Србију опљачкали „прљавим“ парама

0
(0)

Да ли имовина Имлека, Суботичке млекаре, Бамбија и Књаза Милоша може послужити за намиривање дугова покојног руског тајкуна Бориса Березовског, питање је које се надвило над овим компанијама након што је потврђено да је руско тужилаштво од српских колега затражило да се донесе одлука о привременој забрани располагања имовином фирми из Дењуб групе иза које, верују у Москви, стоји капитал контроверзног богаташа.

И док Управа за спречавање прања новца саопштава да није утврђено да се сумњивим новцем руског бизнисмена куповане фирме у Србији, лист Данас, позивајући се на изјаву бившег председника Комисије за хартије од вредности Милка Штимца, то демантује.

Београдски лист подсећа да је још почетком 2003. Комисија дошла до потврде да је Березовски био један од власника Нењ Њорлд Валуе Фунд. Активом овог Фонда, регистрованог у Холандији, управљао је Салфорд, инвестициони фонд за које се везују бројне приватизације у Србији, између осталих и поменутих млекара.

Стручњак за страна улагања Милан Ковачевић каже да се у Холандији води спор око тога ко је власник Салфорда и да је то је питање за судство у Холандији, а не за наше.
– Тиме смо само евентуално забринули стране инвеститоре, који намеравају да дођу код нас, јер ето, иако су регуларно купили фирме суд може да им замрзне имовину – упозорава саговорник „Вести“.

Проблем утврђивања правог власништва инвестиционих фондова, најчешће регистрованих у оф-шор зонама, није присутан само у нејакој српској привреди, али како упозорава некадашњи директор Агенција за приватизацију Бранко Павловић, Србија је у ситуацији када мора да прихвати белосветски капитал јер јој треба новац.

– Па није Србија измислила оф- шор компаније и инвестиционе фондове. Њих је измислио Запад да би они могли да послују и да прикупљају новац из ко зна којих извора, а да се нико не пита одакле тај новац.

Недавно је једна угледна западноевропска банка опрала 20 милијарди долара и шта је била санкција? Укор и порука да то више не раде! Стога не знамо нити ћемо сазнати ко стоји из инвестиоционих фондова. Уосталом на тим фондовима живе Лихтештајн, Кипар. У Швајцарској, на пример, не постоји обавеза да се открива ко је власник фирме – наводи Павловић.

Где је Салфорд ту је Беко

Да иза инвестиционог фонда Салфорд, који је учествовао у неколико већих приватизација у Србији, стоји Милан Беко, својевремено је потврдио и лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

На питање новинара које фирме Беко има на берзи, Јовановић је рекао: „Салфорд, Имлек, Бамби, све млекаре. Не знам, не бавим се берзом“.

Дењуб је регуларно регистрован

Стручњак за страна улагања Милан Ковачевић каже да је решење Вишег суда о замрзавању имовине компанијама Дењуб фудс групе БВ нанело штету свим компанијама које су у власништву те фирме.
– Добро је што је Апелациони суд укинуо решење Вишег суда о замрзавању имовине компанија Дењуб фудс групе из Амстердама. Код нас има много површности и непознавања – наиме Салфорд је компанија која управља инвестиционим фондом Дењуб фудс група, који је регуларно регистрован код нас.

У Русији су против Березовског вођени истражни и судски поступци због 13 кривичних дела. Између осталог, Березовском се на терет ставља да је Аерофлоту и двема фирмама чији је својевремено био власник – АвтоВАЗ и ЛогоВАЗ, нанео штету од око 110 милиона долара.

Руско тужилаштво је прошлог лета успело да продајом имовине Березовског обезбеди наплату за намирење дела дуга. Како пише руска штампа, Москва није одустала ни од покушаја да се дугови намире запленом његове имовине на Западу.

Међутим, нису успели да му заплене стан у Њујорку и две јахте у Француској. Тамошње правосуђе се руководила тиме да се имовина Березовског није водила на њега него на Итћен труст, а у том случају њоме нису могли бити намирени лични дугови руског олигарха.

Није ал’ не мора да значи

„Управа за спречавање прања новца је на посредан начин довела у везу Березовског са власништвом у Салфорду, али та веза није доказана. Током прошле и ове године, Управа је са финансијско-обавештајним службама других држава размењивала податке о фирмама које се посредно доводе у везу с тим инвестиционим фондом. Предмет тих провера никада није био Березовски“, наводи се у саопштењу Управе за спречавање новца.

Сумњива смрт

Смрт руског олигарха Березовског у марту ове године ни до данас није у потпуности разјашњена. У почетку се тврдило да је себи одузео живот, али су потом почеле спекулације да је убијен. Московски и лондонски медији су чак писали да би за смрт тајкуна могла да буде одговорна британска тајна служба МИ5, која није желела да Березовски ода државне тајне Русији, у коју је олигарх наводно желео да се врати после 13 година изгнанства на Острву.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

5 (2) РОДИТЕЉИ који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *