fbpx

Србија: Уништен овогодишњи род воћа, штете од 50 до 100 процената

0
(0)

Чачак — Велико невреме је за викенд уништило или оштетило многе засаде воћа и поврћа у Србији.

„Према прелиминарним подацима које имамо са терена највеће штете су причињене у засадима купине када је у питању јагодасто воће, али исто тако у засадима јабуке и позних сорта шљиве које још увек нису убране“, рекао је Милан Лукић директор Института за воћарство у Чачку.

Лукић је изјавио да се штете крећу од 50 до чак 100 процената и да постоје засади у којима је у потпуности уништен род купине за ову годину, али како каже и сам износ штете на плодовима јабуке је 100 одсто и оне су потпуно неупотребљиве.

„Засади нису уништени, уколико говоримо о дрвенастим врстама воћа, они не могу бити у потпуности уништени, али свакако да се штете могу одразити и на следећу годину. Имајући у виду да је ово време стварања цветних пупољака за следећу годину и управо у ово време биљка користи највеће количине хранљивих материја и због свега тога наравно да се може негативно одразити на стварање рода за наредну годину. У том смислу, препорука произвођачима је да што је пре могуће након дејства града изврше третирање својих засада одговарајућим фунгицидима првенствено, али и биостимулаторима како би на тај начин спречили улазне инфекције и појаву обољења, али уколико је могуће и евентуално плодови који нису у потпуности оштећени, обезбедили какав такав род“, рекао је Лукић.

Он истиче да су једина и апсолутна потпуна заштита од града противградне мреже.

„Сви произвођачи уколико имају могућности, треба у својим засадима да поставе противградне мреже, али исто тако да осигуравају засаде од града“, закључио је Лукић.

РИНА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ у Врању је и без короне економски уништен

5 (5) Интервју са Сашом Стојковићем, главним и одговорним уредником портала Инфоврањске, за подцаст “Дан …

Бугарски министар објаснио шта је уништило бугарску пољопривреду

5 (1) У Бугарској су због кризе највише штете претрпели туризам и пољопривреда, који чине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *