fbpx

СПС изгубио спор о власништву над делом зграде Ушће: Имовина СК припада држави

0
(0)

Апелациони суд у Београду правоснажно је одбио тужбени захтев СПС којим је тражено да јој Република Србија исплати накнаду штете од 528 милиона динара, а поводом уписа државе као власника неколико спратова у згради „Ушће“, односно некадашњих просторија Централног комитета Савеза комуниста Југославије (ЦК СКЈ).

Истом одлуком Апелационог суда, којом је потврђена првостепена пресуда Вишег суда у Београду, СПС је обавезан да туженој страни, на име трошкова поступка, исплати 228.900 динара, наводи се у одлуци објављеној на сајту суда.

Апелациони суд је закључио да је укњижба Републике Србије на поменутим непокретностима извршена законито, на основу Закона о финансирању политичких странка, те да нема никаквог основа за накнаду штете.

У пресуди се наводи да је у току поступка утврђено да је одлуком о разграничењу права располагања и коришћења зграде Централног комитета СКЈ од 10. октобра 1990. године констатовано да ЦК СКЈ, односно главном одбору СПС као правном следбенику, припада девет и по спратова (9,457 спратова) – односно ВИ, ВИИ, ВИИИ, ИX, X, XИ, XИИ, XX, XXИ спрат као и источна половина XXИИ спрата и то као етажна својина.

То је СПС-у припало, по основу учешћа у изградњи зграде ЦК СКЈ, учешћа ЦК СКЈ у изградњи и адаптацији пословних зграда ЦК СК република и ПК СК Косова и по основу предаје својих просторија и инвентара без накнаде Федерацији, односно Југословенској телевизији у Београду и по том основу и право да се укњижи код надлежног суда без сагласности Централног комитета СКЈ.

Савез комуниста Србије и Социјалистицки савез радног народа Србије ујединили су се и основали СПС, па су сва права и обавезе Савеза комуниста Србије пренета на СПС.

Такође су по тој одлуци сва покретна и непокретна имовина и финансијска средства постали имовина СПС-а.

Даље се у пресуди наводи да је утврђено да је решењем Републичког геодетског завода од 8. новембра 2001. године дозвољена између осталог укњижба права својине у корист Савезне Републике Југославије са делом поседа 1/1 на непокретностима – на пословном простору са досадашњег власника Социјалистицке партије Србије, а све у складу са Законом о финансирању политичких странака.

Након тога држава је целу зграду „Ушћа“ продала приватној компанији.

Према листу непокретности КО Нови Београд, као ималац права својине са уделом 1/1 на објекту – пословни центар „Ушће“ уписано је „Е“, наводи се у пресуди.

Правноснажном пресудом Вишег суда у Београду од 8. маја 2012. године одбијен је основни тужбени захтев СПС-а да се утврди да не производи правно дејство уговор о купопродаји непокретности закључен измедју СРЈ, као продавца, и „Е“, као купца, у делу који се односи на ВИ, ВИИ, ВИИИ, ИX, X, XИ, XИИ, XX, XXИ спрат тог Центра.

Такође одбијен је и тужбени захтев да се утврди неваљаност уписа СРЈ у катастар непокретности као власника поменутих непокретности, па да се у складу са тим успостави претходно земљишно – књижно стање по коме је СПС власник тих спратова.

Истом пресудом Вишег суда, како се подсећа, одбијен је и евентуални тужбени захтев да се утврди да је СПС ималац права својине на тим непокретностима, као и да се тужени „Б“ солидарно са Републиком Србијом обавежу на исплату 528.774.318 динара и трошкова поступка СПС-у.

По налажењу Апелационог суда првостепени суд је правилно одбио захтев СПС-а за исплату износа од 528.774.318 динара.

У одлуци Апелационог суда се подсећа да је Законом о финансирању политичких странака прописано да имовина која је била на управљању, коришћењу и располагању Савеза комуниста Југославије, Социјалистичког савеза радног народа Југославије и Савеза социјалистицке омладине Југославије – својина Савезне Републике Југославије.

„У складу са тим, правни претходник тужене Републике Србије право својине на спорном објекту стекао је по самом закону и по основу истог је извршен упис права својине на спорном објекту. Стога су жалбени наводи да је правни претходник тужиоца учествовао у изградњи објекта, да је на законит и савестан начин стекао право својине на предметној непокретности, без утицаја на другачију одлуку“, навео је Апелациони суд.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Забранити улазак у Србију и запленити сву имовину припадницима монтенегринског фашистичког режима!

4.9 (19) Позивамо представнике српских политичких партија и свештенство СПЦ у Црној Гори да направе …

Нови скуп код Амбасаде Црне Горе: Запленити сву имовину милогораца и Мила у Србији (видео)

5 (6) Скупом испред амбасаде Црне Горе у Београду и шетњом до Саборне цркве, представници …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *