Студенти протестују широм Србије

0
(0)

Београд — Студентска конференција универзитета Србије организује данас и у наредна два дана протесте у свим универзитетским градовима. Нишки студенти протестују на тргу.

Студенти су незадовољни због усвајања измена и допуна Закона о високом образовању.

Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС је кровно представничко студентско тело, које ће организовати протесте у координацијии са студентским парламентима државних универзитета.

Серија протеста отворена је данас штрајком у Нишу у организацији нишког универзитетског Студентског парламента. Најављени су протести и у Крагујевцу, рекао је Тањугу председник СКОНУС Данило Јеремић.

За сутра у подне испред Министарства просвете заказан је протест у Београду, као и у Новом Саду и Косовској Мировици, рекао је Јеремић и најавио да ће штрајк бити одржан и у среду, у Новом Пазару.

Студенти захтевају шест обавезних испитних рокова у школској 2014/15. уместо пет.

Такође, траже да студенти који су уписани у прву годину студија школске 2010/11, односно 2011/12. године задржавају право да се финансирају из буџета најдуже годину по истеку редовног трајања студија, као што је и до сада била пракса.

„Изузетно од одредаба члана 94. став 1. Закона о високом образовању, статус студента који не заврши студије до истека рока који је одређен у тачки 4 овог члана, не престаје и продужава се до краја школске 2015/16. године“, један је од захтева студената.

Њихови дугорочни захтеви су: почетак рада на изради новог Закона о високом образовању са активним учешћем релевантних студентских представника у радној групи, као и почетак рада на проналажењу дугорочног решења проблема квалитета наставе, оптерећења и недовољно јасно дефинисаних програма студија и студентских курсева, уз учешће студената у радној групи.

„Немамо другог начина, него да мирним протестом искажемо незадовољство, пре свега због начина комуницирања са студентима, а онда и због донесених измена и допуна Закона“, рекао је Јеремић и позвао студентске организације и асоцијације да у сарадњи са студентским парламентима свих факултета и универзитета подрже протест.

Студенти Ниша: Ово није протест лоших ђака

Студенти нишких факултета затражили су данас на протесту од просветних власти да се број редовних испитних рокова не смањује са шест на пет и да се не скраћује дужина апсолвентског стажа, уз поруку да скупу не присуствују „лоши ђаци, већ будућност Србије“.

Осим наведених краткорочних захтева, студенти су затражили доношење новог Закона о високом образовању у чијем писању би учествовали и њихови представници.

Нишки студенти упутили су с Трга краља Милана писмо јавности, а затим потписали петицију којом траже испуњавање њихових захтева и коју ће послати Министарству просвете.

Писмо јавности прочитао је на протесту студент проректор Ђорђе Станковић, који је навео „да је образовање све скупље, а плате њихових родитеља све мање“.

На студентске захтеве подсетио је председник Студентског парламента Милан Петковић, уз најаву да ће централни простест свих студената у Србији, ако захтеви не буду прхваћени, бити одржан 13. октобра у Београду.

На скупу је речено да је градиво застарело, па студенти траже савременије програме и примерено оптерећење студената, као и прилагођавања образовања наше земље с осталим земљама Европе и света.

Студенти су носили транспаренте, на једном од њих је писало „Студирање једнако банкротирање“, на другом „Студент није запалио жито, али може да запали преко“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

2 Коментара

  1. PISTALJKE SERPE LONCI I DEBILIZAM SU VAM OVO DONELI SAMO NASTAVITE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *