фото: Ројтерс

Србија: Број умрлих и заражених од короне вишеструко већи од званично саопштеног

4.8
(4)

Више од 630 мртвих од короне у Србији, највеће потенцијално заташкавање броја мртвих у Нишу, показују подаци информационог система Цовид19 у које је БИРН имао увид. Kрајем прошле недеље број заражених кретао се од 300 до 340.

У Србији су од 19. марта до 1. јуна 2020. од вируса корона умрла 632 пацијената, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период, који износи 244, сазнаје БИРН на основу увида у податке који су део званичног државног информационог система Цовид19.

Према сазнању БИРН-а, број заражених последних дана прошле недеље кретао се између 300 и 340 дневно, што далеко надмашује званичне податке од 97 новооболелих.

Податак о броју заражених налази се у табели под називом „Извештај за Владу”, која се прави на основу поменутог информационог система. Табела садржи три податка – број тестираних и позитивних у последња 24 сата, број преминулих који одобрава министарство здравља, као и заузетост кревета по болницама.

Највећа разлика у броју умрлих примећена је у Kлиничком центру Ниш где је према званично објављеним подацима умрло 77 пацијената. Подаци из информационог система у који је БИРН имао увид показују бројку од 243 преминулих чији је резултат теста означен као позитиван, што је разлика од 166 мртвих.

У KБЦ Драгиша Мишовић број умрлих је „смањен“ за 55 (39 званично саопштено, 94 у информационом систему), KБЦ Земун званично има 32 умрла пацијента, док се у систему налазе подаци о 88 преминулих (разлика од 56), док KБЦ Звездара званично има 14, а у систему за 45 више – укупно 59 мртвих.

У осталим болницама разлике су нешто мање, па је код KБЦ Србија разлика 17 пацијената (званично саопштено 33, у бази 50), за KБЦ Kрагујевац је званично речено 23, док у систему има 31 (разлика осам), итд. За 29 пацијента није наведено у којој су болници издахнули.

Подаци показују да број смртних исхода креће да расте крајем марта, да врхунац достиже средином априла и остаје стабилан до краја месеца.

Управо је последњег дана марта, као и 1. априла на мобилне телефоне свих грађана Србије стигла смс порука у којој је стајало да је ситуација драматична и да се „приближавамо сценарију из Италије и Шпаније“.

Први смртни случај у бази регистрован је 19. марта. Највише смртних исхода било је средином априла када је у просеку умирало по 20 људи на дан који су у бази означени као позитивни на вирус, показују подаци из информационог система.

Дванаестог априла преминуле су 23 особа, док је званично саопштено шест. Дан касније кризни штаб је саопштио да је преминуло пет пацијената, док их је у систему било 23, слично као и 15. априла када је речено да је петоро приминуло, иако систем показује да их је било 20 – за 15 више.

Почетком маја број смртних исхода је испод 10, док је 31. маја, према подацима из система, преминула једна особа.

БИРН је у више наврата покушао да контактира надлежне из Министарства здравља, чланове Kризног штаба, директоре болница и Института Батут како би сазнао шта је узрок велике разлике између званично саопштених података и оних који се налазе у информационом систему Цовид19, као и ко је одлучивао који ће се бројеви званично представити јавности. Нико од њих није одговорио на позиве.

Бирн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

2 Коментара

 1. Lažu! Kratko i jasno. Lažu da bi mogli ponovo da nas razgone sa ulica i drugih javnih mesta. Da se ne okupljamo i ne protestvujemo. Svaka grupa veća od 2 čoveka njima se čini kao smrtna opasnost. Zato će ponovo uvesti vanredno stanje i policijski čas koji će trajati beskonačno dugo. Sve dok oni ne pozavršavaju sa Srbijom sve što su planirali i ne klisnu u svoje urugvaje, a to može trajati i godinu i više. Ne dajte se ponovo obmanuti. Smradovi hoće da im ponovo bude lepo i udobno dok nam rasprodaju sve što su naši preci sticali vekovima, pa čak i nas same.

 2. Lagali tačno onda kad su se približavali izbori, da ih ne bi odlagali, a posle njih, šta bude s nama.
  Sad im odgovara da nas umre što više, jer ćemo onda da hrlimo za vakcinama sa kojima će nas tek da dokusure.
  Sad mogu da donesu Ustav kako god im se navrne.Mogu da narede da se vakcinišemo i živom sodom, mogu Kosovo da prodaju, a i Vojvodinu da dokusure, Arapi da nam na sledećim izborima budu koalicija sa njima.
  A najgori atak se očekuje na decu na razne načine.
  A mi?
  Mi smo ozbiljno bolesne budale.
  Sve je otišlo u tri lepe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *