fbpx
Насловна / Србија / Друштво / СПС изгубио спор о власништву над делом зграде Ушће: Имовина СК припада држави
СПС изгубио спор о власништву над делом зграде Ушће: Имовина СК припада држави 1

СПС изгубио спор о власништву над делом зграде Ушће: Имовина СК припада држави

Апелациони суд у Београду правоснажно је одбио тужбени захтев СПС којим је тражено да јој Република Србија исплати накнаду штете од 528 милиона динара, а поводом уписа државе као власника неколико спратова у згради „Ушће“, односно некадашњих просторија Централног комитета Савеза комуниста Југославије (ЦК СКЈ).

Истом одлуком Апелационог суда, којом је потврђена првостепена пресуда Вишег суда у Београду, СПС је обавезан да туженој страни, на име трошкова поступка, исплати 228.900 динара, наводи се у одлуци објављеној на сајту суда.

Апелациони суд је закључио да је укњижба Републике Србије на поменутим непокретностима извршена законито, на основу Закона о финансирању политичких странка, те да нема никаквог основа за накнаду штете.

У пресуди се наводи да је у току поступка утврђено да је одлуком о разграничењу права располагања и коришћења зграде Централног комитета СКЈ од 10. октобра 1990. године констатовано да ЦК СКЈ, односно главном одбору СПС као правном следбенику, припада девет и по спратова (9,457 спратова) – односно ВИ, ВИИ, ВИИИ, ИX, X, XИ, XИИ, XX, XXИ спрат као и источна половина XXИИ спрата и то као етажна својина.

То је СПС-у припало, по основу учешћа у изградњи зграде ЦК СКЈ, учешћа ЦК СКЈ у изградњи и адаптацији пословних зграда ЦК СК република и ПК СК Косова и по основу предаје својих просторија и инвентара без накнаде Федерацији, односно Југословенској телевизији у Београду и по том основу и право да се укњижи код надлежног суда без сагласности Централног комитета СКЈ.

Савез комуниста Србије и Социјалистицки савез радног народа Србије ујединили су се и основали СПС, па су сва права и обавезе Савеза комуниста Србије пренета на СПС.

Такође су по тој одлуци сва покретна и непокретна имовина и финансијска средства постали имовина СПС-а.

Даље се у пресуди наводи да је утврђено да је решењем Републичког геодетског завода од 8. новембра 2001. године дозвољена између осталог укњижба права својине у корист Савезне Републике Југославије са делом поседа 1/1 на непокретностима – на пословном простору са досадашњег власника Социјалистицке партије Србије, а све у складу са Законом о финансирању политичких странака.

Након тога држава је целу зграду „Ушћа“ продала приватној компанији.

Према листу непокретности КО Нови Београд, као ималац права својине са уделом 1/1 на објекту – пословни центар „Ушће“ уписано је „Е“, наводи се у пресуди.

Правноснажном пресудом Вишег суда у Београду од 8. маја 2012. године одбијен је основни тужбени захтев СПС-а да се утврди да не производи правно дејство уговор о купопродаји непокретности закључен измедју СРЈ, као продавца, и „Е“, као купца, у делу који се односи на ВИ, ВИИ, ВИИИ, ИX, X, XИ, XИИ, XX, XXИ спрат тог Центра.

Такође одбијен је и тужбени захтев да се утврди неваљаност уписа СРЈ у катастар непокретности као власника поменутих непокретности, па да се у складу са тим успостави претходно земљишно – књижно стање по коме је СПС власник тих спратова.

Истом пресудом Вишег суда, како се подсећа, одбијен је и евентуални тужбени захтев да се утврди да је СПС ималац права својине на тим непокретностима, као и да се тужени „Б“ солидарно са Републиком Србијом обавежу на исплату 528.774.318 динара и трошкова поступка СПС-у.

По налажењу Апелационог суда првостепени суд је правилно одбио захтев СПС-а за исплату износа од 528.774.318 динара.

У одлуци Апелационог суда се подсећа да је Законом о финансирању политичких странака прописано да имовина која је била на управљању, коришћењу и располагању Савеза комуниста Југославије, Социјалистичког савеза радног народа Југославије и Савеза социјалистицке омладине Југославије – својина Савезне Републике Југославије.

„У складу са тим, правни претходник тужене Републике Србије право својине на спорном објекту стекао је по самом закону и по основу истог је извршен упис права својине на спорном објекту. Стога су жалбени наводи да је правни претходник тужиоца учествовао у изградњи објекта, да је на законит и савестан начин стекао право својине на предметној непокретности, без утицаја на другачију одлуку“, навео је Апелациони суд.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Имовина Града Београда убудуће ће моћи да се продаје готово упола цене 11

Имовина Града Београда убудуће ће моћи да се продаје готово упола цене

Зграде, станови и инфраструктура у јавној својини Београда убудуће ће моћи да се продају готово …

Оглашена продаја имовине ЕИ Ниш, почетна цена - 135 милиона динара 12

Оглашена продаја имовине ЕИ Ниш, почетна цена – 135 милиона динара

Агенција за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) огласила је продају имовине Холдинг корпорације Електронска индустрија а.д. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *