Историја

Шта је Хитлер говорио о Србима: “Немачка мора сузбијати планове о Великој Србији. Прихватљивија (је) чак (и) становита комунистичка опасност…”

Године 1996. је представљен као последњи живи саговорник Адолфа Хитлера. На конференцији одржаној у Немачкој деведесетпетогодишњег Предрага Милојевића питали су о првом утиску. “Хитлер је био љубазан и оставио је на мене пријатан утисак.” Публика се зачудила па разљутила, а старац је појаснио: “Господо, питали сте ме за први утисак, а ја сам интервју са вођом мале и потцењене странке завршио упозорењем да је реч о човеку опасних намера. Шест година касније најурен сам из Немачке под претњом смрти.” Окупљени су запљескали.

Шездесет година раније Милојевић је у „Политици“ написао: “Ханибал је прешао Алпе и дошао пред врата Рима, иако није имао појма о географији. Хитлер је стварао најбурнији политички покрет у Немачкој, иако још није начисто ни с појмовима из политичког буквара. У томе је ваљда моћ ирационалног у стремљењу људском. Али, да је створен за вођу, види се и по томе што наговара студенте да се уче политици читајући звезде. Читајући своје табаке и књиге у библиотекама, они би могли да извуку поуке сасвим незгодне по националистички покрет.”

Хитлер је током рата тврдио да су га Срби “два пута ујели за срце” – Сарајевским атентатом 1914. и превратом због приступања Тројном пакту 1941. године. Рекао је и:

“Ми никад не смемо дозволити да на Балкану један народ постане сувише моћан, народ који има осећај политичке мисије и историјске улоге. Управо Срби су тај народ. Они су доказали да имају велику државотворну снагу, а и велике, амбициозне циљеве који чак иду до Егејског мора”;

“Срби су народ који је одређен да има државу и који је као народ одржан. Њихова идеологија је великосрпска. У њима постоји безобзирна отпорна снага. Због тога ће они увек заступати великосрпску идеју. Оно што долази из Београда значи опасност”; “Немачка мора до краја сузбијати све планове о Великој Србији. Не сме се створити српска војска. Прихватљивија (је) чак (и) становита комунистичка опасност.”

***

Из фељтона Чедомира Антића “Глобална историја Србије”. Овај наставак је објављен у актуелном летњем двоброју Недељника (уз који се на поклон добија књига о Добрици Ћосићу). Наредни број Недељника излази у четвртак 5. августа уз поклон књигу о Зорану Ђинђићу

недељник.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!