fbpx

Сорошева агентурна мрежа покушава да разбије Демократску странку и Савез за Србију

0
(0)

До формалног уједињења Демократске странке, које подразумева и формално гашење Заједно за Србију и Социјалдемократске странке, неће доћи до 15. децембра како је најављивано у медијима, незванично је речено Данасу у ове три партије.

Kако нам је објашњено, до 15. децембра треба да буде одржана редовна седница Главног одбора ДС, а на којој група незадовољних чланова, окупљена у посланичком клубу, намерава да преко теме уједињења ДС изгласа одржавање ванредне страначке скупштине и на тај начин преузме странку односно смени садашње руководство.

До тога, кажу наши саговорници, неће доћи, те се зато они незадовољни престројавају на другу страну. Према речима наших саговорника из СДС и ДС, мали део демократа блиских претходном страначком врху незадовољан је још од одлуке да ДС уђе у СЗС, а незадовољство се повећало после проглашења бојкота предстојећих избора.

Наши саговорници указују на то да је бојкот избора озбиљан ударац за режим, који покушава да га амортизује тиме што би ДС с новим руководством изашао на изборе, јер ма какав ДС сада био, он и даље носи име некада озбиљне странке.

У томе, како тврде наши саговорници, владајућој странци помоћ пружају незадовољни појединци којима наводно смета антиевропска оријентација СЗС па се по друштвеним мрежама и таблоидима потурају приче да ЗЗС и Небојша Зеленовић (читај Драган Ђилас, један од лидера СЗС) коче уједињење ДС, иако то није тачно, указују наши саговорници из ДС блиски садашњем руководству.

Из свега наведеног, кажу наши саговорници, не треба да чуди присуство појединих посланика ДС на представљању декларације „За европску Србију“, која ће, према најавама, бити представљена у суботу.

Према писању медија, о декларацији и њеном кључном циљу изградњи друштва заснованог на демократским, али пре свега европским вредностима најављени говорници су посланице ДС Гордана Чомић, Наташа Вучковић и Весна Марјановић, посланик СДС Марко Ђуришић и Ненад Kонстантиновић, функционер Нове странке Арис Мовсесијан, као и заменик председника ПСГ Петар Милетић.

Иза Декларације стали су и извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, извршни директор ЦеСИД-а Бојан Kлачар, као и представници организације Србија 21 – Центар за будућу Србију, која је и иницирала Декларацију, а у којој су Бојан Ђурић и Иван Андрић, широј јавности познати као бивши посланици Либерално-демократске партије.

Текст носи назив „Декларација о политичкој будућности модерне европске Србије“, и према увиду нашег листа заснован је на оцени да је дошло до разводњавања европских интеграција, да грађани желе у ЕУ и да се они који Декларацију прихватају труде да спрече да Србија пропусти још једну шансу.

„Сваку релативизацију важности европских интеграција, као и потпиривање илузија да земља каква је Србија, са дубоко укорењеним елементима европског идентитета, може да функционише ван свог природног цивилизацијског окружења, сматрамо угрожавањем националних интереса“, наводи се и додаје да су они који подрже Декларацију уједињени у ширењу заједничких вредности.

Одбијен модел Мићуновићевог ДЦ

У ширим круговима око ДС-а тврди се да је, између осталог, проблем био и то што је СДС Бориса Тадића одбила да се врати у матичну странку по моделу Демократског центра Драгољуба Мићуновића (који се вратио после атентата на Зорана Ђинђића). СДС је, подсетимо, наступала са опозицијом али уз истицање да није чланица Савеза за Србију, попут ДС-а и ЗЗС-а. У врху ДС-а сматрају да ће организацији Србија 21 вероватно прићи и бивши министар одбране Драган Шутановац, са невладином организацијом, коју је основао. Такође процењују да ће се томе могуће прикључити и Никола Самарџић са удружењем Глас. Међутим, уверени су да подршку у бирачком телу и међу сопственим чланством неће да изгубе, и објашњавају то тиме што сви набројани људи немају никакве одборе по унутрашњости и што су посланици и политичари по 20-ак година, и дотле су имали времена да се изборе „за модерну и европску Србију“. Ј. Л.

Лидија Валтнер, Данас.рс

наслов Србијаданас.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Увек рачунајте на то да ће Демократска странка да вас изда!

0 (0) Председништво Демократске странке одлучило је да њихови посланици учествују на седници Скупштине Србије …

Странке које су се изјасниле за бојкот избора неће учествовати у раду Скупштине

4 (4) Представници опозиционих странака које су се раније изјасниле за бојкот избора неће се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *