Српска гарда маршевским кораком под зидинима Кремља у знак победе над нацистичком немани

4.7
(3)

СВИ ми који смо представљали Србију били смо поносни и узбуђени. За многе од нас ово је била јединствена прилика да марширамо на Црвеном тргу. За долазак у Москву одабрали смо најбољих 75 гардиста, а од којих је њих 18 већ учествовало на паради. Ове године се слави 150 година гарде Србије и учешће на свечаности велико је признање за све нас. Имали смо обавезу да будемо на висни задатака, што смо и урадили.

Ово је ексклузивно за „Новости“ поручио потпуковник Драган Јаковљевић који је има велику част да предводи ешелон српских гардиста на данашњој војнох паради у руској престоници, поводом 75 година од победе над фашизмом.
Наступ наших војника изазавао је пажњу милиона гледалаца у Русији, а псоебно је радостан био председник Србије Александар Вучић који је приликом проласка српских гардиста симболично држао руку на срцу.
Био је јако задовољан и заменик команданта Гарде пуковник Жељко Гавриловић који је био руководилац тима наших гардиста који су дошли у Москву. Он истиче да су припадници Гарде свесни указане части и важности задатка, на догађају који је био у центру пажње светске јавности.
– Учешће на Паради победе најбољи је пример високог уважавања Војске Србије, њеног слободарског наслеђа и часних војничких традиција. Гарди Војске Србије, као нашој најстаријој јединици, припала је част да заједно са припадницима Оружаних снага Руске Федерације прослави јубилеј победе у Другом светском рату. Марширање Црвеним тргом, под заставом Србије и пред очима читавог света, представља престиж у војним круговима, а несумњиво је да ће то бити један од незаборавних тренутака за сваког гардисту – наглашава пуковник Гавриловић.
Питали смо пуковника Гавриловића је ли теже марширати по калдрми на Црвеном тргу која је јако тврда или по асфалту:

– Наравно да је теже марширати на калдрми Црвеног трга, али ми смо због тога вежбали на макадаму у Београду. Много је лакше марширати у војничким ципелама него у свечаним официрским чизмама. Али нама у Москви и адреналин помаже јер желимо да сви виде какве гардисте има Србија па смо се брзо привикли и на тежу московску калдрму. Ове године смо боље припремљени и у одличној смо форми па је и наступ био одличан – рекао је за Новости пуковник Гавриловић.

Бранко Влаховић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лавров: Немамо разлога да сумњамо да руководство Србије наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 СБ УН-а

3 (4) „Чврсто ћемо подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове …

АЊА ФИЛИМОНОВА: Трамп је склонио смоквин лист с Вучићеве издаје. Он више нема где

5 (14) Подсетимо се сасвим очигледне чињенице да Сједињене Државе нигде у свету својим инвестицијама …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *