Србија: Од 2021. забрана увоза „евро 3“ возила, под лупом и „евро 4“

1
(1)

Београд — Реално је да од 2021. године у Србији на снагу ступи забрана увоза аутомобила са „евро 3“ стандардом мотора.

Гостујући на Прва ТВ, министар животне средине Горан Триван је рекао да је то једна од мера која је неопходна за смањење загађење ваздуха, као и борбе са опасним отпадом, што стари аутомобили након употребе постају.

„Нисам сигуран да можемо више да дозвољавамо да будемо гробље најлошијих аутомобила“, казао је Триван и додао да су аутомобили сами по себи опасни отпад и да се ту не ради само о издувним гасовима којима загађују ваздух.

Kако је навео, Министарство заштите животне средине далеко је „догурало са иницјативом за забрану увоза ‘еуро3’ аутомобила“, међутим, како додаје, и ту је потребно постићи одређени консензус у друштву.

Сматра да је за то могуће постићи консензус у друштву, јер се не ради само о екологији, већ и о безбедности.

Подсетио је да су најстарија возила и најмање безбедна и ако би се правила статистика која возила учествују у саобраћајним несрећама у Србији, можда би се дошло до података да су то она најлошија, а то значи најстарија.

Триван наводи да би за почетак био забрањен увоз „евро3“ мотора, а да би било добро размислити и о забрани „евро4“.

Он наводи да ће тек од половине 2020. године успети да се реше све административне ствари које се тичу тога, те да је реално да то може да ступи на снагу од 2021. године.

„Није реч само о загађењу, већ и о безбедности. Не верујем да ће цена битно утицати на то шта ћемо радити, држава мора да повуче тај потез да бисмо сами себе заштитили. И у овоме што се десило последњих 15 дана када је загађеност у питању, видмо последице саобраћаја, односно саобраћај је значајно допринео томе“, рекао је министар.

Истиче да први корак ка смањењу загађености ваздуха који се тиче саобраћаја јесте да се елиминишу лоши мотори, а да је други корак да се ограничи кретање возила која највише загађују, што би кроз пар година допринело знатном паду загађења ваздуха из аутомобила.

„Здравље је најважније и нећу уопште калкулисати, учинићемо све да здравље наших грађана буде боље. Ако нам 6.000 грађана годишње премине због лошег ваздуха, то мора да се спречи и има начина за то“, закључио је министар Триван.

Председник Српске асоцијације увозника нових возила Милош Петровић казао је да све иде у корист половних аутомобила, односно да док се увезе максимално тридесетак хиљада нових аутомобила, у истој години буде увезено преко 150.000 половних.

„Ако то гледамо кумулативно, за претходних пет година је 800.000 старих возила ушло у Србију, а када преведемо то у опасан опад – 800.000 тона ће остати у Србији негде на неким плацевима да загађује човекову средину“, казао је Петровић.

Навео је да су возила „евро 3“ почела да се производе 2000. године и да су на крају свог животног века, а да су возила „евро4“ почела са производњом 2003. године, те да Србија има обавезу да их искључи из саобраћаја јер не задовољавају еколошке критеријуме.

Додао је и да од маја 2021. године сваки аутомобил који буде имао повећану емисију гасова неће моћи да прође технички преглед.

„Најважније је вратити безбедност на улице. Ако бисмо ‘евро3’ аутомобиле укинули смањили би загађење и вратили већу безбедност на улице“, наводи Петровић.

И Дамир Окановић из Kомитета за безбедност саобраћаја сматра да је добра иницијатива да се забрани „евро3“ мотор јер, како каже, то су стара возила и не само да загађују животну средину већ утичу и на безбедност.

Председник Уније потрошача Србије Денис Перинчић сматра да забрана увоза „евро 3“ аутомобила неће много утицати на цену половних возила јер, како каже, држава треба да спреми и неки пакет субвенција за модернија возила, а, с друге стране, ефекти који се буду постигли елиминацијом возила „евро3“ и „евро4“ биће вишеструки.

Танјуг, Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Од данас важе седам нових мера у борби против короне

3.2 (5) У куповину до 21 сат, а катанац на кафане у 18 сати, аутобуси …

Тек што су сахранили патријарха Иринеја а Вучићеви скотови припремају Србију и СПЦ за унију са Ватиканом

5 (7) Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је уверен да ће се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend