Србија одбрусила амбасадору Украјине: Или радите свој посао, или марш у три лепе пм!

0
(0)

Државни секретар у Министарству спољних послова Ивица Тончев изјавио је данас да се све активности амбасадора Украјине у Србији своде на покушаје нарушавања односа наше земље са Русијом, те истиче да ће, уколико украјински дипломата и даље буде излазио изван оквира Бечке конвценције, Минисратсво бити принуђено да предузмемо кораке „уобичајене у оваквим случајевима“.

– Чињеница да Република Србија води балансирану, коректну и доследну спољну политику, која даје озбиљне резултате сталним побољшањем њеног угледа и позиције у међународној заједници, изгледа да не одговара свима, па охрабрују поједине амбасадоре да се крајње недипломатски, да не кажем непристојно понашају према земљи која им је указала гостопримство – оценио је Тончев, реагујући на иступе украјинског амбасадора Олега Александровича.

Улога амбасадора је, подсећа Тончев, да све чини на унапређењу билатералних односа, у првом реду политичких и економских, али и свих других видова сарадње, а амбасадор Украјине у Србији то, изгледа, стално заборавла, пошто се, каже Тончев, све његове активности своде на јалове покушаје нарушавања односа Србије са Руском Федерацијом.

Тончев примећује да је Александрович у последњем, „у низу скандалозних интервјуа“ које је дао, оценио да Србија не води самосталну спољну политику, односно „да је инструмент у рукама Русије, која на тај начин дестабилизује читав регион Западног Балкана, а тиме и уништава Европу.

– Изнео је, ничим поткрепљене тврдње, о српском фактору који дестабилизује Македонију, стварању тензија са Хрватском, умешаности српских екстремиста у покушај државног удара у Црној Гори, а поменуо је и сепаратизам у БиХ. Наравно, није пропустио прилику да подржи већ чувену изјаву једног западног дипломате о „седењу на две столице“. Срећа да интервју није потрајао дуже, пошто би Србија вероватно била оптужена и за изазивање Другог светског рата, наравно у садејству са Москвом – истакао је Тончев у иозјави достављеној медијима.

Пошто амбасадор Александрович стално политизује наводно учешће српских добровољаца у оружаним сукобима на истоку Украјине, Тончев, каже, жели да подсети да су у ратовима на просторима бивше СФРЈ учествовали и држављани Украјине, што Србија никада није званично пребацивала Кијеву.

Србија, подсећа он, поштује територијални интегритет Украјине и остаје привржена политици што бољих билатералних односа.

– С обзиром на више пута поновљене примедбе Министарства спољних послова Републике Србије украјинском амбасадору – да своју енергију посвети задацима наведеним у Бечкој конвенцији о дипломатским односима – нису имале ефекта, овим путем желим да апелујем на његово Министарство, и Владу Украјине да му укажу на недопустивост оваквог даљег понашања, како не бисмо били принуђени да предузмемо кораке уобичајене у оваквим случајевима – наводи се у изјави државног секретара у Министарству спољних послова Ивице Тончева.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Амбасадор Малте у Финској рекао да је Меркел остварила Хитлеров сан о контроли над Европом

5 (1) * Замит ТАБОНА рекао: „Ангела Меркел остварила Хитлеров сан о контроли Европе. Пре …

Путин: Американци би хтели да управљају Украјином, а да је и Русија издржава

5 (2) * Срео се са инвеститорима и предочио им да Влада РФ и Централна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend