Србија: Одлив мозгова много већи него што се приказује

0
(0)

Анализа и подаци о миграцијама студената, као и њихови коментари о томе због чега одлазе из Србије били су главна тема јучерашњег састанка Kоординационог тима за праћење економских миграција које је пре непуних месец дана формирала Влада Србије.

Тим састављен од стручњака, професора, министара, али и представника послодаваца и радника формиран је на иницијативу министра рада Зорана Ђорђевића, а једини задатак био је да прате миграције и покушају да реше проблем због ког све више младих у овој држави напушта земљу у потрази за бољим условима живота.

Kако је први састанак пре две седмице био више организационог карактера на јучерашњем су се, како за Данас каже члан овог тима из редова УГС Независност Томислав Живановић, чланови тима бавили анализом о миграцији студената коју су припремили Министарство рада, Kабинет министарке без портфеља задужене за демографију и РЗС.

– Kоординационо тело не доноси одлуке, није било конкретних предлога, више смо се бавили анализом и читањем коментара студената, који су причали о разлозима због којих одлазе. Моја замерка односила се на то што су Славица Ђукић Дејановић и Зоран Ђорђевић напустили састанак врло брзо, после непуних сат времена – каже Живановић. Састанак је трајао готово три сата, али, како каже, делује као да држава практично није спремна да предузме конкретне политичке кораке и да ово више личи на један маркетиншки потез.

– Дискусија је ишла у том правцу да се анализира све. Причало се о томе да је све више оних између 25 и 50 година са средњом стручном спремом који одлазе из Србије. Осим тога, одлив мозгова је много већи него што је приказано, јер постоји део оних који се нису овде ођавили, али ни пријавили да раде у иностранству, тако да њих нико не рачуна – истиче Живановић. Нови састанак, напомиње, биће ускоро, али није прецизирано када. Тада би, како каже наш саговорник, можда могли да се очекују неки конкретни предлози, којих овог пута није било.

Најављујући шта ће бити посао овог тима Зоран Ђорђевић је прошлог месеца рекао да очекује „од стручњака предлог решења на кратак рок, али и стратегију за дужи период“.

Србију последњих година напушта око 35.000 људи годишње, а према подацима Организације за економску безбедност и сарадњу од 2000. из земље је отишло више од 650.000 људи, највише младих. Према анкетама које су рађене последњих година, две трећине младих је изразило жељу да оде, а једна трећина је већ предузела неке конкретне кораке.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Где нас је довела Вучићева власт: Редови за бесплатну храну у Београду (видео, фото)

4.3 (4) Током викенда колектив „Солидарна кухиња“ кувао је и делио храну у Београду за …

ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ЋУТИМО И ТРПИМО ИЖИВЉАВАЊЕ? Срби доведени у патолошко стање колективног страха

3 (4) Ћутолози практично својим ћутањем подржавају овакву власт, иако шапатом тврде како су против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend