Српски алпинисти освојили врх Европе

Српски алпинисти освојили врх Европе

0
(0)

Након 10 дана мукотрпног пењања на највиши врх Европе, алпинисти Зоран Павловић, Александар Милосављевић, Младен Ђорђевић, Ђорђе Веселинов, Шахрдад Шарабијани Шеки, Немања Анђелковић и Игор Марковић постали су први српски тим који је ове године освојио врх Монблан у зимским условима и попео се на висину од 4.810 метара.

Тим подухватом се храбри тим сврстао међу три тима која су изашла на врх у претходних десет дана и једини тим из Србије који је извео зимски успон на Монблан у 2016. години.

Након 10 дана пењања, застрашујућег крцкања леда под ногама, јаког ветра, мањка кисеоника, па чак и хируршког уклањања дела ткива са руке због промрзлина једног од алпиниста, момци су освојили врх и постигли успех вредан сваке похвале.

Александар Милосављевић, један од чланова тима, истиче да су јутра била испуњена хиљадама нијанси црвених и жутих боја, а када би зраци сунца почели да купају Алпе, снага би навирала и авантуристи би имали воље за освајање планинског врха.

Тим алпиниста освојио је кров Европе 18. јуна у 10.34 и са још једном екипом руског тима, који је већ био на врху, прославио и исказао међусобно поштовање.

Како је истакао Милосављевић, тај пут представља неизмерну срећу, једну велику повреду, фантастичну авантуру и успех за Србију, као и испуњен велики сан сваког планинара – освојен Монблан.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend