fbpx

Спрема се космички спектакл – „крвави супермесец“

0
(0)

У понедељак рано ујутру, десиће се спектакл у свемиру, догодиће се комбинација која није виђена од 1982. године и која се неће поновити до 2033. У питању је потпуно помрачење Месеца заједно са такозваним супермесецом.

„Супермесец“ се догађа када се Месец налази најближе Земљи. Иако је то и даље удаљеност од око 350.000 километара, Месец изгледа већи и сјајнији него обично.

Потпуно помрачење Месеца трајаће више од сата и биће видљиво, ако временске прилике дозволе, из Европе, Северне и Јужне Америке, Африке и западне Азије.

У Европи ће се Месец, Земља и Сунце поређати један иза другог пре зоре у понедељак, од 4.11 до 5.23 сати по централноевропском времену. Пред очима посматрача Месец ће нестати, пошто на њега више не падају зраци Сунца и поново ће се појавити обојен у црвено, због чега се још и зове „Црвени Месец“.

Месец ће бити у савршеној равни са Сунцем и Земљом.

– Имаћемо тотално помрачење јер ће цео Месец бити прекривен сенком Земље – рекао је Паскал Декам, астроном из Париске опсерваторије. Месец ће у понедељак бити најближи Земљи и изгледаће посебно сјајан и велик на небу, око 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији.

За разлику од помрачења Сунца, помрачење Месеца није опасно за очи и посматрачи могу слободно да користе двогледе, телескопе и друге инструменте.

– То је спектакл за све и бесплатан је. Довољно је да гурнете главу кроз прозор -рекао је Декам.

021.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *