СРПСКО БЕЛО РОБЉЕ НАЈЈЕФТИНИЈЕ НА СВЕТУ! Само Индијци мање плаћени од Срба

Радници у аутоиндустрији у Крагујевцу зарађују 2,25 долара на сат, Кини пет долара, Мађарској шест, Чешкој 9,85, а Словачкој 12,5 долара.

Са платом мањом од 300 евра радник фабрике ФЦА у Крагујевцу је најјефтинији у Европи, а међу најјефтинијим и у свету.

С обзиром да штрајкачи траже повећање бруто плате са 38.000 на 45.000 динара, то значи да је њихова бруто сатница, уз стандардну 40-сатну радну недељу, свега 2,25 долара. Од земаља великих произвођача аутомобила само Индија и можда нека фабрика у Мексику плаћа раднике мање него Фијат у Крагујевцу.

Према истраживању Волстрит журнала, у 2015. години Индија је била далеко најјефтинија дестинација са сатницом од 1,09 долара. Аутокомпаније су плаћале раднике у Мексику од један до три долара на сат, док су плате ауторадника у Бразилу или Кини недостижне за нас. Сатница радника у Бразилу износила је око шест долара, а у Кини нешто више од пет долара на сат. Ако занемаримо ове далеке дестинације и погледамо источноевропско окружење, српски ауторадници су далеко најјефтинији.

Претходних годину, две велики број фабрика аутомобила у Источној Европи се суочавао са штрајковима и захтевима за повећања плата. Тако су Мађари у Аудијевој фабрици почетком године изборили повећање бруто плате са 900 на 1.000 долара, што је раст сатнице са 5,6 на око шест долара. У Чешкој рецимо Шкода плаћа раднике 9,85 долара по сату, док најбоље стоје Словаци који на пример у Фолксвагеној фабрици зарађују сатницу од 12,5 долара, пет пута више него Крагујевчани. Чак су и у Пољској која нам је можда и најближа по зарадама, плате скоро три пута веће него у Србији.

Колико би штрајк запослених у крагујевачкој фабрици Фијата могао да кошта Србију, а колико Фијат? Председник Александар Вучић је изјавио да се ради о 440 возила дневно што би могло да изазове штету од 0,1 одсто годишњег бруто домаћег производа производа. Ипак, једномесечни штрајк би био много већи ударац за Фијат. Месечна продаја аутомобила фијат 500Л који се производи у Крагујевцу на два највећа тржишта, Европи и САД, за овај модел износи око 6.735 возила (базирано на месечној продаји овог модела у првих шест месеци). Ово чини око 2,3 одсто укупне месечне продаје у јуну Фијат Крајслер аутомобила (ФЦА) на ова два тржишта која чине преко 90 одсто укупне продаје ФЦА.

Иначе ФЦА је у јуну забележио раст продаје на европском тржишту за 7,9 одсто и у овом месецу је продато 107.600 аутомобила у Европи. У свом сегменту малих МПВ возила, 500Л је био лидер на тржишту са учешћем од 25 одсто. Истовремено, на америчком тржишту, продаја ФЦА возила је смањена за седам одсто на 187.348 возила. Продаја модела 500Л из Крагујевца је пала за трећину па је у јуну у САД продато свега 184 возила.

ДАНАС / ИНФО ЖУРНАЛ

фото: ФоНет

Актуелно

Поводом Великог школског часа: Србе не помињати

Све до данас, ни једног 21. октобра у Шумарицама није речено да су ту 1941. …

Зашто потомци аустроугарских злочинаца данас владају Србијом?

На челу Србије као председник Србије је Александар Вучић који је пореклом из села Чипуљић …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons