fbpx

Србија: Екстремно корумпиране политичке странке, правосуђе, јавни службеници и здравствене службе

0
(0)

БЕОГРАД – У Србији је и даље висока перцепција корупције и расте проценат грађана који су у последњих годину дана давали мито, али постоји одређени оптимизам у погледу могућности сузбијања корупције, речено је данас на представљању резултата „Глобалног барометра корупције“.

Према истраживању, чак 55 одсто грађана сматра да се ниво корупције у последње две године веома или бар мало смањио.

С друге стране, забележен је значајан пораст процента грађана који су давали мито у последњих годину дана, као и велики број случајева подмићивања који нису пријављени

Представници „Транспарентности Србија“ су оценили су да се тај парадокс може објаснити тиме да је утисак грађана о општем нивоу корупције заснован на чињеници да је у доба испитивања започето неколико важних истрага и да представља више одраз наде у промену стања, него одраз стварне ситуације.

Истраживање показује да је у порасту и перцепција корумпираности појединих институција: више од половине грађана Србије сматра екстремно корумпиранима политичке странке, правосуђе, јавне службенике и здравствене службе, док нешто мањи број такво мишљење има о полицији, парламенту и образовном систему.

Истраживање је показало и уверење да је политика под утицајем скривених моћника, што, како је речено, указује да је неопходно конкретним мерама уверити грађане да је борба неселективна и да ће сваки случај бити истражен.

Програмски директор „Транспарентности Србија“ Немања Ненадић каже да као главни разлог за непријављивање корупције грађани истичу уверење да то не би ништа променило – 61 одсто, страх од последица – 24 одсто и незнање коме да се обрате – 13 одсто.

Он је истакао да истраживање показује да грађани главне узроке корупције виде у политичкој сфери, нетранспарентним процесом доношења одлука и недовољно истраженим изворима финансирања странака.

Према речима Бојане Меденице из „Транспарентности Србија“, у свим посматраним областима дошло је до великог пораста броја случаја подмићивања, а у готово половини случајева – 46 одсто разлог за подмићивање је било убрзање поступка пред одређеном институцијом, док је у 15 одсто случајева мито било једини начин да се услуга добије.

Како је речено на конференцији, 58 одсто грађана каже да би пријавило случај корупције што је, како је наведено, у великом нескладу са бројем стварно пријављених случајева.

На основу резултата може се закључити да се у Србији сваке године деси неколико стотина хиљада случајева корупције, али са друге стране, број поднетих кривичних пријава за сва кривична дела корупције је тек неколико хиљада.

Истраживање је спроведено у септембру прошле године на узорку од више од 1.000 испитаника.

 

Фонет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

Весић комуналној милицији у Београду купио луксузне Ленд ровере за 2,5 милиона евра

0 (0) Kомунална милиција у Београду добила је нова возила са специјалним камерама која ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *