Србија, земља крађа и превара (2): Голет на југу

Србија, земља крађа и превара (2): Голет на југу

На територији Србије се прометом огревног и техничког дрвета окрене огроман новац. У држави има 18 шумских газдинства. Годишње се на територији једног газдинства просечно посече и прода дрвета у вредности од пет милиона евра, а укупно се посече из државних и приватних шума дрвета у вредности од 90 милиона евра. Само 30 посто од тога је легалан промет, све остало се прода на црно, што значи да се у Србији годишње покраде дрвета у вредности око 63 милиона евра.

Шуме Пчињског округа су скоро уништене. Више година уназад овим просторима господаре моторне тестере, шумски камиони и трактори, правећи непроцењиву штету. Као оправдање за масовну сечу наводи се да се сече само дрвеће које је болесно или које је настрадало у пожару, у пракси није тако. Стотине кубних метара здравих стабала се бесправно секу, без претходног обележавања и евидентирања оних стабала која су предвиђена за сечу. У Пчињском округу је тако у протеклих 20 година нелегално посечено 70 до 80 посто од целокупног шумског фонда.

Један шумски радник, који жели да остане анониман, каже да су главни центри шумарске мафије у Управи за шуме, са републичким шумарским инспекторима у свим градовима и у ЈП Србијашуме са шумским газдинствима у свим градовима.

Поноћна тура

– Већ више година уназад гледамо како нам бандити посекоше шуме. Погоде са неким једно дрво, дотерају камионе, посеку све у околини. Пуне камионе, терају, а ми џабе пријављујемо полицији. Тако је и у Пољаници и у Трговишту. Све се то ради између 10 и 12 сати ноћу – наводи један мештанин Старе Брезовице, села у подножју планине Коћурац. – Ма, џаба полиција, позовемо, пријавимо, упишу у тефтер и оду. Кад их питамо шта је даље било, одмахну главом и кажу: “Ми своје одрадимо, а судови не”.

– Само у Пчињском округу је досад нелегално посечено шуме у вредности око пола милиона евра – тврди наш саговорник.

Из Србијашума одговарају да је већина оптужби на њихов рачун потпуно произвољна. Према њиховим подацима, бесправно је посечено 9.020 кубика дрвета, што је око 20 милиона на годишњем нивоу. Они тврде да се бесправно секу само шуме уз административну линију са КиМ, са чиме је упознат МУП, као и Војска Србије.

Крађа шуме у Кривој Феји, 45 километара удаљеној од Врања, представља највећу крађу државне шуме у историји ЈП Србијашуме. За сада утврђена штета у овом рејону износи преко 150.000 евра. Наиме, локални новинар Горан Антић је дошао у посед документа под бројем 11596/2012 од 23. новембра 2012. године, а то је Записник петнаесточлане комисије Србијашума, на челу са Драганом Борозаном из унутрашње контроле Србијашума, са задатком да утврди обим посечене дрвне запремине на пет одељења Соборшнице, то јест у питању је село Крива Феја подно Бесне кобиле.

Плач Богу

– То је више Богу плакати. Све посекоше и отераше. У Божици је на сцени јавна пљачка, масовна крађа државне имовине. За последње три-четири године само из Божице посекли су око 500.000 кубних метара трупаца, букове и борове грађе. Букови трупци се продају по 80, а борови за 50 евра. Цена грађе је далеко већа, па ви сада видите колико је то – изјавио је за медије Драган Рангелов, председник МЗ Божица, села на Власини, и позвао државу и институције да оснују независну комисију која ће изаћи на терен и установити шта се ради у Божици, под изговором спасавања шумског блага. 

Шверц стоке

Тридесетак препродаваца стоке из Бујановца и околине дивљим радњама и каналима преко административне линије отпреме годишње из Србије на Косово око 20.000 грла стоке – јунади, крава, оваца и коза. Препродавци, које називају сточном мафијом, остварују знатне приходе на штету буџета Србије, па цео посао сваком учеснику овог ланца трговине годишње донесе између 25 и 30.000 евра чисте зараде. То је било у лето 2012. године, а исто је и данас, тврде упућени.

У документу пише: Директна је одговорност чувара шуме Ивице Максића, који је дозволио дознаку стабала на рејону која је вршена супротно важећим планским документима и организовао и спроводио сечу ових стабала којом је изазвао пустошење шума 2011. и 2012. године, а да о овоме није обавестио надлежне, док сноси и део одговорности за сече вршене пре тога.” У закључку комисије констатована је укупна штета износу од око 155.000 евра!

Не понашају се боље ни приватни власници шума. Епархија Врањска је под закуп дала шуму манастира Прохор Пчињски на Козјаку, у законом заштићеној Долини Пчиње. Од продаје огревног и техничког дрвета годишње заради 51 одсто укупног прихода који оствари фирма Форнет д.о.о. из Београда, која газдује шумом. Шума се простире на око 800 хектара, била је одузета аграрном реформом 1946. године, а враћена је пре четири године манастиру.

Министарство пољопривреде и шумарства забранило је сечу у Козјаку због тога што је период важења тзв. посебне основе газдовања шумама за то подручје истекао још 31. децембра 2011. године. То, практично, значи да је Форнет после 2011. бесправне секао дрвеће, иако је директорка тог предузећа за медије навела да су спроводили тзв. санитарну сечу и у 2012, наводно по налогу шумарског инспектора.

Фрапантан је податак да за све наведене крађе шумског блага, Републичка шумарска инспекција засад није поднела ни једну кривичну пријаву!

Крађа ковчега

Својевремено је Врање потресала погребна афера или крађа погребних сандука из врањске болнице. Да се краду мртвачки сандуци потврдили су наводи из кривичне пријаве према којој је главни актер ове приче био познати патолог Т. Д. Он је обавио обдукцију посмртних остатака двојице мушкараца који су тога дана погинули у саобраћајној несрећи у Прешеву. Њихова родбина из околине Куршумлије купила је мртвачке ковчеге од Н. Ј. који је тела настрадалих својим опелом превезао до капеле врањске болнице. Наравно, кључеве од капеле имао је др Т. Д. Пре доласка прве смене радника у болници они су у кола утоварили ковчеге. Полиција је код Н. Ј. пронашла мртвачке сандуке које није успео потпуно да опере и поново прода.

Сутра – Србија, земља крађа и превара (3): Кобасице са сметлишта

 

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада Србије формирала је на данашњој седници Kоординационо тело за спровођење оперативног плана за спречавање …

Мило и Блажо Ђукановић путем пореских рајева скривали власништво над имовином у преко пет држава (видео)

Мило и Блажо Ђукановић путем пореских рајева скривали власништво над имовином у преко пет држава (видео)

МАНС открива тајне послове Мила и Блажа Ђукановића у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама …

Један коментар

  1. Jeli to njihova svojina da ogole zemlju.Toje strasno da nema kontrole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *