Шта вас из ЕУ Паганије боли ку*ац кога и зашто Србија шаље у Сирију?! Ајде бре одјебите више...

Шта вас из ЕУ Паганије боли ку*ац кога и зашто Србија шаље у Сирију?! Ајде бре одјебите више…

Портпарол Европске уније за спољну политику и безбедност Петер Стано изјавио је да је одлука Србије да дипломатске односе са Сиријом подигне на ниво амбасадора супротна ставу Уније.

„Став Европске уније у погледу нормализације односа са режимом у Сирији је јасан и непромењен, а недавни избори које је организовао сиријски режим не могу водити било каквим мерама међународне нормализације“, навео је у писаној изјави за Радио Слободна Европа Стано.

Он је додао да слање амбасадора у Дамаск у својству шефа дипломатске мисије значи предају акредитива шефу државе – „у овом случају Башару ал Асаду који се налази на листи санкција ЕУ и нема демократски легитимитет као председник државе“.

„Он је неко ко је надгледао масовно брутално насиље које су режимске трупе починиле над становништвом, укључујући и употребу хемијског оружја. То су разлози због којих чланице ЕУ не шаљу амбасадоре у Дамаск да предају акредитиве Асаду, већ тамо имају представнике у својству отправника послова, који не морају да предају акредитиве шефу државе“, казао је Стано.

Наводећи да је представљање земаља кандидата у Дамаску у надлежности тих држава, он је истакао да би у случају одлуке Београда „требало узети у обзир да је Влада Србије више пута потврдила да су европске интеграције стратешки приоритет земље“, а то, како је указао, укључује „прогресивно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ“.

Већина европских земаља и Сједињене Америчке Државе повукле су своје амбасадоре из Дамаска или снизиле активности на ниво отправника послова 2012. године, али Србија, како су за РСЕ навели из Министарства спољних послова, никада није прекидала дипломатске односе са Сиријом.

„Они су се, до именовања нашег новог амбасадора у тој земљи, одвијали на нивоу привременог отправника послова, што је било условљено тадашњом безбедносном ситуацијом у тој земљи“, наводи се у писаној изјави Министарства.

Четворогодишњи мандат амбасадора Србије у Сирији Јована Вујасиновића истекао је 2013. године и након тога није именован нови, већ је државу представљао отправник послова Милан Вијатовић.

Име амбасадора Србије у Сирији за сада није јавно саопштено.

Фонет, РСЕ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Какао би било ИДИОТИ да уведете мораторијум на Бриселски споразум?

Какао би било ИДИОТИ да уведете мораторијум на Бриселски споразум?

Па да онда дате недељу дана дивљим племенима са југа као и ономе што себе …

У Немачкој после избора на власт долази коалициона влада социјалдемократа и зелених

У Немачкој после избора на власт долази коалициона влада социјалдемократа и зелених

Социјалдемократски кандидат за наредног немачког канцелара Олаф Шолц победник је и трећег, последњег телевизијског суочавања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *