Србија

Струја јефтинија у Холандији него у Србији, а гас у Мађарској

Домаћинства у Холандији плаћају електричну енергију по нижим ценама него грађани Србије – просечна цена електричне енергије за домаћинства у Холандији у периоду јануар-јун 2022. сведена је на 5,9 евро центи за киловат сат, док је у Србији 8,1 евро цент за киловат сат.

Када је реч о гасу за домаћинства, он је у првој половини године, у односу на Србију, био јефтинији само у Мађарској и Турској, наводи се у анализи „Цене електричне енергије и гаса за домаћинства и привреду у Европи у првом полугодишту 2022“ објављеној у новом броју Макроекномских анализа и трендова (МАТ). Код привреде је, пак, ситуација – нешто другачија.

Трошкови енергије у Европи драматично расту ове године. Кључни разлози су напети геополитички односи, сукоб у Украјини и реакције тржишта на санкционисање руског извоза нафте и гаса, оцењује економиста Иван Николић, уредник Макроекономских анализа и трендова МАТ.

Као и недавно са налетом пандемије, краткорочни одговор на кризу опредељује, пре свега, актуелно стање у економији и фискални простор сваке појединачне земље, наводи Николић.

Цене за домаћинства

Према саопштењу Евростата од 31. октобра, просечна пондерисана електричне енергије за референтне купце из категорије домаћинстава у земљама ЕУ је, између прве половине 2021. и прве половине 2022. повећана са 22 евроценти за киловат сат (€цент/кWх) на 25,3 €цент/кWх. Истовремено, просечна цена гаса за домаћинства повећана је са 6,4 €цент/кWх на 8,6 €цент/кWх.

Још битније, указује Николић – уочава се да су цене електричне енергије и гаса, посматрано без ПДВ-а и такси, расле осетно брже од цена за крајње потрошаче.

„То значи да на домаћинства није сваљен сав терет енергетске кризе, већ је издашним држаним издвајањима у виду субвенција и накнада, почев од енергетских компанија до крајњих потрошача, ценовни шок ублажен. Рачуни за енергију домаћинствима у ЕУ27 најчешће су кориговани наниже за износ ПДВ-а и такси, премда је њихово учешће у цени електричне енергије у ЕУ27 редуковано са 39 одсто на 24 одсто, а код цене природног гаса са 36 одсто на 27 досто“, наводи Николић.

Електрична енергија је, стоји у анализи, највише поскупела за домаћинства у Чешкој (+62%), Летонији (+59%) и Данској (+57%).

С друге стране, како се додаје – у пет европских држава цена електричне енергије за домаћинства је смањена – највише у Холандији (чак за -54%), следе Словенија (-16%), Пољска (-3%), односно Португал и Мађарска (обе по -1%).

„Холандија очигледно није штедела у заштити својих грађана. Не само да се одрекла фискализације, већ је и додатно субвенционисала потрошњу. То баш није у духу штедње енергије која се промовише у Бриселу. Просечна цена електричне енергије за домаћинства у Холандији у периоду јануар-јун 2022. сведена је на 5,9 €цент/кWх. Следе, Мађарска (9,5 €цент/кWх) и Бугарска (10,9 €цент/кWх). С друге стране, најскупљу струју плаћала су домаћинства у Данској (45,6 €цент/кWх), Белгији (33,8 €цент/кWх), Немачкој (32,8 €цент/кWх) и Италији (31,2 €цент/кWх)“, истиче Николић.

У Србији просечна цена електричне енергије за купце из категорије домаћинстава, са укљученим ПДВ-ом и таксама, није битније промењена током првог полугођа ове године и износила је 8,1 €цент/кWх.

„Да није било претходно поменуте фискалне релаксације у Холандији, Србија би и ове године у Европи била земља која својим грађанима обезбеђује најјефтинију електричну енергију. Наше процене су да је оваква енергетска политика Холандију коштала само у првом полугођу 2022. приближно две милијарде евра“, истиче аутор.

Данска је, додаје, била још издашнија у укупним фискалним одрицањима.

„Међутим, за разлику од Холандије, Данска је ипак задржала део фискализације потрошње електричне енергије“, додаје се у анализи.

Када је реч о цени гаса за домаћинства, она је са укљученим ПДВ-ом и таксама, увећана у 23 од 24 земље чланице ЕУ за које су доступни подаци.

„Гас је за домаћинства у оквиру ЕУ највише поскупео у балтичким земљама: Естонији (+154%) и Литванији (+110%). Не заостаје пуно ни Бугарска (+108%). У Северној Македонији је цена гаса за домаћинства такође увећана за готово два и по пута (+148%). Занимљив је пример Мађарске, где је цена гаса за домаћиства чак незнатно снижена (- 0,5%). Изражено у еврима, просечна цена гаса за домаћинства у ЕУ у првој половини 2022. била је најнижа у Мађарској (2,9 €цент/кWх), Хрватској (4,1 €цент/кWх) и Летонији (4,6 €цент/кWх), док је највиша цена регистрована у Шведској (22,2 €цент/кWх), Данској (16,0 €цент/кWх) и Холандији (12,9 €цент/кWх)“, наводи Иван Николић.

У Србији је просечна цена гаса за домаћинства у првом полугођу 2022. остала непромењена у односу на исти период претходне године (3,4 €цент/кWх).

„Гас за домаћинства био је јефтинији само у Мађарској и Турској“, оцењује се у анализи МАТ.

Како је за привреду

Привреда у ЕУ, за разлику од домаћинстава, купује електричну енергију на слободном тржишту.

„У Србији је таква пракса уведена 2015. године. Ова чињеница привреди у многим европским земљама није ишла у прилог спрам заштите од ценовног цунамија упркос великој борби да се њихова рентабилност и ликвидност очува и по цену подједнако високих фискланих давака и одрицања. У том смислу, за разлику од просечне цене електричне енергије за домаћинства која је на нивоу ЕУ27 и еврозоне увећана за 14,6% и 12,3%, респективно, просечна цена електричне енергије за привреду је забележила раст од 38,4% и 39%, респективно посматрано. Још је израженије одступање уколико посматрамо појединачне земље. Примера ради, цена струје за грчке компаније увећана је у просеку два и по пута (односно 158,2%). У Румунији цене струје за привреду су увећане 136,7%, Северној Македонији 123,9%“, наводи аутор анализе.

Просечна цена електричне енергије за привреду са урачунатим ПДВ-ом и таксима у Србији је са 9,5 €цент/кWх из првог полугођа 2021. за годину дана отишла на 11,6 €цент/кWх, односно увећана је за 21,3%.

„Цена се у овом периоду у Европи за привреду једино није мењала у Црној Гори, БиХ и Албанији. Упркос томе, ниво цене струје за привреду не одступа пуно у овим земљама у односу на Србију. У Црној Гори је просечна цена износила 10,3 €цент/кWх, у у Албанији је била чак и нешто виша (12,7 €цент/кWх). Компаније у Србији очигледно имају у просеку двоструко ниже трошкове за електричну енергију у односу на њихове парњаке из ЕУ27. Чак се током ове године тај однос додатно поправио у њихову корист (48% у односу на 41%, колико је износио у првом полугођу 2021. године)“, наводи се у анализи.

Експлозија цене гаса за европску привреду била је, истиче се – још болнија. Цена гаса за домаћинства увећана је у ЕУ27 тачно за 35%. Просечна цена гаса за привреду у ЕУ27 увећана је 109%.

„Северна Македонија је прворангирана по расту цена гаса за референтне купце из категорије привреде. Привреда нашег суседа је суочена са готово утрострученим трошковима за гас (цене су отишле навише за невероватних 283,5%). Трошкови за гас су драматично увећани и у Литванији (за 271%), Румунији (за 245%)… Подаци ЕУРОСТАТ указују да су Србија и БиХ заиста имале користи од релаксиранијег односа према Русији. У обе земље је раст цене гаса за привреду у последњих годину дана повећан само за 29%. У Србији је у првој половини 2022. цена гаса била у просеку најнижа у Европи (4,1 €цент/кWх). И као и код домаћинстава, цена гаса за привреду је приближно двоструко нижа у Србији него у ЕУ27. Годину дана раније трошак гаса био је нижи само за око 15%“, закључује Иван Николић, аутор анализе.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!