fbpx
Насловна / Интервју / Србија као азијска деспотија (видео)

Србија као азијска деспотија (видео)

Професор филозофије у чачанској Гимназији Драган Матијевић говорио је за емисију Отворено о свему ОзонПресса. Матијевић је на улици од 1979. године када су студенти Филозофског факултета тражили да им се врате професори који су добили отказ због деликта мишљења. Био је активан и деведестих година, па у синдикату просветара, а недавно се обратио суграђанима на протестима Један од пет милиона.

— Једино на тим скуповима данас можете чути критику стања у друштву, ичути другачија мишљења од званичних или са телевизија…У оној држави у којој је народ на улици а није у институцијама, то значи да је болесна држава и болесно друштво. Ових 40 година може значити да сам ја болестан, а ови су дефинитивно болесни. Ништа се ова власт за 40 година није променила, та матрица власти је остала идентична. Нема ту никакве демократије, ту је само испразна прича. Оно што се догађа у Србији назвао бих као неку врсте азијатске деспотије, стално се гаји некакв култ личности, стално тиранија и човеку коме је стало до достојанства и слободе не преостаје ништа друго него да се бори. Једини начин да се томе супроставите је улица, односно јавност. Јер се све аутократе плаше јавности пре свега — сматра професор Матијевић.

Порфесор Матијевић у емисији говори о данашњој власт у Србији, улози интелектуалаца, зашто нема младих на протестима као што је то било деведестих година, реформи школства, гимназија, дуалном образовању, одласку младих из Чачка на студије у Словенију, зашто је јавност у Хрватској на страни просветних радника а у Србији против, најави коморског организовања просветних радника уместо синдикалног…Погледајте емисију.

Озонпресс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иван Ивановић: Нек ме тужи - ево како се обогатио Андреј Вучић (видео) 10

Иван Ивановић: Нек ме тужи – ево како се обогатио Андреј Вучић (видео)

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, био је председник Српског народног покрета Наши, Иван …

Милован Бркић: "И Вучића и Ђиласа треба ухапсити! Те битанге су заједно уништиле Србију"! (видео) 11

Милован Бркић: „И Вучића и Ђиласа треба ухапсити! Те битанге су заједно уништиле Србију“! (видео)

Погледајте ново издање емисије „Ауторитет“, гост је био главни и одговорни уредник магазина Таблоид Милован …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *