Србија увезла свињског меса за 37 милиона долара

Србија увезла свињског меса за 37 милиона долара

0
(0)

Београд – Директор Сектора за пољопривреду Привредне коморе Србије Жарко Галетин изјавио је данас да је од јануара до октобра 2016. године у Србију увезено 15.000 тона свињског меса за више од 37 милиона долара.

Према речима Галетина, Србија се тако нашла у „парадоксалној ситуацаји“ да се свиње и свињско месо увозе у „енормним количинама“, а истовремено ће у 2016. имати близу три милиона тона кукуруза за извоз, што је поново сврстава у десет највећих светских извозника те житарице.

Галетин је за портал Агросмарт казао да је за првих десет месеци ове године пољопривреда и прехрамбена индустрија Србије остварила извоз вредан 2,61 милијарде долара, што је 9,1 одсто више него у истом периоду прошле године.

Он очекује да ће такав тренд задржати до краја године, те да ће у 2016. Србија имати повећање извоза пољопривредно-прехрамбених производа за око десет одсто.

Остварен је суфицит у размени пољопривредно-прехрамбених производа са светом од 1,48 милијарду долара за десет месеци, што је у односу на исти период прошле године раст од 31,4 одсто.

Структура тог извоза, према речима Галетина, је „лоша“ јер су житарице, воће и поврће у укупној структури извоза аграрне робе учествовали са око 46 одсто.

Осврћући се на прелевмане на сирово млеко, он је рекао да је, „судећи по политичкој клими и с обзиром на то да је у питању врло ригорозан став Европске комисије, која није благонаклона према оваквој врсти ванцаринске заштите, врло вероватно да ће прелевмани бити укинути“.

„У овој ситуацији таква мера заштите домаћег тржишта, односно фармера није ни неопходна, јер је на светском, нарочито на европском тржишту, дошло до скока цене млека“, пренео је Агросмарт.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Произвођачи незадовољни откупном ценом и увозом из Албаније, просули гајбе парадајза испред Министарства пољопривреде

Београд: Произвођачи незадовољни откупном ценом и увозом из Албаније, просули гајбе парадајза испред Министарства пољопривреде

5 (2) Представници Синдиката паора и индивидуалних пољопривредних произвођача у оквиру синдиката Слога изразили су …

ВУЧИЋ ЈЕ ЕКОНОМСКИ УБИЦА! Спољнотрговински дефицит за 2019. годину износи чак 6,3 милијарде евра!

ВУЧИЋ ЈЕ ЕКОНОМСКИ УБИЦА! Спољнотрговински дефицит за 2019. годину износи чак 6,3 милијарде евра!

4.8 (4) СРБИЈА је током прошле године извезла робу вредну 17,53 милијарде евра. Овај резултат …

Један коментар

  1. кад сатру сељаке који држе товљенике, широм отворен пут Тенису, не да ћемо да једемо поглавља

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend