Насловна / Србија / Србија одбрусила амбасадору Украјине: Или радите свој посао, или марш у три лепе пм!
Србија одбрусила амбасадору Украјине: Или радите свој посао, или марш у три лепе пм! 1

Србија одбрусила амбасадору Украјине: Или радите свој посао, или марш у три лепе пм!

Државни секретар у Министарству спољних послова Ивица Тончев изјавио је данас да се све активности амбасадора Украјине у Србији своде на покушаје нарушавања односа наше земље са Русијом, те истиче да ће, уколико украјински дипломата и даље буде излазио изван оквира Бечке конвценције, Минисратсво бити принуђено да предузмемо кораке „уобичајене у оваквим случајевима“.

– Чињеница да Република Србија води балансирану, коректну и доследну спољну политику, која даје озбиљне резултате сталним побољшањем њеног угледа и позиције у међународној заједници, изгледа да не одговара свима, па охрабрују поједине амбасадоре да се крајње недипломатски, да не кажем непристојно понашају према земљи која им је указала гостопримство – оценио је Тончев, реагујући на иступе украјинског амбасадора Олега Александровича.

Улога амбасадора је, подсећа Тончев, да све чини на унапређењу билатералних односа, у првом реду политичких и економских, али и свих других видова сарадње, а амбасадор Украјине у Србији то, изгледа, стално заборавла, пошто се, каже Тончев, све његове активности своде на јалове покушаје нарушавања односа Србије са Руском Федерацијом.

Тончев примећује да је Александрович у последњем, „у низу скандалозних интервјуа“ које је дао, оценио да Србија не води самосталну спољну политику, односно „да је инструмент у рукама Русије, која на тај начин дестабилизује читав регион Западног Балкана, а тиме и уништава Европу.

– Изнео је, ничим поткрепљене тврдње, о српском фактору који дестабилизује Македонију, стварању тензија са Хрватском, умешаности српских екстремиста у покушај државног удара у Црној Гори, а поменуо је и сепаратизам у БиХ. Наравно, није пропустио прилику да подржи већ чувену изјаву једног западног дипломате о „седењу на две столице“. Срећа да интервју није потрајао дуже, пошто би Србија вероватно била оптужена и за изазивање Другог светског рата, наравно у садејству са Москвом – истакао је Тончев у иозјави достављеној медијима.

Пошто амбасадор Александрович стално политизује наводно учешће српских добровољаца у оружаним сукобима на истоку Украјине, Тончев, каже, жели да подсети да су у ратовима на просторима бивше СФРЈ учествовали и држављани Украјине, што Србија никада није званично пребацивала Кијеву.

Србија, подсећа он, поштује територијални интегритет Украјине и остаје привржена политици што бољих билатералних односа.

– С обзиром на више пута поновљене примедбе Министарства спољних послова Републике Србије украјинском амбасадору – да своју енергију посвети задацима наведеним у Бечкој конвенцији о дипломатским односима – нису имале ефекта, овим путем желим да апелујем на његово Министарство, и Владу Украјине да му укажу на недопустивост оваквог даљег понашања, како не бисмо били принуђени да предузмемо кораке уобичајене у оваквим случајевима – наводи се у изјави државног секретара у Министарству спољних послова Ивице Тончева.

Вестионлине, Танјуг

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Потпредседник Бундестага затражио да Берлин протера америчког амбасадора Ричарда Гренела 11

Потпредседник Бундестага затражио да Берлин протера америчког амбасадора Ричарда Гренела

АНГЕЛА Меркел вуче реалне потезе који нису по вољи званичном Вашингтону – пример је гасовод …

„Гаспром“ прекида транзит гаса преко Украјине 12

„Гаспром“ прекида транзит гаса преко Украјине

Бугарска је добила званично писмо од „Гаспром експорта“, у којем компанија саопштава да планира да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *