Србију месечно напусти више од 4.000 људи

3
(2)

Подаци Европског статистичког завода показују да Србију месечно напусти више од 4.000 људи, а годишње 51.000, углавном младих људи, а Студија Фондације Фридрих Еберт показује да млади као разлог одласка из земље наводе економске разлоге, а од недавно и „песимистично виђење будућности српског друштва“.

Већи део оних који напусте нашу земљу су млади људи. „Одлив мозгова“ све је масовнија појава, а држава са своје стране и даље је у „фази преговора“ о томе којим мерама тај одлазак спречити.

Студија Фондације Фридрих Еберт показује да млади и даље као разлог одласка из земље наводе економске разлоге, али да је један од присутнијих разлога у скорије време и „песимистично виђење будућности српског друштва“, пише Бизлифе.

У тој студији је наведено да би неке конкретне мере државе биле могућности за професионално усавршавање кроз програме које би суфинансирала или стипендирала држава, подршку размени и сарадњи са колегама у иностранству, бољу доступност високог образовања и усавршавања за младе из социјално угрожених група, заштиту равноправности у образовању и раду, више помоћи државе у запослењу и осамостаљивању од примарне породице.

Не погађа „одлив мозгова“ само Србију, већ и све оне земље такозваног источног блока. Пољска је као конкретну меру донела одлуку да од 1. августа њени држављани млађи од 26 година који зарађују мање од 85.528 злота (20.000 евра), што је месечна зарада од око 1.600 евра, више неће морати да плаћају порез на доходак.

Хрватска је, на пример, предложила да се укине порез на доходак за особе до 25 година и смањи на пола за људе у доби од 25 до 30 година.

Исти проблем има и Грчка, чији млади и талентовани одлазе у иностранство, јер у њиховој земљи нема интересантних послова. Начин како да их врате је и онај који практикује невладина организација „Ендеавор“. „Ендеавор“ саветује фирме при одабиру одговарајуће радне снаге и жели да мотивише успешне грчке предузетнике у иностранству да део својих послова пребаце у Грчку.

У Србији за сада од конкретних мера је жеља да се оформи тим експерата, који треба да сачини стратегију и акциони план за спречавање одласка људи из земље, али и да привуче назад оне који су вец́ отишли. Да је то и економско питање потврђује и податак да трошкови одласка младих коштају државу и до 1,2 милијарде евра годишње.

Оно што између осталог задржава младе у Србији је жеља појединаца да успеју у својој земљи и поједине компаније које кроз своје програме за завршене или несвршене студенте, пре свега, за своје потребе обезбеђују квалитетан кадар. Неки од оних највреднијих и најталентованијих из ових група налазе се на листи БИЗЛифе магазина „30 испод 30“, где је окупљено 30 младих људи који још немају 30 година, а већ „држе“ добре позиције у великим фирмама или успешно воде сопствене бизнисе.

Фонет. Бизлајф

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПИО фонд је затворен, а љути грађани прете каменовањем

5 (2) Филијала ПИО фонда у Немањиној улици је затворена и све оне који морају …

Јањић: Протест ће се поновити кад се појави “окидач”

4.5 (2) Уредник новинске агенције Бета Драган Јањић оценио је у Новом дану да ће …

3 Коментара

  1. dok u Srbiji covek razbija glavu kako da leba deci obezbedi, kako da ga u bakalnici, apoteci i gvozdjari, posebno oni milicijom cuvani, ne opljackaju, kako da na ulici ne bude pregazen ili premlacen, kako doktoru naci po zakonu pripadajucih 470 eura plus 30 baksisa, et cetera, englezima je briga naci antikvitet, o jelu ne razmisljaju vec u sebe trpaju, a u najzabacenijim selima pred kucom nekoliko auta i na mapi sveta traze gde na letovanju jos nisu bili. — a babe lude i od starposti raspadajuce, podanici germanski, na jodlovanje, armoniku, dobre pecene kobasice i pivo misle i vesele se slusajuci Andre Rieua.
    — popisam ti se na carstvo ludog samoproglasenog cara, lopuze, prevaranta, zlikovca i ljudozdera. — ma sta cekate, bezite iz te rupe klozetu slicne, spasavajte glavu od maloumnih razbojnika i genocidnih bosanskih vukodlaka iz spilja krapinskih, kad svoje niste u stanju braniti i odbraniti. — odok sabajle od muke pri pomisli na tu septicku jamu povracati. PU

  2. Напуштају је само они који нешто вреде и који виде мало даље од носа шта се у овој колонији и гету за Србе стварно дешава.
    Онај КОРОВ И ШЉАМ који дрма Србијом и сви они који подржавају тај ОЛОШ, наравно никада неће напустити овај лоповски и криминализовани ЕЛДОРАДО. Остаће овде задовољни са сендвичeм и бајкама које им КАПО свакодневно прича пре спавања.
    Како си ниско пала земљо моја !

  3. Zadnje vreme doslo. Nekada su ovu zemlju napustali mladi i pametni, sad odlaze cak i stari i glupi. Evo ja, u sestoj deceniji zivota spremam se za odlazak. Izvini Srbijo ne mogu vise.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *