fbpx

Српска рампа за Хрватску: Шта смо забранили?

0
(0)

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да Србија, поводом увећаних хрватских такси за српску робу, спроводи своје мере у циљу заштите државе.

– Док не промене своју одлуку о увећаним наметима за српско воће и поврће, нема разговора. Ми своје мере спроводимо у циљу заштите наше државе – рекао је Недимовић за „Блиц“.

Према сазнањима листа, Србија је од петка, поред воћа и поврћа, ригорозним контролама подвргла и све друге производе из Хрватске, а процедура лабораторијског испитивања траје 30 дана.

Како наводи „Блиц“, Управа царина је добила задатак да поред фитосанитарних и ветеринарских провера ради и лабораторијске анализе свих производа, па је због дужине окончања њихових провера, а то је месец дана, извесно да многи производи неће завршити на рафовима, већ ће пропасти.

Лист пише да је то одговор српских власти на одлуку хрватског министарства пољопривреде које је 15. јула повећало увозну таксу за 22 пута на воће и поврће које долази из земаља које нису чланице ЕУ.

Наводи се и да ће се овај сценарио примењивати све док се не огласи Европска комисија, односно не суспендује хрватску меру, која је супротна Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Како наводи извор листа, Управа царина добила је налог пре 10 дана да оваквим мерама подвргне воће и поврће хрватског порекла и већ је много хрватског воћа и поврћа пропало јер није у стању да издржи дужину инспекцијске и лабораторијске процедуре.

– Од јуче је налог да се ригорозним ветеринарским, фитосанитарним и лабораторијским анализама подвргну сви хрватски производи. Реч је о месу, млеку, сладоледу и другим намирницама. Дакле, нема улаза у Србију док се све те анализе не обаве – објашњава саговорник „Блица“ из Управе царина и додаје да оне трају 30 дана и да толико неће бити у промету хрватске робе.

б92.нет, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрватска се припрема за „фазу 2“ и ублажавање мера

5 (1) „Ако се настави успоравање ширења коронавируса у Хрватској, попуштање заштитних мера почеће већ …

Епидемија под контролом: Додатно попуштање мера у Хрватској

5 (1) Већ ове седмице у свим хрватским градовима отвориће се пијаце, али ће продавци …

2 Коментара

 1. Glupost! Hrvati poseduju sve vece firme u Srbiji koje proizvode hranu,
  Sladolede, ulja, mleka, mesa……i prodaju na srpskom trzistu, a vec uvezene robe ima na stotine tona.
  Pare idu lepo u hrvatsku. Sta tu sad nije jasno? Bas smo im naudili……

 2. Ostajem zatečen, nem, bez reči.
  Zar ovo znači da se laboratorijska, veterinarska i sanitarna provera, koje su po zakonu obavezne, do sada nije obavljala ?
  Da li to znači da se ona ne obavlja na proizvodima koji se uvoze i iz drugih zemalja ??
  Iz ovoga se može zaključiti da nas svesno truju, godinama, i da se uvozi sve i svašta, neproverenog kvaliteta i ispravnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *