fbpx

Сомборски пољопривредници протестују: Влада Србије легализује узурпацију пољопривредног земљишта

0
(0)

Сомборски пољопривредници одржали су данас нови протест испред Градске куће, тражећи да локална самоуправа распише лицитацију за државно пољопривредно земљиште.

Они су упозорили и на проблем са узурпацијом више од 5.000 хектара пољопривредне земље у Сомбору, а са њима су разговарали представници града, који су им уручили закључак Владе Србије од 11. марта.

У њему се препоручује локалним самоуправама да размотре могућност да се пољопривредницима који користе земљиште без правног основа ове агроекономске године дозволи да пријаве површину државне пољопривредне земље коју користе до почетка маја и да истовремено плате накнаду за њено коришћење.

У закључку који су пољопривредници доставили новинарима, а који је потписао председник Владе Србије Александар Вучић, локалним самоуправама се препоручује да се та накнада плати по основу вансудских поравнања у износу просечне цене закупа на територији Србије, односно Војводине, уколико се земљиште налази на територији покрајине.

Пољопривредник из Сомбора Никола Ђапић оценио је да су таквим закључком исмејани и нови и стари Закон о пољопривредном земљишту.

“Држава и локална самоуправа су куповином времена довели до тога да је ово једино решење за ову годину, а ми ћемо се борити да следеће године по закону буде донет програм коришћења и одржана лицитација”, казао је Ђапић.

Он је оценио да се најновијим закључком Владе Србије легализује узурпација земље.

“И ми, мали пољопривредници, смо принуђени да се на исти начин понашамо и поистоветимо се са узурпаторима државне пољопривредне земље, против којих смо се борили”, рекао је тај сомборски пољопривредник.

Пољопривредници из Сомбора одржали су крајем фебруара протест током којег су указали на проблеме са државним пољопривредним земљиштем. Неколико десетина пољопривредника из Гакова и Растина код Сомбора спавали су више од недељу дана на њивама, протестујући против узурпације државне пољопривредне земље на територији тог града.

Почетком марта Градска управа у Сомбору оптужила је Министарство пољопривреде као једино одговорно што државно пољопривредно земљиште у том граду још није издато у закуп пољопривредницима.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићева напредна секташка банда ограничава уставом загарантоване слободе удруживања и протеста

5 (1) Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да по питању одржавања јавних …

Дирекција након протеста грађана на Дорћолу: Обустављамо радове до укидања ванредног стања

5 (3) Након протеста удружења грађана „Kомшије са Дорћола“ који су синоћ изашли на улицу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *