fbpx

СТИЖЕ РАНИЈЕ: Звезда луталица јури према Сунчевом систему

0
(0)

Лутајућа звезда „Глиси 710“ стићи ће до Сунчевог система неколико десетина хиљада година раније него што се веровало, тврде шпански научници.

Нова рачуница шпанских научника показује да ће позната звезда луталица, која јури према Сунчевом систему, прићи Сунцу на мању удаљеност него што се то донедавно мислило.

Према новим прорачунима, патуљаста звезда „Глиси 710“ требало би до Сунчевог система да стигне за 1,29 милиона година, уместо за 1,36 милиона, што је далека будућност коју неће доживети ни најдаљи потомци данашњих људи.

Она би требало да прође кроз спољни део Сунчевог система, познат као Ортов облак. „Глиси“, која се креће свемиром без утицаја гравитације, има брзину од 51.500 километара на час кроз Млечни пут.

Још од 1996. године познато је да „Глиси“ путује према Сунчевом систему, међутим, научници су тек пре неколико година прикупили довољно података за прецизније израчунавање њене удаљености и брзине.

Стручњаци сматрају да „Глиси 710“ не представља опасност чак ни за далеке потомке људи.

Наиме, та звезда има масу која износи само 60 одсто масе Сунца, тако да ће својом гравитацијом моћи да утиче само на тела у околини од 40 астрономских јединица (удаљеност од Сунца до Земље).

Другим речима, могла би да изазове само поремећаје у Ортовом облаку, кроз који ће проћи на удаљености од 4.303 астрономске јединице од Сунца.

Поређења ради, то је 100 пута даље од раздаљине између Плутона и Сунца.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *