fbpx

Српска листа у Косовској Митровици одбија да додели улицу Оливеру Ивановићу!

0
(0)

Скупштина Општине Северна Митровица је одбацила петицију којом је тражено именовање улице по убијеном лидеру ГИ СДП Оливеру Ивановићу. Како је образложено, пише Коссев, тај захтев “није у складу са Статутом општине“.

Ни јуче се на 7. редовној седници ове косовске општине, а у 4. покушају Ивановићевих сабораца, међу одборницима није на дневном реду нашла тачка о предлогу да се једна улица Косовске Митровице назове по Оливеру Ивановићу.

Уместо тога, усвојен је предлог за „покретање процедуре за размену земљишта у општинском власништву, у циљу испуњења јавног интереса“, представљен је предлог документа о „обележавању објеката од јавног значаја“, а због „великог броја посетилаца Северној Митровици“ и представљен је „пренос сопствених прихода општине из 2016. и 2017. у 2018. годину“.

Ипак два од 16 присутних одборника учинила су да се о Оливеру Ивановићу успело да разговара у највећем делу седнице, али кроз оштру полемику.

Од треће седнице СО Северна Митровица ГИ СДП у овој скупштини чији је одборник и сам Ивановић био, тек кратко пред убиство, покушава да се у дискусији нађе и петиција са истим захтевом о преименовању улице, а коју је Ивановићева странка скупштини Северна Митровица поднела 31. маја, са 1730 гласова грађана, која у себи садржи и 523 потписа прикупљених електронским путем.

На прошлој седници у јуну одлучено је да се на следећој разговара о предлогу да се митровичка улица назове улицом Оливера Ивановића, али и да се провери веродостојност гласова у петицији.

На јучерашњој се питање опет није нашло на званичном дневном реду, али се јесте „утврдила веродостојност“

Комисија формирана за анализу поднете петиције утврдила је 2постојање основане сумње у регуларност прикупљених потписа“. Донела је предлог да одбаци петицију „јер није у складу са статутом општине Северна Митровица. За предлог о одбацивању гласало је 12 одборника, двоје је било против саборци Оливера Ивановића Ксенија Божовић и Марко Јакшић.

– Ја нисам срећан што сам морао да будем председник ове комисије, ви сте ме натерали. Али ако сам већ председник комисије, онда сам дужан да одрадим свој посао и нисам ја крив. Нисам ја срећан што сам приметио да су блиски рођаци покојног Оливера и два пута потписали петицију али сам приметио.

Нимало нисам срећан што сам нашао име покојника на чијој сам сахрани био. Истина је – да сте имали десет исправних гласова, овде би морало да се расправља, али не могу овде разни фудбалери овде потписивати петиције и слати имејлом, не знам ко је све био, НН особе и какви све не. Све што је речено стојим иза тога и ја и остала два потписника, – објаснио је свој рад председавајући скупштине, доктор наука Дејан Гурешић.

Управо је Гурешић са још два одборникаНеџадом Мемовићем испред општинске администрације и Оливером Милошевић испред невладиног сектора, 15 дана „састављао мишљење“ о петицији и томе зашто се она „не може разматрати од стране СО Северна Митровица“.

Тројац открио сумњива лица

Осим потписа „разних фудбалера“, двоструких потписа блиских рођака Оливера Ивановића, потписа мртве особе, детаљним радом први је човек митровичке самоуправе са својим колегама утврдио и да ниједан од потписа приложен у петицији не садржи адресу потписника.

Гурешић је, даље, у име комисије стручних лица, за онлине петицију од 523 гласа, навео да се „овај облик петиције и ови потписи не могу сматрати веродостојним јер је за уписивање потребно имати само мејл адресу“, наводећи да то „изазива сумњу“.

Коначно, утврдили су и да сумњу у веродостојност потписа на папиру буди и податак да је 2исти рукопис потписао 40 различитих особа“. Додајући да комисија „није имала могућност да ангажује графолога“, али и да се чак и „лаичком анализом може дефинисати сумња у веродостојност потписа“.

Даље објективности ради, Комисија је у свом закључку предложила Скупштини општине да петицију одбаци, а о „основаној сумњи у регуларност прикупљених потписа обавести надлежне органе како би спровели одговарајућу истрагу која ће утврдити веродостојност потписа“

ГИ СДП подноси тужбу

Па Ви сте и истражни орган и графолог и запањена сам чиме се Ви бавите,“ уследио је одговор Ксеније Божовић.

– Причали сте о некој адреси организације, а ја ћу сад’ вас да питам: Да ли ви као скупштина општине имате адресу? Немате. Спомињете члан 45 тачка 5 Статута општине па ту стоји и да скупштина мора да има адресу, па је немате. Толико сте тендециозни господине Гурешић, а заборавили сте, на жалост, адресу Грађанске иницијативе из које сте дошли,одговорила је Божовић.

Божовић је рекла Гурешићу да нема право да оспорава електронску петицију, подсећајући да је „21. век, и да је технологија напредовала“.

– Уколико одборничка група преда петицију и са десет гласова о било којој теми, ми смо дужни да о њој расправљамо, а Вама се очигледно није свидео број што се видело од првог дана – казала је.

На крају је навела да ће поднети тужбу како би наводе са седнице ове комисије „доказивао на суду“

– Пријава и тужба ће ићи лично Вама а ви позовите чланове за сведоке – поручила је на крају ова одборница.

Коссев

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Последице договора Вучића и Тачија у Вашингтону: СРБИЈА БЕЗ KОСОВА И РУСА

4.7 (14) Финале преговора око размене територија под покровитељством Доналда Трамп на штету Србије. Тајна …

Шиптари се хвале како им је „Српска листа“ помогла да формирају нову владу са терористом Харадинајем

3 (2) ПРИШТИНА – Кандидат ДСК за мандатара Авдулах Хоти изјавио је да је та …

Један коментар

  1. a kad su tirani slavili svoju zrtvu. i zmija taci je posteniji nego ovi sto sebe servima nazivaju, svoje ubijaju i od para sirotinje iz Srbije lepog zivota uzivaju. zar ce neko verovati da Ivanovica sklonise zbog kriminala i to naj blizi i oni sto jedva prezivljavau po Kosovu i Metohiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *