз постојано финансирање јавних телевизијских сервиса и повлачење државе из власништва у медијима”, нагласио је председник Владе Србије Александар Вучић.

Како је истакао, стратешки циљ Србије је чланство у ЕУ, а слобода изражавања је један од основних темеља Европске уније.

Слобода медија је једно од основних људских права које је кључно за опстанак демократије, изјавио је данас генерални секретар Уједињених нација (УН) Бан Кимун поводом Светског дана слободе медија, упозоривши да су новинари прогоњени, хапшени и да их убијају.

“Слобода медија кључна је за опстанак демократије…слобода изражавања, независни медији и општи приступ знању учврстице наше напоре за постизањем трајних резултата за људе и планету”, изјавио је Бан Кимун.

Он је упозорио да новинаре и даље отимају, хапсе, премлаћују и убијају јер говоре или пишу о “непријатним истинама”, објављено је на сајту светске организације.

“Такво поступање према новинарима је недопустиво у свету који више него икада зависи од глобалних информативних медија и новинара који у њима раде”, рекао је генерални секртер УН.

“На данашњи Светски дан слободе медија позивам све владе, друштва и појединце да активно бране ово темељно људско право”, поручио је Бан Кимуон.

Он је подсетио је да је прошле године убијено 70 новинара, од којих су многи изгубили животе у областима у којима се воде оружани сукоби. Ове године иста судбина до сада задесила је 14 новинара.

“У затворима је прошле године умрло 211 новинара, од 2008. их је у егзилу завршило 456, а од 1992. број убијених новинара премашио је 1000 – што је скоро један новинар сваке седмице”, рекао је Бан.

“Ово су узнемирујуће бројке. Иза сваке такве статистике се крије жена или мушкарац који су једноставно обављали свој законити посао”, додао је и истакао да “не сме бити некажњивости за оне који насиљем, застрашивањем или извртањем судских процедура ометају или осујећују њихов рад”.

Према његовим речима, “темељна слобода примања и саопштавања информација посредством медија угрожена је сваког дана у години”.

Скупштина УН-а прогласила је Светски дан слободе медија 3. мај 1993. у складу с Општом декларацијом о људским правима.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!