Смрт Владимира Цвијана остаје тајна

Смрт Владимира Цвијана остаје тајна

Након што је Повереник за информације од јавног значаја 5. августа поништио решење Вишег јавног тужилаштва које је одбило захтев БИРН-а из марта ове године да му се достави документација из предмета у вези са смрћу Владимира Цвијана, Више тужилаштво је донело нову одлуку којом је тај захтев поново одбило.

За разлику од првог решења у ком је као образложење наведено да је информација о Цвијановој смрти већ објављена у медијима, у новом решењу фокус тужилаштва је на „угрожавању права на приватност“ преминулог и чланова његове породице.

Дан након што је објављена вест да се Владимир Цвијан утопио још 5. јануара 2018, о чему се ништа није знало више од три године, БИРН је од Вишег јавног тужилаштва у Београду затражио копију решења којим је утврђено да нема основа за покретање кривичног поступка, као и образложење такве одлуке.

БИРН је, такође, затражио да и Тужилаштво достави копију службене белешке коју је јавни тужилац или заменик јавног тужиоца дужан да састави у складу са Правилником о управи у јавним тужилаштвима када, као у конкретном случају, одлучи да нема места покретању кривичног поступка.

Тај документ смо затражили јер би он јавности омогућио да сазна детаље у вези са околностима мистериозне смрти овог бившег јавног функционера, који је прво био близак сарадник председника Бориса Тадића, а потом високи функционер СНС-а, који је напустио странку након отвореног сукоба са врхом партије и пошто је објавио да ће бити противкандидат Александру Вучићу на унутарстраначким изборима 2013. године.

Више јавно тужилаштво је тај захтев одбило уз образложење да орган јавне власти не мора да достави тражену документацију уколико се ради о информацији која је већ објављена и која је доступна јавности на интернету.

Да Вас подсетимо: Навијачима за нереде у Бетон хали ниже казне него учесницима јулских протеста
Тужилаштво се, наиме, позвало на своје саопштење које је у међувремену објавило, а којим су практично само потврђене информације које су претходно објављене у медијима, уз додатну информацију да је Цвијаново тело пронађено на 1.164 км десне обале Дунава.

БИРН је на то решење уложио жалбу Поверенику, а он ју је почетком августа уважио и наложио тужилаштву да поново одлучи о нашем захтеву из марта, о чему можете читати овде.

“Заштита приватности”

У новом решењу које је БИРН-у уручено данас, Више јавно тужилаштво поново одбија наш захтев сада то образлажући, пре свега, могућношћу повреде члана 17 Закона о заштити података о личности.

„… сматрамо да у конкретном случају информације тражене у предметном захтеву садрже информације таквог карактера (генетски, биометријски и здравствени подаци, подаци сведока, опис затеченог стања леша, детаљи уочени на телу током обдукције, изјаве чланова породице и сл.) да се не могу учинити доступним јавности као битан елемент појма информације од јавног значаја…”.

Смрт Владимира Цвијана остаје тајна

У образложењу тужилаштва се наводи и да би њихова доступност у својству информације од јавног значаја, “озбиљно угрозила право на приватност односно заштиту личних података и то не само преминулог лица, већ и чланова његове породице, као и поштовање према преминулом лицу, његовом достојанству, стеченом угледу и части за живота”.

Тужилаштво се позвало и на члан 9 тачка 1 Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја који одређује да орган власти неће омогућити право на приступ информацијама уколико би тиме угрозио живот, здравље, сигурност или које друго важно добро неког лица “и то како секундарну виктимизацију, тако и спокојство чланова породице покојног, због чега смо става да је заштићени интерес претежнији од интереса за приступ информацијама од јавног значаја“.

На крају решења, тужилаштво се поново позива на то да је јавност о случају „Цвијан“ већ информисана.

Да Вас подсетимо: Проговорио је Саша, начелник и партијски војник СНС-а у Нишу, донатор капиларних гласова и организатор аутобуског превоза за Вучићеве фанове
БИРН ће и на ово решење уложити жалбу Поверенику.

Непознанице о смрти

Информацију да је Владимир Цвијан већ три године мртав, објавио је 15. марта ове године магазин Таблоид, након чега се, дан касније, огласило Више јавно тужилаштво у Београду, наводећи да је тело, тада непознате мушке особе, пронађено на 1.164 км десне обале Дунава. Тело је било на удаљености од око седам метара од обале.

Саопштено је и да је након обдукције и токсиколошког налаза утврђено да не постоје основи сумње да је извршено кривично дело.

Јавност је о овој мистериозној смрти могла да се информише и на Твитеру из докумената која је на тој друштвеној мрежи објавио адвокат Иван Нинић.

Један од њих је и извештај који је након упућеног захтева, Нинић добио из Безбедносно-информативне агенције која је по објављивању вести о Цвијановој смрти обавила информативне разговоре са бившим радником Југословенског речног бродарства који је пронашао његово тело, са неименованим представником Адвокатске коморе и бившом Цвијановом супругом.

Из ових извештаја који су писани између 22. и 25. марта ове године, сазнали смо да ни бивша супруга није знала да је Цвијан мртав, а да је Адвокатска комора о његовој смрти била обавештена у лето те 2018, али да нису нашли за сходно да о томе обавесте колеге и јавност.

Корени.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Британски посланик кога је заклао терориста био противник ковид мера и фармакомафије!

Британски посланик кога је заклао терориста био противник ковид мера и фармакомафије!

Посланик/министар Велике Британије Давид Амес (69),био је нападнут и избоден неколико пута, нажалост преминуо је …

СНС масовно крао гласове и хапсио контролоре опозицијe у Неготину (видео)

СНС масовно крао гласове и хапсио контролоре опозицијe у Неготину (видео)

После крађе у којој су данас ухваћени чланови СНС на изборима у Неготину и противзаконитог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *