Српске стоне сорте за еколошки виноград

0
(0)

ВИШЕ читалаца, после нашег написа о виновој лози која је отпорна на болести, замолила нас је да им још једном препоручимо домаће и стране селекције винове лозе које се гаје код нас, а не захтевају хемијску заштиту од болести и неких штеточина. Понављамо, љана и молдова су стране, а ласта и кармен домаће сорте, селекционисане у Институту за воћарство и виноградарство у Сремским Карловцима. Такође, наше читаоце је интересовало и где ове сорте могу да се набаве. Већина воћно-лозних расадника у нашој земљи у својим продајним објектима у понуди има и ове сорте. Лозне калемове ових сорти производе и продају бројни индивидуални произвођачи из околине Крушевца и Трстеника. Дакле, осим Института за виноградарство у Карловцима, за информације о продаји обратите се најближем расаднику, а потребне количине се могу наручити и брзом поштом.

Љана је створена у Кишињеву укрштањем сорти чауш бели и пјерел. Сазрева првих дана септембра. Има растресите, средње крупне гроздове и беложуте, крупне, издужене бобице. Укус је ароматичан, сличан укусу чауша. Може се гајити без хемијске заштите, јер је отпорна на пероноспору, оидијум и ботритис. Међутим, осетљива је на ниске температуре и неповољне услове у време цветања. Због тога је неких година оплодња слабија, а принос мањи.

Молдова, једна од најбољих молдавских селекција. Створена је укрштањем сорти СВ 12-375 (Villard blan) и гузаљ кара. Веома је бујна и родна. Сазрева почетком октобра. Дуго се може одржати на чокоту, добро се транспортује и чува у хладњачи.

Чокоти су богато окићени крупним, растреситим гроздовима. Велике, тамноплаве, издужене бобице посуте су пепељком. Пулпа је месната и сочна, неутралног, освежавајућег укуса. Отпорна је према пероноспори, оидијуму и ботритису, па се може гајити без хемијске заштите. Средње је осетљива на филоксеру.

Ласта је успешна комбинација сорти Muscat de St.Vallier и љане. Средње је бујности, али развија доста заперака које треба уклањати и прекраћивати неколико пута током вегетације. Мора се формирати уредан, прозрачан шпалир, да би оплодња била боља, а грожђе осунчано. Веома је родна, па се препоручује уклањање сваке треће цвасти с ластара.

Грозд је средње крупан, а бобице велике, издужене, жутозелене. Има благо мускатан, освежавајући укус. Грожђе се може чувати на чокоту и брати све до првих мразева.

Кармен је добијена укрштањем кардинала и молдове. Од прве је наследила рано сазревање, док је другој слична по родности, изгледу грозда, бобица и укусу. Разликује се једино по отпорности на болести. Средње је отпорна на оидијум, а осетљива на пероноспору. По осетљивости на ботритис слична је кардиналу. Наиме, постоји опасност од пуцања бобица око петељчица и појаве ботритиса, ако у време сазревања пада киша.

ИМА И ПО НЕКА МАНА

Резултати испитивања ових сорти показују да свака од њих има доста позитивних особина, али и по неку ману, коју не треба занемаривати. Већина је погодна за еколошку производњу уз мање прскања или без заштите од гљивичних болести и обавезну примену допунских фитотехничких мера. По раном сазревању, лепом и квалитетном грожђу и отпорности издваја се љана. Али, треба имати у виду њену осетљивост на мраз и неповољне временске услове у време цветања.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend