Срби у кафани и кафу пију на рецку

0
(0)

Јануар је због прославе Нове године и Божића за грађане Србије по традицији најдужи месец.
– Одувек је било тако, али раније су људи имали посао и када би стигла плата, у фебруару или марту све се враћало у нормалу. Сада је све другачије. Шта данас да чека човек који је остао без посла, а током зиме нема где да заради неку цркавицу. Сведок сам тога да пријатељи у кафани сакупљају новац за децу њиховог колеге који је, као и они, остао без посла. Такве ситуације прате и сузе, тешко је све то гледати.

Ако немају новца, зашто долазе у кафану?

– Већина гостију већ одавно не долази у кафану да ужива, већ да побегне од проблема и брига у кући. Има пензионера, углавном оних који живе сами, који долазе у кафану да бесплатно прочитају новине и да уштеде на грејању. Неко попије кафу или чај и то на рецку до следеће пензије. Неко се извини што не може да наручи ништа и тако из дана у дан. Добро, наиђу и парајлије и млађи који се баве ко зна чиме и онда буде нешто пазара, али ни из далека као некада.

Коме је најтеже?

– Радницима који су на бироу рада, а посебно онима који су у годинама када неће нико да их запосли, јер посла нема ни за много млађе и јаче. Није лако ни пензионерима јер су у страху да ли ће добити следећу пензију. Кад не би било пензија, у држави би избио хаос, а пензионери би умирали од глади.

О чему се у кафани углавном разговара?
– Раније се највише причало о политици, али то време је прошло. Данас се углавном прича о томе како преживети ову кризу. Разговара се и о хапшењима, бесправним приватизацијама које су у црно завиле државу, о криминалу… Када на брзину „прежваћу“ хапшење неког тајкуна и закључе да од тога неће бити ништа, поново се враћају најважнијој теми – како преживети.

 Није, ваљда, да се у кафани не разговара о уласку Србије у ЕУ?

– Понекад, али све ређе, али тај разговор се углавном сведе на сочне псовке. Свима нама је преко главе политичара и Европе, која тера шегу са Србијом. Народ је сит приче о ЕУ у коју никада нећемо ући, а доста нам је бацања прашине у очи свакодневним аферама. 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

KОН: Наћићемо начин да контролишемо славе, као што смо контролисали и оне који долазе у земљу са летовања!

3 (4) На констатацију ко ће и како Србима објаснити да не смеју да славе …

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend