fbpx

Србија неће у ЕУ нити ће да потписује било какав споразум са терористичким бандама!

0
(0)

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман изјавио је данас да Немачка подржава европске интеграције Србије, а да су од 2014. године познати услови за чланство у ЕУ, међу којима је правно обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Услови су познати, ми подржавамо Србију на путу европских интеграција на бази услова који су саопштени 2014 године, у међувремену су разрађења преговарачка поглавља која се отварају редом и у току је дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине“, рекао је Дитман на питање новинара о томе како процењује да ли политичари довољно информишу јавност у Србији о току дијалога с Приштином.
„Наглашавамо обавезу поштовања владавине права, а посебно је важан дијалог Србије и Косова“, рекао је Дитман.

Правно обавезујући документ о нормализацији односа Београда и Приштине ушао је у преговарачки оквир ЕУ за Србију који усвојен је 9. јануара 2014, а представљен на првој међувладиној конференцији 21. јануара 2014, када је Србија и званично почела преговоре са ЕУ. Ту се наводи се да ће „за Србију од посебне важности бити процес нормализације односа са Косовом“.

„Овај процес ће обезбедити да обе стране могу да наставе својим европским путем, избегавајући да једна другу блокирају у овим напорима, и треба постепено, до краја приступних преговора са Србијом, да доведе до свеобухватне нормализације односа измедју Србије и Косова, у форми правно обавезујућег споразума у намери да ће обе стране бити у стању да у потпуности остварују своја права и испуњавају своје обавезе“, наводи се у Члану 12.

Председник Србије Александар Вучић тек је средином новембра рекао да Србија неће моћи да постане чланица ЕУ без правно обавезујећег документа са Косовом.

„Није то питање признања независности, нико то још не говори на такав начин, говори измедју редова, али не на тај начин, али ово је оно што ја већ сада могу да вам кажем“, рекао је тада Вучић.

Правно обавезујући споразум о нормализацији односа Косова и Србије први пут је јавно поменут у Србији пре више од пет година, када су посланици владајуће немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) представили услове на којима ће Берлин инсистирати при напредовању Србије ка ЕУ, а ушао је и у преговарачки оквир ЕУ за Србију усвојен у јануару 2014. године пред формални почетак преговора о чланству. Приликом посете Београду 13. септембра 2012, посланик ЦДУ Андреас Шокенхоф је правно обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине навео као један од седам услова на чијем ће испуњењу инсистирати његова посланичка група у Бундестагу, у намери да их преточе у званичан став Немачка.

Он је тада разговарао с тадашњим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, тадашњим министром спољних послова Иваном Мркићем и с тадашњим председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

САД потписале споразум са талибанима, повлаче се из Авганистана

0 (0) САД и талибански покрет потписали су споразум којим су утврђени услови за повлачење …

НАЈУРИТИ МИЛОГОРСКЕ УСТАШЕ! Црногорске дипломате користе 40 амбасада амбасада Србије

5 (4) Група студената која се пешке упутила ка Опленцу у знак подршке српском народу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *