Старо Грацко: 22 године од убиства 14 жетелаца, шиптарски терористи и даље на слободи!

Старо Грацко: 22 године од убиства 14 жетелаца, шиптарски терористи и даље на слободи!

Навршава се 22 године од злочина у Старом Грацком, када су припадници ОВК у селу Старо Грацко на Косову и Метохији стрељали и масакрирали четрнаесторо Срба. Најмлађа жртва био је седамнаестогодишњи Новица Јанићијевић, саопштила је Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица указује да за тај, као ни за бројне друге злочине који су над Србима организовано и систематски извршили припадници Ослободилачке војске Косова нико није одговарао.

Истиче се и да су охрабрени некажњивошћу злочина над Србима, ношени мржњом и нечовечношћу, албански злочинци и екстремисти оскрнавили и минирали локално гробље на коме су сахрањени убијени српски жетеоци, као и спомен плочу са именима жртава.

Подсећајући на овај злочин, Српска координација указује на историјски неуспех Унмика, Кфора, Еулекса и власти у Приштини да на Косову и Метохији изграде друштво у коме ће постојати елементарна владавина права и поштовање основних људских права за српски народ.

И данас, више од 22 године од установљења протектората Уједињених нација на Косову и Метохији на основу Резолуције СБ УН 1244, на овој територији влада „култура“ некажњивости за злочине почињене над Србима, одсуство поштовања елементарних људских права Срба и одсуство реалног суочавања са прошлошћу, наводи се у саопштењу.

Четрнаест жетелаца убијено је док су убирали летину. Убице нису пронађене, а међународно правосуђе на Kосову и Метохији затворило је случај.

Злочин се догодио десетак дана по доласку међународних војника. Старо Грацко је било под контролом британских војника Kфора. Британски војници су извршили истрагу и утврдили могуће починиоце међу Албанцима, али за Унмикове истражиоце починиоци су нестали без трага.

Еулекс је након што је преузео случај од Унмика, затворио истрагу због недостатка доказа, иако је у истрази код једног од осумњичених Албанаца, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Родбина и чланови породица убијених Срба уздају се у Специјални суд за злочине припадника тзв. Ослободилачке војске Kосова.

У Старом Грацком од лета 1999. године и злочина чија се годишњица обележава данас, живи упола мање Срба.

Извор: РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

На Косову и Метохији ће бити смештено око 2.000 Авганистанаца

Косовски министар унутрашњих послова, Ђељаљ Свећља (Xхелал Свеçла), изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) …

Слом Бриселског споразума: Срби на Косову на оптуженичкој клупи и у — штрајку

Слом Бриселског споразума: Срби на Косову на оптуженичкој клупи и у — штрајку

Српске судије са КиМ решене су да бојкотом искажу протест против пресуде Ивану Тодосијевићу, да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *