fbpx

Србима је савршено јасно колико је вама из ЕУ стало до слободе говора и медија у Србији!

0
(0)

БЕОГРАД – Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изразио је данас на Заједничком консултативном одбору Комитета региона у Бриселу забринутост због ситуације са медијима у Србији.

Мекалистер је нагласио да је слобода медија основни елемент демократије који не може да се оствари само усвајањем закона, већ мора да се оствари окружење независних медија.

Како је саопштило Министарство државне управе и локалне самоуправе, Мекалистер је изразио наду да ће се у понедељак, 14. децембра 2015. године на Међувладиној конференцији у Бриселу отворити Поглавља 35 и 32 у преговорима Србије са ЕУ.

Известилац ЕП за Србију је нагласио да нису само државе чланице ЕУ погодјене миграцијама, већ и Србија и Македонија и у том погледу, похвалио је Србију и српски народ за уложен труд у протеклом периоду.

„Ова година је била веома успешна за Србију“, рекао је он и додао да Србија има пуно пријатеља у ЕУ институцијама да све наредне кораке такодје успешно оствари.

Говорећи о реформи јавне управе, Мекалистер је нагласио да је најважнији корак примена доброг законодавног оквира, владавине права, стварање Стратегије децентрализације у складу са принципима субсидијарности и комуникације, борба против корупције, организованог криминала, сукоба интереса и политизације администрације.

„Поздрављам напоре Владе Републике Србије у процесу придруживања ЕУ, али недостаје веће укључивање организација цивилног друштва, независних регулаторних тела, што гарантује успех свих реформи“, рекао је он. Мекалистер је поздравио формирање Заједничког консултативног одбора као још један вид подршке земљама кандидатима, посебно локалним самоуправама које морају да примене 70 одсто прописа ЕУ.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Преговори о чланству Србије у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

5 (2) ПРОШИРЕЊЕ ЕУ и преговори о придруживању са земљама Западног Балкана остаће у запећку …

СЛУЧАЈ ПЛАНТАЖЕ МАРИХУАНЕ „ЈОВАЊИЦА“ Ухапшено још седам особа! Чак 5 ради у државној служби!

3.6 (10) По налогу Тужилаштва за организовани криминал у наставку истраге привредног друштва „Јовањица“ данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *