СПЦ: Антицрквени и антисрпски кругови кренули су у оркестрирану хајку - поштујемо мере за заштиту од коронавируса, али нећемо верницима ускратити причест

СПЦ: Антицрквени и антисрпски кругови кренули су у оркестрирану хајку – поштујемо мере за заштиту од коронавируса, али нећемо верницима ускратити причест

5
(4)

Синод Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је да је у свим њеним храмовима служена литургија при чему су поштоване све инструкције предвиђене за заштиту од корона вируса. Неразумно је и крајње злонамерно очекивање, наводи се у саопштењу, да ће црква ускратити верницима оно најсветије – причест.

– Појавили су се, међутим, незвани гости из познатих антицрквених и антисрпских кругова, да би у резултату, њихови и њима склони медији кренули у оркестрирану клеветничку хајку против СПЦ – саопшто је Синод.

Како је наведно, дотични их грађани их оптужују што вернике причешћују из исте чаше, на традиционални начин који се примењује „ево већ две хиљаде година“.

– То проглашавају кршењем обавезујућих инструкција државних власти, што је чиста лаж, будући да се држава не бави нити може да се бави садржајем и начином вршења свете литургије и других црквених богослужења – нагласио је Синод и додао да је то то искључиво ствар интерног или аутономног црквеног поретка и законодавства, које држава прихвата као валидно, легитимно и легално у јавноправној сфери.

– Нико се, уосталом, не причешћује принудно, већ добровољно. Неразумно је и крајње злонамерно очекивање оних који нити долазе у цркву, нити се причешћују, да ће сама црква ускратити својим верницима оно што је за њу и за њих најважније и најсветије – Свето причешће – истакао је Синод.

Синод је „поново апеловао на све вернике СПЦ да доследно и одговорно примењују све мере прописане за овај тешки период, посебно да у свете храмове улазе ради молитве и благослова појединачно или у групама до пет особа, за време богослужења у великим храмовима у више дозвољених група, али са што већим растојањем медју њима“.

– Када и прате свето богослужење стојећи напољу, под отвореним небом, да се не окупљају у групе веће од дозвољеног растојања једних од других унутар сваке групе и измедју разних група – прецизирао је Синод.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Синод СПЦ се коначно пробудио из зимског сна и успротивио се легализацији Содоме и Гоморе у Србији

Синод СПЦ се коначно пробудио из зимског сна и успротивио се легализацији Содоме и Гоморе у Србији

5 (8) Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је благовремено и у законом предвиђеном року …

Да ли ће Содом и Гомора бити наш будући дом?

Да ли ће Содом и Гомора бити наш будући дом?

4.2 (10) Апокалипса се мора испунити. Историја се не може променити, али се зло може …

Један коментар

  1. Доктор са Чубуре

    У току је финални напад на једину преосталу српску институцију.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend