fbpx

Српска спрема бирачке спискове

0
(0)

У Народну скупштину Српске стигли су захтеви бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и бошњачких челника у парламенту БиХ у којем траже посебну седницу парламента Републике Српске на којој би била стављена ван снаге одлука о референдуму о Дану РС, потврдио је јуче посланик СНСД у Народној скупштини РС Игор Радојичић.

Истовремено, у Централну изборну комисији БиХ у Сарајеву стигао је захтев из Бањалуке за уступање бирачких спискова Комисији за провођење референдума.

Републичка комисија је од ЦИК затражила извод из Централног бирачког списка за све бираче који имају право гласа и за сваку изборну јединицу у Српској, те извод из списка за све грађане Брчко дистрикта који имају држављанство РС, а тиме и право изјашњавања на референдуму који ће бити одржан 25. септембра.

– Интензивна и неугодна ситуација на релацији Сарајево – Бањалука је настављена. Изетбеговић сада тражи да РС одмах поништи одлуку о референдуму – казао је Радојичић.

Он не искључује ни могућност других заплета пре самог одржавања референдума који ће бити одржан седам дана пре локалних избора у БиХ.

СЕЦЕСИОНИЗАМ

Ови сецесионистички кораци које примећујемо у РС, крајње су штетни за БиХ, али и њена оба ентитета, рекао је министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц коментаришући најављени референдум у РС. – Одлуке Уставног суда БиХ се морају поштовати – каже Курц.

– Не бих искључио ни покушај међународне заједнице да интервенише, било преко високог представника или на неки други начин. Као што не бих искључио ни варијанту поновног јављања Уставног суда БиХ са покушајем наметања привремене мере и одлучивања да одлука о референдуму буде стављена под привремену забрану – рекао је посланик Радојичић.

Народна скупштина РС донела је одлуку да се грађани Српске на референдуму изјасне да ли подржавају да РС 9. јануара слави Дан Републике након што је Уставни суд БиХ, прегласавањем српских судија, прославу 9. јануара као Дана РС прогласио неуставном, јер „вређа Бошњаке у РС“.

Уследила је „хистерија“ бошњачких политичара који ових дана моле високог представника у БиХ Валентина Инцка да поништи одлуку о референдуму у РС, траже од Централне изборне комисије БиХ да не уступи бирачки материјал РС и позивају Агенцију за истраге и заштиту БиХ и Тужилаштво БиХ да спрече „антидејтонско деловање званичника РС и рушење државе“.

ЧУБРИЛОВИЋ: ОСПОРАВАЈУ РС!

Постоји правна, уставна и законска основа за одржавање референдума, поручио је јуче председник парламента РС Недељко Чубриловић. – Оспоравање права на реферндум злонамерно је мотивисано и продукује кризу, ствара страх, међунационално и међурелигијско неповерење. РС као трајна уставна и политичка категорија, са статусом државотворне једнице у БиХ, не може и никада неће укинути 9. јануар као Дан Републике и она ће га трајно обележавати – категоричан је Чубриловић.

Као контрамеру најавили су референдум о издвајању Сребренице из РС. Посланик СДА у парламенту БиХ Садик Ахметовић запретио је да ће свавакако уследити бошњачки одговор на покушај „рушења државе“.

Фукнционер СНСД Никола Шпирић рекао је јуче да су бошњачки политичари беспотребно створили атмосферу страха због најављеног рефрендума у РС.

– Референдум треба да буде празник и да се слави. То је демократско право народа РС. Позивам остале у БиХ да га подрже – рекао је он.

Он каже да не види разлог због којег је референдум претња територијалном интегритету БиХ.

– Не видим где они виде сецесију у референдуму – закључио је Шпирић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко у складу са својим „бонским овлашћењима“ може да поништиову одлуку.

– Анализирамо ситуацију. Још има времена за моју коначну одлуку, могућа је суспензија или забрана. Став међународне заједнице је јасан – реч је о неуставном потезу власти РС – рекао је Инцко.

ОТКЛАЊАЈУ СЕ НЕДОУМИЦЕ КО ЋЕ СВЕ ИМАТИ ПРАВО ГЛАСА НА РЕФЕРЕНДУМУ
БИЋЕ ОМОГУЋЕНО ГЛАСАЊЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ, ЧАК И У ИНОСТРАНСТВУ?

Шеф одељења за јавни регистар у брчанској Влади Синиша Милић каже, за „Новости“, да држављани РС који живе у Брчком имају право да гласају на референдуму.

– Одговорност за референдум сноси политика која је покренула питање преиспитивања прославе Дана РС, али и Уставни суд БиХ, као продужена рука те политике који је гласовима двојице судија Бошњака и тројице страних судија прегласао Србе и Хрвате – казао је Милић.

Међутим, Есед Кадрић, заменик градоначелника и председник брчанског одбора СДА тврди да по одлуци супервизора за Брчко на територији Дискрикта не може да буде оранизован референдум.

– Организовање референдума у Брчком би било кривично дело. Људи који желе да гласају моћи ће своје гласачко право да остваре у суседним општинама – рекао је он.

Супервизор за Брчко Брус Бертон рекао је да још није добио захтев за одржавање референдума о Дану РС у овом граду, али да је то тешко одрживо с обзиром на став ОХР да је референдум у РС неуставан и усмерен против „Дејтона“.

С друге стране, председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран каже да ће становници Брчког који имају држављанство РС моћи да се изјасне на референдуму.

Он је навео да Закон о референдуму и грађанској иницијативи налаже Комисији да закључи посебан споразум са органима власти дистрикта о начину спровођења референдума, те додао да се комисија већ обратила градоначелнику Брчког.

– Још нисмо добили никакав одговор на то питање и сад смо у фази чекања – рекао је Каран.

У представништвима РС у иностранству такође ће бити могуће изјашњавање грађана са бирачким правом.

М. ФИЛИПОВИЋ – М. ДРАГАНИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мигранти долазе у Босну као колонисти

0 (0) БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да му мигранти …

Срби из Босанског Петровца: Одбранићемо се од миграната, ситуација је алармантна

5 (1) Срби из пет повратничких села у околини Босанског Петровца, у Федерацији БиХ, на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *