Стефановићи приватизовали МУП, министров тата на службеном путу са врхушком полиције у Италији
Бранко Стефановић, тата министра Небојше Стефановића ФОТО: Медија центар

Стефановићи приватизовали МУП, министров тата на службеном путу са врхушком полиције у Италији

Бранко Стефановић је у мају 2019. године пословно посетио италијанску фабрику оружја „Берета“ заједно са делегацијом Министарства унутрашњих послова Србије, сазнаје БИРН

Kада је маја 2019. године висока делегација Министарства унутрашњих послова Србије посетила „Берету“, познату фабрику оружја смештену на северу Италије, са собом су повели и тројицу представника фирме ГИМ.

Један од њих био је и Бранко Стефановић, отац министра полиције, који је на пут кренуо у својству специјалног саветника.

После чињеница које је БИРН објавио о посети Бранка Стефановића „Kрушику“ и његовом службеном путу у Саудијску Арабију у својству правног саветника ГИМ-а, ово је још један од доказа који показују повезаност оца министра полиције и тог београдског предузећа за трговину оружјем.

Одлазак у „Берету“ је посебан у односу на посете Ваљеву и Ријаду јер је Стефановић старији овога пута био део званичне државне делегације.

Ово је директно у супротности са тврдњама министра полиције Небојше Стефановића да његов отац нема никакве везе са ГИМ-ом и пословима трговине наоружањем и војном опремом.

Документација до које је дошао БИРН показује да су осим Бранка Стефановића пут Италије у мају 2019. године кренули и власник ГИМ-а Горан Тодоровић, као и Драган Ђорђевић, бивши официр за везу српске амбасаде у Риму.

Вишечлану делегацију МУП-а предводио је Иван Ристић, у то време помоћник директора полиције.

Он је претходно обављао функцију шефа кабинета Министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Представници „Берете“ на састанцима су били директор продаје из сектора за Одбрану и спровеђење закона Антонио Бјонди и менаџер истог сектора Алесандро Kостаљиола ди Фијоре.

На питања упућена „Берети“ да ли су се њихови директори састајали са представницима ГИМ-а, Стефановићем и Тодоровићем, као и са представицима МУП-а које је предводио помоћник директора полиције Иван Ристић, од италијанске фабрике смо добили писани одговор који потврђује наша сазнања.

„Потврђујемо да смо у посету примили представнике компаније ГИМ и људе које сте навели као део делегације“, наводи се одговору БИРН-у.

Стручњаци упозоравају да би заједнички послови државних службеника који су најближи сарадници министра полиције и приватне фирме у којој је ангажован отац тог истог министа, требало да буду знак за узбуну.

„Ово је јасан доказ да се ради о трговини утицајем, а то је предворје директне корупције“, каже за БИРН професор Зоран Стојиљковић, бивши члан Одбора Агенције за борбу против корупције.

Небојша Стефановић, Бранко Стефановић и Иван Ристић нису желели да одговоре на питања БИРН-а.

Дружење у околини Милана

Иако су се представници ГИМ-а и „Берете“ састали најмање два пута, није до краја јасно шта је био исход ових посета и колико су оне повезане са државним војним фабрикама и са потребама Министарства унутрашњих послова.

Састанци су организовани у седишту фабрике у градићу Гардоне Вал Тромпија, који се налази стотинак километара североисточно од Милана. У оквиру посете организована је и проба „Беретиног“ арсенала на фабричком стрелишту.

На видео снимку са стрелишта, у који је БИРН имао увид, види се Иван Ристић, помоћник директора српске полиције.

Ристић је искусни полицајац који је првобитно био на дужности начелника Одељења за обезбеђење председника Народне скупштине Србије.

Након тога постаје шеф кабинета министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, да би потом био постављен на место помоћника директора полиције Владимира Ребића. Ту функцију и данас обавља.

Министарство унутрашњих послова није одговорило на питање БИРН-а која је била сврха заједничког путовања са представницима фирме ГИМ, о чијем трошку је организован пут, као и каква је била улога оца министра полиције на тим разговорима.

У „Берети“ су за БИРН рекли да је сврха састанка била искључиво презентација њихових производа и прикупљање података о компанији.

„Једини исход ове посете било је уручивање ценовника `Беретиног` спортског наоружања. Никакав договор није постигнут“, наводи се у писаном одговору италијанске фабрике.

Према сазнањима БИРН-а, обилазак „Берете“ у мају 2019. године била је друга посета делегације ГИМ-а том италијанском произвођачу наоружања. Први састанак био је у јануару исте године, али самостално и без представника МУП-а.

У министарству трговине речено је за БИРН да ГИМ нема дозволу за увоз НВО (наоружања и војне опреме) из компаније „Берета“.

До прве посете „Берети“ дошло је дакле само два месеца након што је крајем новембра 2018. године БИРН објавио прву причу у којој је открио да је маја 2017. године Бранко Стефановић био део шесточлане делегације која је посетила војну фабрику „Kрушик“ у Ваљеву како би уговорили посао продаје оружја за Саудијску Арабију.

БИРН је такође објавио да је Бранко Стефановић јуна 2018. године у својству правног саветника ГИМ-а путовао у Саудијску Арабију.

Александар Обрадовић, узбуњивач из „Kрушика“, провео је три месеца у притвору јер је јавност обавестио о догађајима у овој ваљевској фабрици наоружања. Суд је 18. децембра одлучио да му укине меру кућног притвора, али је Обрадовић у разговору за БИРН изјавио да „ће борба за коначну слободу бити дуга и мукотрпна“.

„Берета“ заинтересована за српску војну индустрију

Италијанска „Берета“ је најстарија фабрика за производњу наоружања на свету. Основана је 1526. године, а 2018. године остварила је скоро 680 милиона евра прихода. Послује у Европи, Америци, Аустралији и Kини.

Познати италијански произвођач наоружања заинтересован је за улагања у српску војну индустрију још од 2018.

Те године измењен је Закон о производњи и промету наоружања чиме су омогућена страна улагања у државну наменску индустрију.

Непосредно након измене закона власник „Берете“ је посетио најстарију српску војну фабрику „Застава оружје“. Обе стране показале су добру вољу да две фабрике сарађују у производњи ловачког наоружања.

Међутим, до сада до те сарадње није дошло.

Јавно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Лазаревац: Како директор ЕПС-а Милорад Грчић народним новцем откупљује ПИЧКЕТИН

Лазаревац: Како директор ЕПС-а Милорад Грчић народним новцем откупљује ПИЧКЕТИН

Пре коју недељу у јавност је доспела информација да су ЕПС, Железнице Србије и Путеви …

Од Ер Србије ни дугмићи

Од Ер Србије ни дугмићи

Kао и сви други послови са Арапима, и приватизација Јат ервејза представљена је као невиђено …

Један коментар

  1. Obavljena poseta Branka Stefanovića, kao član delegacije MUP, u svojstvu savetnika GIM, u maju 2019. godine, italijanskoj fabrici oružja “Bereta” šta ima tu loše, a ne znam zbog čega se tu pominje njegov sin. Branko se pokazao kao izvanrednog činioca u prodaji naoružanja “Krušika” i doneo toliko profita, da to nije učinjeno, kako bi rekao Vučić, zadnjih 50 godina. Zli duhovi mogu da pričaju šta god hoće samo da naude Stefanoviću, tj. namenskoj industriji. On najbolje zna šta radi, možda malo i za sebe, al’ ako ima za sve mora malo i za njega i to sve bez znanja i saznanja sina mu dr Nebojše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *