Србија

Србија постаје медијска “црна рупа”

Без подршке међународних организација, независним медијима у Србији прети нестанак, а Србија ће постати „црна рупа“, каже у разговору за Радио Слободна Европа Паулин Адес-Мевел, директорка канцеларије за Балкан у Репортерима без граница. Са њом смо разговарали након што је њена међународна организација објавила овогодишњи извештај о медијским слободама у свету, а у којем је Србија пала на 76. место, што је чини једном од земаља са највећим назадовањем.

У разговору за РСЕ Паулин Адес-Мевел говори о разлозима за овако лош пласман Србије, лажним обећањима власти да ће се положај новинара побољшати, млаким реакцијама из Брисела, али и опасности од лажних вести које прете не само Балкану, него и Европи.

РСЕ: У извештају Репортера без граница Србија је пала за десет места. Који су главни разлози за тако лошу позицију Србије?

Паулин Адес-Мевел: По нашем индексу, четири земље су веома много пале ове године. Међу њима је Србија, заједно са Словачком, Малтом и Чешком Републиком. Србија је једна од земаља која је још више пала. Изгубила је десет места, што је заиста много на овом индексу, јер смо приметили да, иако неки лидери изјављују да се ситуација побољшава, услови рада за новинаре се погоршавају и напади на новинаре расту из месеца у месец.

Клима је веома агресивна од избора Александра Вучића за председника Србије априла прошле године. Запазили смо погоршање у смислу да постоји некажњивост, да се напади на новинаре шире а да нико са високих позиција није осудио то што су новинари изложени увредама или физичким нападима. Изнова се појављују докази да новинари тренутно не раде у адекватним условима.

РСЕ: Да ли можемо претпоставити да се притисак на новинаре у Србији и ситуација коју сте описали у претходном одговору ствара из окружења председника Вучића?

Паулин Адес-Мевел: Ми такве ствари не претпостављамо. Оно о чему говоримо јесте да док год политички вођа који је на том нивоу – било да је на месту премијера или председника – није у стању да јавно осуди нападе на новинаре, као што се то десило током његове инаугурације прошле године када нико није био процесуиран, то даје сигнал нацији да су напади на новинаре нешто што није забрањено.

То такође ојачава осећај некажњивости за све оне који критикују новинаре. Тако да, иако се Србија труди да унапреди свој имиџ, она је једна од шест балканских земаља која се претвара да унапређује ситуацију. Оно што видимо на терену показује да је ситуација ужасна. Претходних недеља писали смо доста о ситуацији у Србији, било да су у питању напади или административни проблеми за белгијског новинара да ради у земљи (Филип Бертиншан, прим РСЕ). Ми сматрамо да због тога новинари не могу да раде у адекватним условима.

РСЕ: Почетком 2018. године делегација Европске федерације новинара (ЕФЈ) састала се са председником Вучићем, који је обећао да ће се „сваке недеље“ борити за слободу штампе. Колико сам разумео из вашег претходног одговора, ви то сматрате претварањем?

Паулин Адес-Мевел: Ја сам у Србију дошла у време када се белгијски новинар суочавао са проблемом да добије боравишну визу. За њега је било немогуће да продужи дозволу за рад, вероватно због тога што је писао чланке који се нису допали властима. Морали смо да организујемо читаву кампању за подршку овом новинару. Морали смо да позовемо власти да промене свој став, јер ни сам новинар није знао у чему је проблем. Дошли смо у Београд и тај новинар је добио дозволу у следећа три сата.

Председник је у једном интервјуу, говорећи о тој нашој кампањи, изјавио да ће се све променити, да ће новинари радити у адекватним условима. То је оно што ми називамо комуникацијом. Оно што се испод догађа је потпуно другачије. Истраживачка новинарка Тамара Скрозза је данима била на мети увреда и понижавана на телевизији. Чињеница да ТВ Пинк (која је водила кампању против Скроззе, прим РСЕ) може да се понаша на овај начин и да медијски савет и власт нису осудили такво понашање је за нас велики проблем.

РСЕ: Какве су последице таквог односа власти према независним медијима?

Паулин Адес-Мевел: То је „црна рупа“. Без подршке међународних организација или међународних медија, нестајаће један за другим, јер недостатак новца значи мање новинара. Боље од мене знате да је велики број новинара из Србије отишао у иностранство како би могли да раде. Страхујемо да би Србија могла постати „црна рупа“ без независних медија и то би било апсолутно страшно.

РСЕ: Власт у Србији, међутим, тврди да је слобода говора на високом нивоу. њихов аргумент је да је медијска легислатива усклађена са законодавством Европске уније (ЕУ)?

Паулин Адес-Мевел: Мислим да је потпуно природно да се власт у Србији претвара да има напретка. На основу онога што сам видела на терену, из извештаја које добијамо и мониторинга који вршимо, као и из извештаја других организација очигледно је да ситуација није идеална и да постоје притисци. Нисам ни поменула сајбер претње. Говоримо о учесталим претњама смрћу. Колико год влада говорила да се ситуација побољшава, ми знамо да је то начин на који власт жели да комуницира, али, нажалост, морамо да погледамо како новинари у Србији заиста живе.

Видимо шта се дешава у Пољској, Мађарској или Бугарској, које су данас веома ниско рангиране на индексу о медијским слободама. Јасно је да се морамо побринути да Србија испуни услове и да поштује владавину права, јер када погледате шта се догађа у оне три земље које сам поменула, ситуација је таква да се не поштује владавина права. Ми зато тврдимо да за сада Србија не испуњава оно што се од једне чланице Европске уније тражи.

РСЕ: Поменули сте Мађарску и Бугарску као примере. Када је реч о положају медија, са којом земљом се Србија може упоредити?

Паулин Адес-Мевел: У Хрватској смо, заједно са другим организацијама, указали на то да је говор мржње изузетно јак у поређењу са другим земљама. То је нешто што постоји у Србији и то осуђујемо јер сматрамо да је јако тешко да новинари раде у таквим околностима. Једна косовска новинарка (Уна Хајдари, прим. РСЕ) је нападнута на друштвеним мрежама јер је на свом Твитер налогу објавила шаљиви коментар о Вучићевој посети Косову и то је узето веома озбиљно. То је такође проблем.

Мислим да се ситуација у Србији може упоредити са другим земљама у региону, али Србија је Србија, веома је специфична и такође треба имати у виду да је бивши премијер а садашњи председник изузетно моћан и та моћ је нешто што јако отежава рад новинара. Све зависи од земље до земље. У Албанији премијер Еди Рама такође често критикује новинаре, тако да је то нека врста тренда.

Нажалост, како тај тренд видимо и у Европској унији, желимо да укажемо на чињеницу да балканске земље које су кандидати за чланство у ЕУ нису спремне за то.

РСЕ: Имајући у виду стање у Србији, мислим на сталне нападе на независне новинаре, мислите ли да је реакција званичника Европске уније довољно снажна?

Паулин Адес-Мевел: Не, не мислимо да је реакција европских званичника довољно снажна. То бисмо вероватно могли назвати дипломатијом. Сматрамо да, док год су новинари изложени претњама у Србији, јако је важно да такве појаве осуђују, не само Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) или Репортери без граница. То није довољно. Јако је важно да или европски комесар за проширење Јоханес Хан или први човек Европске комисије (Жан Клод Јункер, прим. РСЕ) помену ситуацију у Србији. То ће помоћи новинарима, али и колегама из комшијских земаља, попут Црне Горе, јер ће показати да уколико не испуните оно што се очекује од европских институција да се интегришете у њих, ништа неће функционисати.

РСЕ: Један број новинара у Србији се прошле године организовао и потписао проглас о медијским слободама. На који начин медијски радници могу да одбране своје позиције?

Паулин Адес-Мевел: Не сећам се тачно садржаја тог прогласа, али мишљење Репортера без граница је да су новинари у Србији све више под политичким притисцима у протеклим месецима и важно је да нека међународна организација прати ситуацију како би приморала локалне власти да осуде све те нападе. Док год постоје притисци од стране било ког члана владе или политички утицајне партије који су остали без осуде или се чак промовишу, ништа се неће променити. Очигледно је да се од доласка новог председника прошлог пролећа контекст променио и све су јачи притисци на новинаре, стога је важно да они то осуде и да апелују на међународне организације да о томе пишу.

Србија и Црна Гора имају простор да се претварају да поштују владавину права и да бележе напредак, али ми мислимо да то није тачно. Наша улога као међународне организације је да говоримо о правој ситуацији на терену.

РСЕ: Да ли Репортери без граница надзирете или имате информације о напретку истрага о убиствима новинара? Говорим о случају убиства новинара и оснивача „Недељног телеграфа“ Славка Ћурувије и новинара Милана Пантћа.

Паулин Адес-Мевел: Немамо. Увек смо забринути због убистава новинара, али немамо намеру да спроводимо истрагу. Наравно, то је нешто што нас забрињава, јер неспровођење истраге или одлазак случаја у заборав представља знак некажњивости.

РСЕ: Видите ли појаву лажних вести као изазов за Западни Балкан?

Паулин Адес-Мевел: Свакако. То јесте глобални проблем, али ми се боримо против тога, јер сматрамо да је то изузетно токсично и опасно. Сада се појављују локалне иницијативе у разним земљама. Сматрамо да ни полиција нити судије не би требало да одлучују о томе шта јесте информација, а шта су лажне вести. Сматрамо да је то процес који о којем се мора веома озбиљно разговарати и који треба увести у свакој земљи. Али засигурно су овакве врсте дезинформација на друштвеним мрежама изузетно токсичне јер људи имају прилику да даље шире лажне вести.

РСЕ: Како медији могу да се боре против овог феномена?

Паулин Адес-Мевел: То је тежак посао за новинаре. Они морају да се постарају да промовишу истините информације и да поново етаблирају истину. Морају да се што више труде да допру до своје публике, да им она верује, да им покажу како раде. Главна ствар је да људи почну да верују информацијама и медијима. То је проблем глобално. Људи не верују у новинарство као некада. Важно је увек имати на уму шта је информација, како новинари раде.

То је проблем у читавој Европи, не само на Балкану. Као што знате Европска комисија такође тражи начине да се бори против лажних вести, тако да мислим да је то светски проблем који се не може решити за неколико месеци.

Цензоловка.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

 1. MEDIJI KRIJU SRPSKU PROPAST

  Vikipedija kaže:

  Megalomania je doslovno ludilo veličine. Patološko precenjivanje sebe samog, svojih sposobnosti i mogućnosti. Javlja se u sklopu paranoje, shizofrenije, staračke demencije itd….

  Da piše i beskupuloznost bila bi to prava slika Aleksandra Vučića.

  Stavio sam na početk ovu vrlo poučnu odrednicu o Aleksandru Vučiću zato što ću o njemu dosta pisati jer je on usko povezan sa temom i problematikom medija i sudstva u Srbiji. Odmah da napomenem da za razliku od Vučića ja volim istinu i uvek se pozivam na nju i iznosim očigledne činjenice, dokaze i podatke. Poštujući samo ovo moje (zlatno) pravilo i podsećajući ovaj ovakav narod na samo data Vučićeva lažna obećanja, ja praktično ništa i ne mogu da pogrešim u svojim kritikama. Dok ova vlast na čelu sa Vučićem mnogo truda ulaže da što uverljivije sakrile istinu od naroda, ja pokušavam da istu razgolitim da bi je narod najzad prepoznao. Na žalost vlast uz pomoć izdajničkih mediokriketa uspešno krije istinu od naroda već punih šest godina. Naravno da i sve izbore dobijaju upravo istom medologijom, odnosno čistom obmanom naroda. Uz to znači strogo zabraniti opoziciji pristup na TV-u i pobeda je tu. Posle toga uvek ista šema opet obmanom prikrivaju svo to pričinjeno zlo a posebno prikrivaju izdaju i pljačku Srbije. Ta pljačka se vrši na sijaset načina i ona i danas traje. I tako vlast može lagati i krasti još sledećih sto godina. Narod ništa nezna i ćuti. Ali zato ti kriminalci vode pravi rat sa istinom i kritikom po celoj Srbiji a nisu ni svesni da će na kraju taj rat izgubiti. Tako krijući istinu od naroda Vučić po pravilu zbog nedostatka argumenata on primenjuje bokserski rečeno stalnu eskivažu. I tako taj Vučić “junački” celo vreme beži po ringu od svoje odgovotnosti i zatvora. U Srbiji Vučić je stvorio i sud koji mu ne sudi ni za najteza krivična dela izdaje i pljačke Srbije. Tu je i parlament koji ne pominje ni Vučićev potpis od 30. juna 2015.g. o predaju Kosova šiptarima! Tu ne pominju ni rasprodaju srpske grude, ni otuđenje, ni zaduženje Srbije, ni standard. I tu se strogo krije istina o srpske javnosti. Taj parlament je jedna drska marionetska grupa koja slepo podržava Vučića i uništenje Srbije. Narod bi rekao: “ne vide dalje od nosa”. Za sve njih Vučić je tata i svetinja i mnogo važniji od Srbije i srpskog naroda. Uz to oni čuvaju stolice zarad privlegija i novca i ne mare za potpunu propast Srbije. Takođe SNS-a je uzurpirala sve medije i sudstvo u Srbiji i bavi se samo klevetanjem i ništa drugo ne rade. To su polusvesna bića koja ne priznaju da žive na obmanama srpskog naroda. Svi ti zakoni i sve te debate koje se dešavaju u skupštini ili su nekorisne ili štetne po srpski narod. Rističević “vinogradar” predvodi taj rijaliti od skupštine. On je pravo oličenje i Vučića i ove vlasti u Srbiji.
  Tu se stalno demonstrira neka nevinost vlasti iako su sve nesreće reperkusuje njihove vladavine. Tu se prozivaju i lopovi ali tužbe uopšte ne podnose!?Ali Vučića tu niko ne proziva za kriminal i on tako stalno “uspešno” izmiče i pravdi. Drugim rečima “zajebancija”…

  Inače Vučić je jedan pravi i veliki srpski izdajnik koji naočigled celom srpskog naroda i dalje otima Kosovo od Srba i predaje ga direktno u ruke Albancima. Ne mogu da shvatim da Vučić ne vidi svoju robiju zbog Kosova!? Pa on je predao Kosovo pred našim očima. Opet kažem ne mogu da poverujem da se ovoliko otišao u aut. On je napravio ršum i sa najvećim osvedočenim srpskim neprijateljima i sa njima zajedno uništava Srbiju. I to radi javno pred našim očima. Ništa tu nema pozitivnog to su samo zla i Vučić mora zbog toga krivično odgovarati. Neznam!? Mi nismo toliko ludi!? Ovo što on radi samo kazuje na njegovu veliku suludost koju će uskoro i sam narod videti.
  To je taj “običan čovek” kako sam sebe naziva ali je rekao: “lažem pa šta”. Samo hoću ka kažem na sudskom stolu će biti dokazi! Ako neko pomisli da su ovo klevete postavljam pitanje! Čije je Kosovo sad’ i ko je pokrao tone i tone našeg’ zlata iz Bazena? Pardoniram što govorim istinu i poštujući moj narod i ostale prioritete ja uvek pišem o gorućim problemima moje nacije. Najveći problem moje nacije je upravo ovakav Vučić. Ova vlast “eksploatišući” temu demokratije na srpskim leđima dobro je opljačkala i uništila Srbiju. I normalno je da vinovnici ovih nesreća moraju završiti na robiji…

  Vučić je svojim pregovorima doveo Srbe kao najstariju naciju u Evropi da ostanu: bez svoje nacionalne države, svoje vere, potpuno opljčkanu i rasprodatu, Srbija je tuđa zemlja. Za takav sunovrat Srbije Vučić mora odgovarati jer nije dobio ni glasove naroda da to uradi. Dok su sve ostale nacije u našem okruženju vodile računa prvo o svom nacionalnom interesu i stvorili svoje nove nacionalne države dotle su Srbi svoju državu izgubili. Da se ne zaboravi zdajnik Nikolić je rekao: “Nije Srbija država srpskog naroda nego svih onih koji u njoj žive”. Pa pitam tog srbomržca? Ima li takvih država u našem okruženju!? Nema. Naravno i Vučić se deklarisao kao veliki izdajnik rečima: “Ne živi se od istorije i prošlosti već treba da se okrenemo budućnosti” i tako zaboravi na našu kolevku. Ovako brisanje svoje istorije i izdajničke izjave još nijedan svetski predsednik nije izrekao. Ali za izdajnike tipa Vučića i Nikolića fotelja je uvek ispred nacionalnog. I njihova vladavina se upravo zasniva na izdaji nacionalnog interesa što naši neprijatelji oberučke prihvataju. Zato je iluzorno očekivati od ovakvih srboždera da brane naš srpskih interes. To se najbolje vidi na primeru Vučića koji je sa svojom strankom omogućio da se formira višestranačka Kosovska Vlada na našoj teritoriji. Samo tim činom sudbina Srba na Kosovu je zapečaćena. Bar danas se to jasno vidi. Njegova priča o formiranju nekih ZSO-a ne znače apsolutno ništa za Srbe. To je plagijat od srpstva jer je to sada druga država i sve funkcioniše po šiptarskoVučićevim zakonima. I šta su dobili Srbi? Ništa. To je i dalje bacanje prašine Srbima u oči. Sem Vučića svi vide da su ponovo zrtvovani. Nema druge. Vidi se da je to i zadnja slamka za koju se hvata Vučić samo da bi prikrio ovu svoju veliku izdaju i Kosova i naroda. Živi bili pa videli. To je prava istina o dosadašnjem Vučićevom “uspešnom” radu. Da, da. Pored svega toga čelnici ove vlasti da bi se udodvorili Evropi nas Srbe su odavno bacili pod noge i više brinu o manjinama u Srbiji nego samo matičnom narodu. Uz to Vučić nas stalno šamara i nekim (očuvanjem mira) pa se postavlja pitanje!? Mi kao narod odavno grcamo a nemamo načina da pitamo ko je i kako doveo u ovo teško stanje? Zašto taj nije u zatvoru? Uveliko se priča da smo i opljačkani!? Šta je to!? Zašto ih ne hapsi!? Do kada ćemo čekati da se svi lopovi nađu iza rešetaka!? Nećemo mi da gladujemo i zbog vaše stalne pljačke Vučiću! Zašto ti ne radi sud Vučiću? Zato si lično odgovoran Vučići!? Ne možemo mi više crkavati od gladi ni zarad’ nekog mira!? Pa i ako dođe do rata u Srbiji taj rat će pokrenuti ova sadašnja vlast da bi prikrila pljačku i izdaju srpskog’ naroda. Velika zla je Vučić sakrio i prikrio od srpskog’ naroda. On upada u problem zbog toga! Zato se nama stalno i preti tim mirom! Znamo mi to…

  Povezano je sa ovom temom i zbog teškoća u kojima smo se našli predložim nešto novo!?
  Predlažem da se osnuje jedna radna grupa stručnjaka koja će da izvrši pažljivu proveru odnosno ekspertizu celokupnog dosadašnjeg Vučićevog rada, sa posebnim osvrtom na vrlo simptomatične i događaje u Srbiji.

  Tvrdim da bi svaka ekspertiza lako utvrdila da je sve incidente u Srbiji i na Kosovu inicirala upravo ova vladajuća vrhuška u Srbiji. Vučuć zbog neznanja ne rešava nijedan srpski problem, već na zgarištu starog’ uvek stvara nov nerešiv problem i tako se rađaju novi problemi. Daj i to da proverimo! Na taj način Vučić vlada srpskim narodom. Ako to poriče neka dozvoli da se i tu izvrši pomenuta ekspertiza, može i provera oko pregovora u Briselu i oko rasprodaje Srbije oko onih vrpci oko puteva o svemu. Samo neka dozvoli tu ekspertizu i odmah će se videti veliko zlo. Ta njegova hvalisanja u nekim uspesima su čista lagarija. Tu se Vučić ne može ni puškom odbraniti od zla koje je počinio narodu. Ali garantujem da Vućić neće dozvoliti da se dogodi istina. Ali on će na kraju biti zapamćen kao najveći srpski izdajnik u istoriji srpskog naroda. Samo pod uslovom da ne pobegne iz Srbije Vučić će se odnah suočiti prvo sa izdajom pa sa svim ostalim problemima koje je počinio srpskom narodu. Neznam šta li čeka taj sud u Srbiji!?
  Moraće odgovarati i za kršenja Srpskog Ustava, izdaju, krađu, medijske obmane srpskog naroda, mučenja i paranoične laži. Radujem se što će mu istina suditi…

  Vučić nas je izdao i mi se moramo okrenuti sami sebi, da se dignemo iz pepela. Da se suočimo sa istinom i da se okrenemo svom nacionu i da pokušamo spasiti ono što se spasti može. Prvo moramo negirati i poništiti sve njegove tajne i izdajničke pregovore i potpise prvo one u Briselu pa istale. Prekinuti dalju rasprodaju naše Srbije i poništiti sve kupoprodajne ugovore jer nismo budale i nećemo ići u roblje. Svi ti novonastali feudalci u Srbiji su i onako nemoralni ljudi i njih treba po svaku cenu ignorisati i proganjati iz Srbije. Umesto njih treba pozvati naše ljude iz inostranstva ili dati mladim ljudima da pokrenu privredu Srbije. Mi se moramo sami organizovati, raditi i proizvoditi i razvijati. Žao mi je što sa nama neće biti i Vučić da nauči da sadi paradajz i luk a ne da ga uvozi iz inostranstva. Ali sada moram da se vratim na temu a to su mediji u Srbiji…

  Već duže vreme stalno upozoravam na jedan naš krucijalni srpski problem koji malo ko pominje a to su ti mediji u Srbiji. E sad za razliku od vlasti, narod i opozicija uopšte ne uviđaju kolika je važnost slobodnih medija u Srbiji. Komunisti su odavno tu temu dezavuisali i anatemisali i ostavili narod da živi bez saznanja istine o bilo čemu, što znači živeti; “kao mačka u džaku”. Takvo stanje je mnogo unazadilo srpski narod koji i danas ne shvataju neke obične stvari. Ne shvataju da i vlast mora da odgovara za sva svoja krivična dela. Recimo za izdaju i pljačku. Međutim u Srbiji su pro-komunisti ubedili narod da je imunitet dozvola za pljačku, laži, klevetu i za predaju Kosova. I tako se ova vlast igra klikera sa važnim i gorućim problemima srpskog naroda. I evo dokle su nas klikeraši doveli!? Svoj status brane glasovima obmanutih i prevarenih birača u Srbiji. Da bismo shvatili koliko su ti mediji važni u Srbiji moramo da napravimo jednu malu digresiju.

  Za objašnjenje ovog problema upotrebio bih izreku: “Sve je tako blizu a tako daleko”!?

  Sada morate u ovo poverovati!
  Da su mediji u Srbiji bili slobodni tema Kosova se nikada nebih postavljala jer je to naša teritorija. Na eventualne pozive iz tog Brisela rekli bismo: “Hvala ali nećemo doći a što se Kosova možete ga samo oteti ali mi Kosovo ne damo, maaršš”.
  Svi bi mi znali da i samo učestvovanje na bilo kakvim pregovorima na tu temu znači i direktnu predaju Kosova. To predsednik nežna i negira.
  Znalo bi se daje taj briselski mamac osmišljen da se zvanično i javno upecaju somovi koji će nam oteti Kosovo i predati Albancima. Som je sam naišao…
  Svaka javna laž i kleveta odmah bi se proverila i zakonski sankcionisala i kaznila. Vučić bi već bio u zatvoru jer je rekao ono: “Lažem pa šta”.
  Svi državni činovnici bi morali da rade po zakonu bez obzira na stranačku pripadnost. Za bezzakonje sledi kazna.
  Imali bismo na vlasti najsposobnije umesto najpodobnije ljude.
  Da su mediji u Srbiji slobodni imali bi i slobodno i nezavisno sudstvo u Srbiji. Ti sudovi bi pokretali krivične prijave bez obzira da li se radi o vlasti ili o običnim građanima. I tako bi se Srbija odmah i potpuno očistila od kriminala a posebno od ovih lopova koji se i danas slobodno šetaju Beogradom. Svi građani bi bili zaštićeni i jednako tretirani pred zakonom.
  Političare koji vrede mi bi i nagradili a one grešne bismo brzo menjali i kažnjavali.
  Srbija bi kao takva bila priznata i cenjena kao država u celom svetu.
  Patriote bi čuvale ovu jedinu srpsku grudu a mi bi radili i išli napred.
  Narodski rečeno: “Srbiji bi cvetale ruže”.
  Ne bih se više u Srbiji jurilo na vlast samo zarad punjenja ličnih džepova već radi interesa nacije. Da rezimiramo. Ovo bi bilo ovako samo da su mediji bili slobodni u Srbiji…
  Zbog toga mi kao građani moramo shvatiti da mediji imaju presudnu ulogu a posebno u našem malo zaostalom srpskom društvu. Ti mediji nam kroje i politički život i našu budućnost jednostavno kroje nam naš život. Mislim da smo najzad naučili dobru lekciju i zato ne smemo dozvoliti ni jednoj vlasti da nam otme medije i sudstvo u Srbiji. Tu nam je potreban preporod. Kritika vlasti se mora dozvoliti a iznešene neistine i klevete u javnost moraju se strogo kažnjavati. Vučić ne poštuje ni Ustav! Danas je istina u Srbiji tako crna da je o njoj teško i govoriti.
  Sve vlasti koje su sklone kriminalu uvek u svojim rukama imaju i medije i sudstvo. Važno je istaći da ova kriminalna vlast nikada neće oslobađaju medije i sudstvo u Srbiji. Bez uzurpacije medija oni ne mogu vladati, ne mogu raditi apsolutno ništa. Takve vlasti pre ulaze u rat sa sopstvenim narodom nego što islobađaju medije i sudstvo u državi. Gubitak medija značilo bi i bekstvo iz Srbije. Svakoj komunističkoj vlasti istina je ubica…

  Svi znamo ali da se podsetimo. Uloga medija u društvu je da nepristrasno, blagovremeno i istinito informiše građane o svim relevantnim događajima u zemlji i u svetu. Potvrda te slobode medija u državi se upravo potvrđuje i stalnim prisustvom kritičkog stava i mišljenja na tim medijima. Mediji su ogledalo i vlasti i naroda u jednoj državi. Mediji mora da prenose istinu i narod im mora verovati. Neistina (laž) iznešena preko javnih medija podleže krivičnom gonjenju a potom strogom kažnjavanju. Ovo bi bio samo kratak opis nezavisnih medija u Srbiji. Da li tako i kod nas!?
  Međutim na našu žalost i pored stalnih euro urgencija (samo Srbi to ne vide) slobode medija u Srbiji još nema. Vučić jednostavno NESME da oslobodi medije i sudstvo u Srbiji jer je počinio mnoga krivična dela. Zamislite da se počne priča o pljačci, o Briselu, o naseljavanju migranata gde reče Vučić: “Nesme dlaka da im fali sa glave” pa o Vučićevim proneverama, o Vučićevoj rasprodaji Srbije o to sve u četiri oka!?. “Ma mante se ćorava posla, molim vas”. Ponavljam Vučić NIKADA neće osloboditi ni medije ni sudstvo u Srbiji. To su one tačke 23 i 24. On će žrtvovati i EU-u samo zbog kontrole medija i sudstva u Srbiji. Zato su svi mediji u Srbiji pretvoreni u njegovu ličnu prčiju, u fabrike laži, laža i paralaža sa kojima on lako vlada ovim narodom. Odatle on svaki dan i vedri i oblači i žari i pali. A gde su drugi!? Drugih nema. Inače Vučić laže skoro sve. Za laž u ovoj zemlji se još neodgovara. A mišljenje menja već u svakoj sledećoj rečenici. On nikada ne zauzima svoj dostojan stav o bilo čemu već stalno govori neke nebuloze. Ne govorim hiperbolično već istinito. Svoju vladavinu i pobedu na izborima osigurao je takođe zabranom kritike na televiziji. Tako on stalno obmanjuje srpski narod. Zato kritike vlasti nikada i nema u Srbiji…

  A kad se oslobode mediji i sudstvo u Srbiji (ja živim za taj dan) svi će lopovi i izdajnici preko noći (upozoravam) pobeći iz Srbije. Računi će im biti veoma visoki i oni neće čekati “Sudnji dan Vidovdan”. Biće to za nas srećan dan i mi ćemo morati to da proslavimo i ako ćemo raspisati poternice za njima. To je isto kao kad bi očistili 1000 krpelja sa sebe. Uz to mi kriminalcima ne smemo ništa oprostiti i moramo ih pohapsiti sve. Prvo te beskupulozne briselske izdajnike i lopove pa onda sve ostale. Siguran sam da će (ako ne pobegle) Vučić samo za Kosovo Vučić biti “nagrađen” najmanje doživotnom robijom a Nikolić i Dačić biće zadovoljni sa po 20 godina stroge robije. I opet pravda nije zadovoljena jer Kosova nema. Zatim sledi kaznjavanje svih Vučićevih pomagača u izdaji, pljačci o obmani naroda. Mislim prvenstveno na TV-e medije i štampu. Svi znamo ko su i jedni i drugi i tu neće bit nekih problema. Zbog svesne obmane javnosti oni svi podležu krivičnom gonjenju i mora da im slede visoke zakonske kazne. To je jedna obična banda koja zna da je svesno laganje naroda teško krivično delo. Ali zarad’ čuvanja svojih punih džepova oni su se svesno odlučili da pogaze zakon. I tako Srbija je uništena i nestaje a oni hvale izdajnika Vučića. Čudo!!! Dalje…

  Mi koji nismo paranoični i skloni prevari i pohlepi znamo da je pre odlazaka Vučića u Brisel Kosovo bila srpska teritorija. Od prvog dana Vučićevih tajnih pregovora u Briselu, Kosovo je počelo da dobija prve atribute države. Da se podsetimo za stvaranje države potrebna su tri uslova: prvo narod, drugo vojska i treće granica. Idemo redom! Mi se dobro sećamo da je Marko Đurić stvorio carinu Jarinje i odatle je avnojevska granica Kosova pretvorena u državnu granicu Kosova. Tom prilikom je pozvao i one zbunjene i zapanjene Srbe da pređu preko onog mosta rečima: “Pređite ovamo ovo most koji vas spaja”. Niko ga nije poslušao ni prešao. Bio je to prvi Đurićev angažman u vezi stvaranja države Kosovo. To je istina dragi narode! Kome smeta neka smeta, zato će odgivarati.
  Zatim je usledilo Vučićevo izdajstvo: I ovo je istina. Lično Vučić je izvršio povlačenje srpske policije i srpskih uprava sa Kosova, Vučić je 2 puta naterao Srbe da uđu u Kosovsku vladu, pa nismo valjda to zaboravili. Sve je to javno radio. Pa Vučić tim povodom (setite se) reče okupljenim Srbima u Mitrovici: “Mi ćemo priznati kosovsku vladu i ako vi ne uđete u nju”. Gde je taj Vučić da ga pitam je li to rekao!? Na kraju je zamenio i direktore rudnika “Obilić: i “Trepča”. Takođe Vučić je predao Albancima i Gazivode, dodelio im je novi PTT broj, priznao njihove pasoše i diplome i tablice i tako je Vučić postupno stvorio Kosovsku državu. Ovo je radio javno i ovo je istina. I tako je taj loš glumac a veliki izdajnik po stvaranju kosovske države doveo sve nas Srbe u tešku i bezizlaznu situaciju. Sve što možemo da uradimo je da viknemo: “Izdaja”, ništa više. Mi odavno vidimo da je Vučuć i formalno predao Kosovo. Ja sam još 2015.g. pisao da će SNS predati Kosovo Albancima. Taj dan je došao i za mene je ta izdaja završena i sada su na potezu nadležni organi. Ali nezajažljivi Vučić i dalje obećava nastavak izdajničkih pregovora sa Prištinom. Biće to i formalna predaje ključeva Tačiju. To je ono (ključ u ruke). Zbog velikog kašnjenja Vučiću su stigli i dupli računi koje mora brzo da plati jer će najebati…

  Da postavim i ova pitanja:

  Zašto Vučić nije dao Rusima Kosovo da postave svoje baze? Sada bi Albanci bili sa one strane Prokletija i Kosovo bi bilo i dalje srpsko i to bez migranata.

  Zašto Vučić bar danas ne uslovi predaju Kosova pod jednim uslovom!? A to je da se isele svi Albanci iz Srbije, posebno mislim na gradove Preševo, Bujanovac i Medveđu? I Evropa i svet bi morali da shvate da je to minimalan uslov. Naravno da bi Vučić morao da bude do kraja dosledan ovom zahtevu. Ili zašto ne ide na reciprocitet, koliko Srba sa Kosova dođe u Srbiju toliko mora Albanaca da ode iz Srbije na Kosovo. Ili zašto ne traži podelu Kosova i Metohije? Zašto ne vidi da je: “Mast otišla u propast” pa da opovrgne sve dogovoreno i potpisano u Briselu? Kamo lepe sreće da ima m*** da to i uradi. Ali izdajice su rođene samo da uništavaju i zatiru svoj nacionalni interes i svoju državu. Oni tako bitišu ne znajući ni za nacionalnu granicu ni teritotiju ni vojsku. I od nacionalnog’ ostane samo prašina i kad to izađe na čistac tu im je i kraj. Ali ja to vidim i razmišljam kao Slavko a izdajnici razmišljaju potpuno suprotno od mene. Ja sam lično ponosan zbog toga.

  Ali Vučić još ne vidi za njega vrlo važnu stvar!? Da je on kao politićar potpuno izlizan, izigran i iskorišćen znači “ispušena lula” i da je bio samo marioneta-eksperiment u rukama EU-je i Amerike. Obe strane su samo proveravale ispravnost i efikasnost metodologije-sistema za rad sa nacionalnim izdajnicima. Potvrđena je ispravnost. Inače takav predsednik i danas tuđa Srbija uopšte nisu potrebni Evropi. A mi kao nacija moramo da shvatimo da je priča o ulasku Srbije u Evropu samo paravan za stalnu pljačku, rasprodaju i uništenje Srbije. Inače Vučićeva priča o Evropi je neprekidno bacanje prašine narodu u oči. Što se tiče eventualnih evropskih kredita oni nam ne trebaju jer nas je Vučić ionako prezadužio. Ko će i kad’ to da vrati niko nezna? Ušli smo u dužničko ropstvo a Vučić razmišlja o slikanju i rijalitiju, to je njegova glavna preokupacija.

  Zato dragi Srbi videli ste a ako niste videćete da mi u Evropi prijatelje nemamo i zato treba da se okrenemo sami sebi. Možda će vam biti lakše ako vam pomenem da mi još nismo izvršili ni denacionalizaciju otete imovine iz Drugog svetskog rata. A to je i prvi uslov za ulazak Srbije u Evropu. I Vučić to sve zna ali ne pominje. Ovde je paradoks, vlast u Srbiji ne pokreće istražne radnje za praćku naroda, dok se legalno stečen kapital i imovina ignorišu. Ovo nije pravna država!?

  Ovde lopovi samo otimaju i ne vraćaju nikom ništa. Živi bili pa videli…

  Pri samom smo kraju ali ja bih se opet vratio na temu to jest na naš gorući problem a to su rekoh mediji u Srbiji.

  Zato hoću da zamolim i takozvanu i samozvanu i kvazi opoziciju da se udruže samo sa jednim ciljem da oslobode medije i sudstvo u Srbiji. Pošto je to regularnim putem u Srbiji nemoguće uraditi, moraće da se obrate EU-ji koja mora i po cenu uvođenja sankcija da oslobodi medije i sudstvo u Srbiji. To bi bila jedina ali prava čast Srbiji. Ja poručujem svim lažovima u Srbiji, da će im se istina teško osvetiti i obiti oglavu. Prvensteno mislim na sve televizije i štampu. A kad se ti lažovi strpaju u zatvor i mediji oslobode Srbi će progledati na oči. I tek tada će srpski narod shvatiti ko je Vučić i šta je on ustvari radio!? Tada će konačno shvatiti zašto su (sve) lažovizije u Srbiji branile Vučića!? Ko su vlasnici tih medija i iz kojeg su interesa branili Vučića? Tada će Srbi saznati da je iz našeg sefa u Bazelu od 41 tone zlata ostalo samo 1.7 t. zlata. A sve ostalo pokradeno. Vučić ne pominje i tu pljaču Srbije. Znate li koliko je to novca!? Tada će saznati da se stotine lopova slobodno šeta Beogradom. Ko je to? Sve su to Vučićevi dobri poznanici koji ne nose prazne torbe po Beogradu. Vučić još krije i Briselsku izdaju Srbije: 30.juna 2015.g.u 22 č.i 54m.

  Vučiću šiptari su slavili tvoju izdaju do zore po celoj Evropi i Kosovu…

  Kad oslobodite medije i sudstvo u Srbiji saznaćete mnogo mnogo više… Na kraju, ja sam nestranačka ličnost… Toliko…

  P: Slavko Jakovljević zvani “Sajdžo” 2018.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!