fbpx
Насловна / Србија / Репортаже / Шта се служило на двору Немањића: Јагњетина у млеку, посни купусник…
Шта се служило на двору Немањића: Јагњетина у млеку, посни купусник... 1

Шта се служило на двору Немањића: Јагњетина у млеку, посни купусник…

Ово је само један од могућих јеловника који бисте добили да сте у доба Немањића закорачили на њихов двор и српским владарима придружили се на вечери.

Нема рецепата

Јела која су красила трпезу Немањића Београђани су имали прилике да пробају у оквиру пројекта “Историја гастрономије”, а аутентичне оброке за њих је спремао кувар Стамбол Гештамов. Ипак за ова јела не постоје сачувани рецепти у писаном облику.

– У средњовековној Србији, за разлику од старог Рима, старе Грчке, старог Египта, нећете наћи рецепте сачуване као што их имамо у данашњем облику. Норматива нема, за разлику од, рецимо, Апицијевог кувара. – каже Негован Стефановић, аутор пројекта “Историја гастрономије”.

Јела на фрескама

Захваљујући историчарима, постоје записи о српској трпези.

– Историчар Теодор Метохит оставио је највише записа о средњовековној српској трпези пошто је део свог живота провео на двору краља Милутина. Како су та јела заправо изгледала, успели смо да реконструишемо и представимо најприближније захваљујући фрескама у манастирима. Међутим, нигде нећете наћи рецепт да у јело иде 10 грама овога, пола килограма онога… Али знамо који су основни зачини, знамо које се месо највише користило – објашњава Стефановић.

Да се данас користе цаке у кухињи, које су се користиле на двору Немањића, уштедели бисмо на рачунима за струју.

– Знамо на који начин је храна тада припремана. Пример, месо се обавије земљаном глином, па се горе ложи ватра и тако је печено. Како се кува млеко: Ужарите камен, ставите га у млеко и за 10 секунди млеко је проврело.
Стока као благо

На столу се ређе налазило месо стоке, иначе сматрано благом.

– Најређе се клала велика стока, јунетина, телетина, говедина, ретко су биле на менију. Зашто? И сами знате, а то се задржало чак и у песмама у преткосовским и косовским циклусима – стока је називана благом. А благо се не једе, не троши се, благо је ту да нам донесе млека да се од њега направи сир. То је било једно од основних животних намирница. Кокошке и пилетину су исто мало мање јели, а дивљачи је било колико год хоћеш – прича овај историчар.

Поврће које је тада било најчешће спремано сада је права реткост.

– Од поврћа најзаступљенији је био боб, који је потпуно заборављен у данашње време. Рецимо, хрватска влада је много новца уложила пре 10-20 година да поново почне да се сеје боб. И данас на свакој пијаци у Хрватској можете да купите боб – каже Стефановић.

Најважнији мед

Један од најзначајнијих извозних артикала и старе Србије и царске Русије био је мед. На крунисању Стефана Немања 1166. године један летописац по имену Тирски записао је да таква раскош влада на српском двору да је то невиђено, а шта је његова раскош била? Имаш меда колико хоћеш! – додаје он. Од меда је прављена медовача, а пило се и вино.

– У време Крсташког рата 1189, дошло је до сусрета Фридриха Барбаросе и Стефана Немање у Наису, данашњем Нишу. Барбароса је тада доживео да га Стефан Немања послужи вином које је било у некој кофи са ледом. Па га је питао “Шта ће ти лед? То се код нас не користи!” А Стефан Немања је то волео јер је имао неколико пећина где се целе године чувао лед – прича Стефановић.

ПИЛЕТИНА

Састојци: Пилеће месо (груди), мед,  пшенично брашно, свињска маст, бело вино, дивље зеље (сремуш или бели лук), мајчина душица, клека
Припрема: Благо посолити пилеће месо (груди) и добро утрљати медом. Оставити да се расхлади, уваљати у пшенично брашно и зазлатити га у свињској масти. Извадити месо, а у посуди у којој се пекло додати бело вино, дивље зеље (сремуш или бели лук), мало мајчине душице и клеке. Третирати на тихој ватри кратко, помешати и тим умаком прелити месо. 

ЈАГЊЕТИНА У МЛЕКУ

Састојци: Јагњетина, љуто зеље, мрква, суве шљиве, накиселе јабуке, бела репа, кравље млеко
Припрема: У земљани лонац ставити на комаде исечену јагњетину, ред меса, па ред љутога зеља, мркве, мало сувих шљива, јабука накиселих, беле репе, па опет месо и покрити поново биљном постељом. Тад насути крављег млека да све прекрије, покрити поклопцем и на тихој ватри кувати око три сата док млеко не испари и остане око два прста.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Друмови Немањића још повезују Србију 11

Друмови Немањића још повезују Србију

ЗАБОРАВЉЕНА траса средњовековног немањићког Краљевог пута, чије име опстаје само у предању на простору Раса, …

Опет сија злато Немањића! 16

Опет сија злато Немањића!

ТАЧНО шест минута у петак после 14 часова, звона су огласила почетак подизања, а само …

Један коментар

  1. Belin Kps Belin Kps

    Šta se jelo i jede na dvorovima, to mi znamo … nego, šta je jeo i šta jede narod, to mi kažite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *