Србија ће са првом српском владом одмах и безусловно прекинути све „евро интеграције“

3.9
(7)

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици (Фабризи) изјавио је да ЕУ не доводи у питање војну неутралност Србије, али је политичка неутралност нешто друго и додао да Србија на европском путу треба да се приближи политици Уније.

„Не доводимо у питање војну неутралност Србије, али је политичка неутралност нешто друго. Србија на европском путу треба да се приближи политици ЕУ, која није политички неутрална“, рекао је Фабрици, а преноси вечерас Радио слободна Европа (РСЕ).

Фабрици је на међународној конференцији „Београдска НАТО недеља – то смо ми“, коју организује невладин Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС), оценио и да је Алијанса кључни партнер и стуб безбедности ЕУ, који има важну улогу и на Западном Балкану.

„Србија има слободу да одлучи коме жели да се придружи, али ако хоће у ЕУ, треба да води исту спољну политику“, изјавио је Фабрици. Према његовим речима, Брисел и Београд имају „идентичне интересе“, односно да проширење за ЕУ представља улагање у демократију, напредак и безбедност, а да Србија чланство у Унији одредјује као национални приоритет.

Фабрици је рекао да је Србија, која је кандидат за чланство у ЕУ, међу првим земаљама ван ЕУ које су, како је навео, допринеле безбедносном механизму Уније.

„Србија се придружила бројним војним мисијама ван ЕУ и део је многих мировних акција. Наш разговор, наше полуге у области безбедности су успостављене“, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Према анализи невладиног ИСАЦ фонда, од 1. јануара до 30. јуна 2020. године, ЕУ је објавила 25 спољнополитичких декларација за које је од партнерских држава тражено усаглашавање, као и две за које то није тражено.

Србија се усагласила у посматраном периоду са 12 од 25 декларација, односно са 48 одсто. Поређења ради, стопа усаглашавања Србије за првих шест месеци 2019. године износила је 60 одсто.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend