фото: Хаџи Марко Вујичић

Страх гори од вируса

4.5
(2)

И поред тога што су многе европске земље због ширења вируса корона најавиле превентивне мере на својим граничним прелазима, у пракси се то и даље не дешава. У ово су се уверили и репортери „Вести“, који су на Београдској аутобуској станици у петак сачекали неколико аутобуса који су долазили из Немачке.

На перону није било посебне гужве, а запослени су нам рекли да се саобраћај са европским земљама од појаве вируса корона драстично смањио.

– Неки превозници су добили препоруке да носе заштитне маске и рукавице, али углавном тога нема – кажу запослени.

И међу онима који су чекали мало њих је било са маскама. Ми смо током неколико сати забележили само три особе које су се кретале са маскама.

Без такве врсте заштите били су и сви путници који су дошли из Немачке.

Нико не носи маске

Једногласни су да им нико на поласку није рекао за мере превенције, а да током пута дугог двадесетак часова није било никаквих редовних или ванредних заустављања или медицинских прегледа.

– Током целог пута на граничним прелазима ка Србији није било ни задржавања, а нити смо видели људе у комбинезонима или са маскама на лицу. Дуже смо се задржали једино на граници са Мађарском и мислим да је само један њихов цариник носио маску, док остали нису – каже Драгутин Ристић, који је стигао из Хамбурга.

И остали путници из овог аутобуса кажу да ни пре, а ни током пута нису наишли на веће мере медицинске заштите.

– Долазимо из Минхена и никаквих здравствених контрола нисмо видели, нити нас је неко посебно прегледао. Нигде нисмо видели да носе маске. Мислим да је само једна жена која је прегледала пасоше на мађарској страни имала ту маску. Међутим, због страха од вируса корона који се увукао у становништво возили смо се у полупразном аутобусу – причају Дивна и Методије Андрејевић.

Зоран Крстић, један од кондуктера у фирми Туринг која вози на линији Хамбург-Београд, каже да је број путника драстично опао.

– Сада смо превезли само 24 путника. Вероватно страх и чињеница да се најављују бројна укидања полазака, па људи не знају како би се вратили у Немачку – истиче Крстић и додаје да на граници нису имали никаквих проблема с обзиром на то да долазе из једне од земаља коју је захватила пандемија вируса корона.

– Прешли смо границу на Бачком Брегу и све је прошло без икаквих проблема. Наша полиција упозорава путнике и возаче на опасност од вируса и то је све. Кроз Европу нисмо имали таква упозорења, али наравно да смо и сами пазили и због безбедности путника, али и наше личне – признаје Крстић.

И на аутобуској линији из Франкфурта, на којој се обично тражило место више, сада је тек половина од могућег броја путника.

Славиша Поповић је из Минхена кренуо у родно Кладово и сем гужве у Мађарској није било никаквих заустављања или провера.

– Између Мађарске и Аустрије нема гужве, а у Мађарској сам видео да контролишу, али не све, већ ваљда насумично јер наш аутобус нису проверавали – прича Поповић.

Без забране путовања

Он каже да је у Немачкој ситуација тренутно под контролом и да нису на снази забране путовања.

– Слушао сам препоруке из Србије, али у Немачкој, верујте, никога нисам видео да носи маску, баш никог. Једино што сам видео неколико Кинеза и то је све.

Једини саговорник „Вести“ који ће се одмах пријавити најближој здравственој установи зато што долази из земље која је означена као ризична јесте Александар Стоканић, који је стигао из Тибингена.

– Није било никаквих контрола ни дуж пута ни на граничном прелазу. У Немачкој почиње да се диже тензија зато што се и повећава број заражених, па власти почињу да уводе неке мере. Међу Србима на срећу нико није заражен, а у граду је евидентирано 50 случајева – наводи Стоканић, који ће и поред тога што нема никаквих симптома болести ипак отићи да се пријави и да се тестира.

Милан Вучковић, возач редовне аутобуске линије из Франкфурта, каже да им на нивоу предузећа још није стигло никакво обавештење да повећају степен заштите, било да је реч о њима или о путницима.

– Уколико дође до пандемије, претпостављам да ће бити прописане посебне мере, којих ћемо се придржавати – поручује Вучковић.

Све мање путника

Радиша Ђурић, власник превозне фирме Фирга транс из Матцингена у Швајцарској, за „Вести“ каже да су сви аутобуси и камиони упућени на гранични прелаз Хоргош и да се на том прелазу ствара велика гужва.

– Ми смо стигли у седам ујутро и чекали смо до 14 часова. Границу може да пређе само онај који има српску личну карту или пасош, остале путнике са црногорским, македонским и ЕУ пасошима враћају. Српски држављани добијају формуларе које свако треба да попуни и да се јави у месту боравка најближој здравственој установи. Ако доктори установе да неко има симптоме вируса корона, заустављају га и стављају га у карантин. Што се тиче путовања, смањује се број путника. Нама је за полазак 13. марта резервације отказало 10 путника – наводи Ђурић.

Ђ.Баровић, Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министарство здравља: Србија купује вакцину против короне од СЗО и фондације Била Гејтса

5 (6) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом COVAX о приступу вакцини против вируса …

Ана Брнабић потврдила да Србија купује вакцине против корона вируса од Била Гејтса!

4.3 (12) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом ЦОВАX о приступу вакцини против вируса …

Један коментар

 1. Nameće se zaključak da epidemija korona virusom nije spontana već planirano izazvana virusom koji je obrađen u laboratorijama od strane visoko obrazovanih i upućenih stručnjaka-naučnika.
  Ovo ne znači da je rad na virusima ovog tipa pod nadzorom neke države – ma da je i to moguće – ali to treba odbaciti kao mogućnost.
  Ono što se može smatrati mogućim – to je pokrivanje ovog poduhvata od strane grupice nenormalno bogatih
  pojedinaca. Samo oni mogu da potplate određeni profil naučnika i da pokriju troškove istraživanja u određenom pravcu i za određene svrhe. Državna organizacija ne može znati što se sve radi niti u svojim naučnim organizacijama a pogotovo ne može znati o tajnim operacijama na naučnom nivou ako to pojedinci žele da sakriju.
  Teorija zavjere: Hiv virus preko AIDS i Ebole nije dao rezultate kakvi su očekivani. Zato se pristupilo
  izradi virusa koji ima osobine Hiv virusa plus dodatne. Brzo se širi, veže se za organizam svakog pojedinca
  koji biva inficiran i čeka oslabljenje imuniteta organizma da bi pojedica usmrtio.
  Kada je plan prihvaćen – tada se pristupa organizovanju zaprašivanja iz vazduha putem aviona , tako da
  se u vazduhu rašire mikro čestice koje kad se rašire postaju nevidljive. Narod to udiše i kroz duži niz godina
  u svojim plućima prikupi kritičnu količinu tih mikročestica -koje se povezuju u tkivo što otežava rad pluća. Sada se budi spavač korona virus,izaziva burnu bolest i uništava organizam. I to je to.
  Da bi navedeni plan bio moguć potrebni su iskvareni umovi i mnogo novca da se potplate određeni naučnici
  i određeni ljudi u vezi avio-saobraćaaja. Ima li načina da se borimo protiv takvih…..možda.
  Ali kao prvo – treba ostati živ i normalan i znati što je stvarnost i realnost a što je samo „Teorija zavjere“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *