Споразум са „Фијатом” остао тајна

0
(0)

Споразум између пословодства компаније „Фијат Крајслер аутомобили Србија” и представника синдиката потписан је у згради владе у Немањиној улици. Међутим, баш као што је комплетан уговор, са анексима и пословним планом, са овом италијанском компанијом остао тајна, тако јавност није успела да сазна детаље споразума.

– Не желим да ико одговара на додатна питања зато што је постигнут један добар компромис. Зато што питањима не бих желела да се отварају неке теме око којих је постигнут компромис и који ће онда да се угрожава – рекла је премијерка Ана Брнабић, док су иза њених леђа стајали представници радника, пословодства и два министра из њене владе. То су Зоран Ђорђевић, министар рада, и Горан Кнежевић, министар привреде.

– Бићемо на располагању за сва питања у наредном периоду, у потпуности транспарентно, и свако треба да се поноси овим компромисом – додала је председница владе.

Занимљиво је да су потписници споразума за говорницу изашли са нешто више од 20 минута закашњења, а да је обраћање председнице владе трајало тачно шест минута.

На питање „Политике” зашто су новинари позвани ако није дозвољено постављање питања и зашто није прослеђено само саопштење одговорила је Јелена Ковачевић, саветница за медије у кабинету премијера.

– Саопштење сте добили синоћ, а данас је предвиђено потписивање споразума – рекла је Ковачевићева и поновила да ће на додатна питања бити накнадно одговорено.

– Можемо ли да видимо текст споразума – питали су новинари.

– У складу са корпоративном политиком компаније „Фијат” то није могуће – одговорила је Брнабићева.

– Ово је Влада Србије, а не компанија „Фијат” – негодовали су новинари.

И представници радника, које су новинари сачекали испред зграде владе, одбили су да дају изјаве за медије. На почетку обраћања премијерка је покушала да их одбрани од критика једног дела јавности да су продали интересе радника.

– Видела сам да су представници радника већ изложени неким критикама да је то могло боље, више и другачије. Они су били озбиљни представници радника, направили су озбиљан компромис. И даље стојим иза радника „Фијата” и, ако постоје људи који су незадовољни, није никакав проблем да са својим тимом одем и поразговарам и поново објасним шта је све добијено у овим разговорима. А добијено је много – рекла је премијерка и посебно се захвалила радницима на одговорности и храбрости.

О томе колико ће зараде радника бити повећане, што је био и повод за штрајк, није било речи. Међутим, из кабинета премијера и од представника синдиката стизале су опречне информације о томе шта је договорено. Представници синдиката тврдили су да ће плате бити веће за 9,54 одсто. Са друге стране, из кабинета премијерке саопштено је да ће августовско повећање износити 2,2 одсто, док ће следеће године зараде бити веће за 4,5 одсто.

Касније у току дана, председник Самосталног синдиката крагујевачке фабрике Зоран Марковић рекао је за агенцију Бета да је договорено да бруто основица зараде у августу буде повећана за 3,15 одсто. Али ће укупно повећање радници осетити на јануарској заради која се исплаћује у фебруару 2018. године када ће бруто основица за први разред бити 42.250 динара, уместо садашњих 38.500 динара.

На питање због чега је онда у саопштењу владе био наведен други, нижи проценат, он није могао да одговори, али је рекао да тврди да ће повећање бити 9,54 одсто „јер зна шта је потписао”.

Марковић је најавио да је договорена и исплата половине новогодишњег бонуса 28. августа, што је половина основице зараде која сада износи 38.500 динара.

Коментаришући пристајање синдиката на уздржавање радника ФЦА од штрајка три године, Марковић је рекао да ако послодавац обезбеди добре услове за рад и зараду неће ни бити штрајка. Оценио је да то уздржавање од штрајка можда и неће ући у нови колективни уговор са послодавцем.

Додао је и да је потписивање споразума било једино излазно решење и да у овом тренутку није било алтернативе.

„Има оних који сматрају да је штрајк требало да буде настављен, али постављам питање где је онда крај”, рекао је Марковић.

Као највећи значај потписаног споразума Марковић је навео гаранције ФЦА и владе да компанија неће отићи из Крагујевца најмање три године и да неће бити отпуштања радника.

Са послодавцем је постигнут и договор да се трошкови превоза радника ФЦА ван стандардног радног времена надокнађују у дуплираном износу аутобуске карте у јавном градском превозу.

У синдикату „Независност” незадовољни су исходом преговора. Зоран Стојиљковић, председник овог синдиката, рекао је за агенцију Бета да да су притисци на раднике били очигледно велики када су пристали да неће штрајковати три године и да плате расту углавном колико и инфлација.

Време је да се постави питање чије интересе штити власт: да ли грађана и радника или капитала, истакао је он.

– Власт, пре свега премијерка Ана Брнабић, на почетку штрајка „Фијатових” радника је показала добру вољу за посредовање, после тога почињу приче да штрајк није добар и на крају она тврди да је у протест радника политика умешала прсте – рекао је Стојиљковић.

Додао је и да се власт сервилно понаша према страном капиталу, гарантује јефтину радну снагу, а грађанима говори да је то нужно због смањења незапослености.

Аутор: Аница Телесковић, Политика.рс

фото: Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Успон империје Бранбић

4.9 (8) Лепо је бити успешан, а још лепше кад успех свима у породици дође …

Андреј Вучић у Војводини поседује на десетине хиљаде хектара пољпривредног земљишта

4.7 (15) „Несумњива је чињеница да Андреј Вучић управља кључним политичким процесима и доноси најважније …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend