fbpx

Србија: Хиљаду наставника без праве дипломе

0
(0)

Према подацима Министарства просвете, у Србији је прошле године било 1.000 нестручних наставника и они су учили око 27.000 основаца, пишу данас „Вечерње новости“.
Да би решили проблем недостатка стручних наставника појединих предмета, Министраство спрема конкурс за стипендирање студената друге и треће године физике, математике, информатике, српског, енглеског и немачког језика и књижевности који су заинтересовани да након студија раде у школи.

Како се наводи, Министарство просвете жели да кроз стипендије од 12.000 динара месечно укаже студентима на значај наставничке професије.

Лист пише да наведене предмете у неким школама предају просветари који немају потребно образовање прописано правилницима.

Према подацима Министарства просвете, има 457 нестручних наставника математике, 239 физике, 109 наставника информатике, 133 наставника немачког и 48 енглеског језика.

Најлошија ситуација била је у Зрењанину, а најбоља у Крагујевцу, пишу „Новости“.

Прецизни подаци, како се наводи, биће доступни када се успостави јединствен информациони систем у просвети.

– Министарство је ради потпунијег сагледавања овог проблема затражило податке од школа о наставницима који предају те предмете, а који по важећем правилнику немају потребне квалификације. Иако су то углавном наставнци који су ангажовани на одређено време и који су често на замени у основним школама намера нам је да сагледамо све аспекте и да почетком наредне године организујемо прве обуке, тј. кратке циклусе у сарадњи са матичним факултетима и универзитетима и то из области математике и физике за које према првим подацима постоји највећа потреба – кажу саговорници листа из Министарства.

Вестионлајн, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кад утихну школе угаси се и живот: У три велика села на планини Рогозни више нема ниједног ђака

3 (2) У три велика села на планини Рогозни, Рајетићу, Лечи и Одојевићу, више нема …

Шарчевић најављује холограмске наставнике и роботе у учионицама

0 (0) Роботи, виртуелна реалност, холограмске пројекције наставника – само су неке од новина које …

Један коментар

  1. Можда би разлоге за недостатак кадра требало тражити у понижавајућем и обесправљеном положају наставног кадра. У томе да су европски нспредни шлихтери без дана сопственог радног стажа укинули васпитну улогу наставника и школе, а ђацима ДОЗВОЛИЛИ пребијање наставника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *