Србија

Србима прети да постану мањина у Србији

ачак – Изражен утицај вероисповести становништва на национално опредељивање може довести до промене националног састава у Србији. Уколико се настави садашњи ток измене конфесионалног састава, Срби би већ половином 21. века постали мањина у сопственој држави.

Доцент Војне академије Универзитета одбране у Београду, пуковник др Хајрадин М. Радончић, овим закључком почиње свој нови рад под називом „Конфесионална структура становништва од 1921. до 2011. године и њен утицај на националну идентификацију Србије”, представљен недавно на Међународној конференцији у истраживачком центру DQM, у Пријевору код Чачка. Он истиче да је „исповедање вере значајно демографско обележје Србије, јер се преко конфесионалне идентификације становништва изражава однос према нацији, прошлости, садашњости и будућности, традицији, језику и култури”.

– Конфесионална структура у републици одражава и националну припадност, и то посебно долази до изражаја у кризним ситуацијама и нарушеним верско-националним односима, што је у досадашњој повести Србије више пута потврђивано. Друштвеноисторијска догађања у Србији била су пресудна за постојање двеју преовлађујућих религија, хришћанске и исламске, па је истраживач Петар Влаховић, још пре пола века, наглашавао да је становништво РС српског порекла и говори српским језиком, али се у верском погледу дели на православне и муслимане – наводи Радончић, који на ВА предаје војну стратегију.

Пуковник указује на подударност националног и верског састава народа у РС где „припадност конфесији значајно утиче на национално одређивање до којег испитаници у попису држе и желе да истакну верску и етничку припадност, као и породични статус”:

– Број Срба, Црногораца и Југословена у националном смислу, према најновијем попису становништва 2011, приближно се подудара с бројем православних, а бројка Бошњака, муслимана и Албанаца са збиром испитаника исламске вере. Однос националност конфесија посебно је изражен у попису 2002. године, када је озваничена бошњачка нација – истиче др Радончић у разговору за „Политику”.

Тако подаци пописа из 2011. указују да се у Србији број становника хришћанске вероисповести смањио у односу на 2002. годину са 6.876.279 на 6.555.931, док је збир житеља исламске вероисповести остао уједначен (239.658 према 222.828). Али, ако се узме у обзир бојкот пописа од дела припадника ислама, може се закључити да ова конфесија бележи раст у односу на друге.

Пуковник Радончић је у поменутом раду објавио и резултате пописа 1921. у Краљевини СХС, из којих се види да су православци тада били мањина – 5.593.057 од укупно 11.984.911 држављана, док су римокатолици и муслимани били заједнички у већини (4.708.657 + 1.345.271). Та сразмера задржала се и после деценије, на попису 1931. кад је Краљевина Југославија имала укупно 13.934.038 душа: 6.785.501 православаца, 5.217.847 римокатолика, 1.561.166 муслимана. Додуше, збир је сада сасвим мало у корист православаца, али је остало нејасно како се број муслимана у самој Србији, са 728.467 на попису 1921. смањио на свега 493.832 десет година касније.

Због сложености друштвено-политичких прилика и безбедносне осетљивости, становништво се на пописима у ФНРЈ и СФРЈ није изјашњавало по вероисповести пуних 60 година, све до пописа 1991. године. Доцент ВА подсећа на наводе истраживача Вујадина Рудића о изражавању верских осећања становништва у другој половини XX века: „После Другог светског рата конфесионалној структури становништва није се поклањала никаква пажња. У последњих десет година православно становништво се враћа својим коренима: православљу и српству. Муслиманско становништво је, углавном, исповедало своју веру и у време комунистичке владавине. Нови друштвено-политички услови омогућавају сваком појединцу слободно изражавање религијских осећања и то је дало резултате већ у попису становништва 1991. године, и то код обе вероисповести (православне и исламске).

Године 1961. дато је објашњење по коме се муслимани изјашњавају у смислу етничке, а не верске припадности, те се од тада одвијао убрзани процес етничке консолидације муслимана. Исламско становништво се од 1971. године изјашњавало као Муслимани, у смислу посебног народа, што је, према мишљењу неких демографа, у супротности с њиховим биолошким бићем. Године 1981. дошло је до наглог пораста у изјашњавању становништва „југословенске народности”, што је резултирало смањењем бројности пре свега српске, али и осталих народности.

Велики број Муслимана се, према попису из 1991. године изјаснио за „бошњачки” језик, као матерњи. Убрзо је, након распада СФРЈ, признат и бошњачки народ (ентитет), па је у статистичкој класификацији етничке припадности за попис становништва 2002. године, поред категорије „Муслиман”, уведена и категорија „Бошњак”.

Статистички подаци указују да је на подручју Космета раст забележен код албанског становништва, као и Рома исламске вероисповести, а на подручју Санџака код Муслимана и Бошњака. У осталим етничким заједницама дошло је до пада.

– Овакве разлике у темпу раста броја становника појединих националности резултат су различитог репродуктивног понашања етничких заједница које живе на тлу Србије. Ваљало би додати да је један део исламског становништва бојкотовао изјашњавање, а поменути раст одразиће се на промену националне структуре становништва у Србији, што ће потврдити и следећи попис – закључује пуковник др Хајрадин М. Радончић

Аутор: Гвозден Оташевић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!