Србија: Штете на кукурузу, пшеници, воћу (видео)

Србија: Штете на кукурузу, пшеници, воћу (видео)

Београд — Временски услови неочекивани за јун највећу главобољу нанели су пољопривредницима.

Град и јаке кише нанели су ненадокнадиве штете усевима кукуруза и пшенице, али и раном воћу. Иако је још рано за процене штете,она ће се мерити у десетинама милиона евра.

Стотине хектара кукуруза у Баваништу уништио је град. Иако су од ове сезоне много очекивали, падавине су помрсиле рачуне многим пољопривредним произвођачима. За неке од њих сезона је већ завршена, а губитак огроман. 

“Овде ништа не може да се ради, за ову сезону, са овом њивом толика количина, да се исушио овде је само једна њива, нема шансе од тога нема ништа”, каже Јовица Трифунов, пољопривредник из Баваништа. 

Штета на пољима и осталим местима у Банату. Проблем је и то што већина усева није осигурана, па је питање како надокнадити штету. Пољопривредници се уздају у помоћ државе. 

“Ако држава има слуха, доћи ће, ми ћемо показати, није проблем, ми смо пре две године имали исту ситуацију и то је нерешен проиблем “, каже Драган Барајић, пољопривредник из Омољице. 

Лошији квалитет није и једини проблем, јер ће бити знатно смањене и количине за извоз, рецимо раног воћа. Штету на усевима ће осетити и купци на пијацама, по свом џепу. 

“Вероватно робу која није оног квалитета који би био да нису уобичајени времнски услови а друго вероватно и цене ће се одразити што практично много пропроизвођачи раног воћа не могу улазе у парцеле по оваквих условаима да беру то воће”, каже Миладин Шеварлић из Друштва аграрних економиста Србије. 

Да би ублажили још веће губитке после следеће кише пољопривредници предлажу да се реши проблем са набавком противградних ракета. Како они немају право да их сами набављају, надају се да ће локалне самоуправе и Сектор за ванредне ситуције наћи решење, да не морају поново да сабирају губтике.

 

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада Србије формирала је на данашњој седници Kоординационо тело за спровођење оперативног плана за спречавање …

Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Србија је једна од земаља са највишом ценом горива у региону када је реч о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *