fbpx

Србија: Истрага о крађи гласова стоји иако ПОСТОЈИ ПРИЗНАЊЕ?!

0
(0)

Иако постоји сведок који је признао да је учествовао у куповини гласова на локалним изборима у Врбасу и кривична пријава поднета још пре две године, надлежни органи још нису довели поступак до епилога, пише Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Из Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) у Новом Саду одговорено је да је захтевана допуна података од полицијских службеника, али да до данас није утврђено да постоји основ за покретање кривичног поступка, саопштило је удружење Локална алтернатива из Врбаса.

У одговору новосадског ВЈТ наводи се да је Посебно одељење ВЈТ Нови Сад у Врбасу готово годину дана од подношења кривичне пријаве „због неизвршених провера до краја“, као и полицијског извештаја на основу којег није могло да се закључи да ли има основа за покретање кривичног поступка захтевало нови извештај, односно допуну извештаја.

ВОИЦЕ је 2018, годину дана откако је поднета кривична пријава, разговарао са једним од вођа сезонских радника који је новинарки препричао „методологију куповине гласова“, како је то учинио и на разговорима у полицији.

Он је тада испричао да је у договору са повереницима Српске напредне странке, раднике уместо на њиву развозио на бирачка места, те да су за гласање за напредњаке добили дневницу од 1.000 динара.

Након изјаве полицији, на разговор у полицијску станицу позвано је и неколико десетина радника који су свој глас продали за „црвену“, наводи ВОИЦЕ (www.воице.орг.рс).

„Рекао сам као што вама сада кажем: из СНС су ми рекли да скупим раднике који хоће дневницу без рада. Нису сви пристали, али они који јесу – добили су новац“, рекао је груповођа за ВОИЦЕ и додао да му „није јасно како је то корупција кад није било никаквог приморавања“.

Он полицији тада није рекао имена са којима је договорио плаћање, али је рекао и потврдио за ВОИЦЕ да је „дневнице за глас“ делио „Стефан из Новог Сада“.

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Kружевић и координатор за Бачку рекао је за ВОИЦЕ да не зна ништа о истрази.

За кривично дело давање и примање мита у вези са гласањем запрећена је новчана казна и казна затвора до три године, док застарелост вођења кривичног поступка наступа за шест година од како је кривично дело извршено.

С обзиром да је од локалних избора у Врбасу прошло две године, остале су још четири године да овај случај добије епилог.

Београдски-глас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Набавка медицинске опреме и колико је пара и за шта потрошено остаје тајна

0 (0) Републички фонд за здравствено осигурање од 8. маја није одговорио Савету за борбу …

СНС представио нови предизборни спот “За нашу децу“ у којем су на мапи Србије изоставили Косово и Метохију

5 (1) Српска напредна странка представила је нови предизборни спот у којем су на мапи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *