fbpx

„Суђења путем Скајпа противна закону и Уставу“

5
(4)

Извршна власт укида право на правично суђење када захтева од судија увођење “Скајпа” као форму учешћа окривљеног у кривичном поступку, када води кампању обавезног притварања грађана и када обећава максимално кажњавање током ванредног стања, упозорила је у саопштењу Адвокатска канцеларија „Томановић“.

Одбрана путем „Скајпа“, како се истиче у саопштењу, Законом и Уставом није дозвољена, нити је дозвољено да извршна власт обећава притвор и максималне казне, као што је недопустиво да правосуђе постане администрација извршне власти.

„Право на правично суђење се не може укинути ни у ванредном стању. То је универзално људско право гарантовано међународним и домаћим документима које у себи укључује гарантовање права на приступ суду, праведно и правично поступање, оптимално коришћење процесних средстава, једнак третман страна у поступку, правилно извођење доказа и поступање од стране суда са пуним уважавањем права појединца али са тежиштем на праву на одбрану“, подсећа Адвокатска канцеларија „Томановић“.

Ванредно стање, како се додаоје, не сме да значи стандард живота у којем доминира обесправљени грађанин и правна и фактичка неограниченост извршне власти. Сваки појединац и његов случај обесправљености је важан јер ако заштита личних слобода и права није сврха постојања власти онда су разорени предуслови сваке слободе, истиче се у саопштењу и додаје се да се не сме симулирати постојање права која су заправо одузета.

Адвокати морају да подсете судије да су они заклетву положили Уставу и Закону, а не министрима, председнику Владе и председнику државе, поручује се у саопштењу Адвокатске канцеларије „Томановић“.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада пропустила уставни рок: грађани за 1. мај, по сили Устава, могу слободно да се крећу

5 (34) Административни одбор Народне Скупштине је заседао у четвртак ујутро 23. априла ове године. …

ДЈБ: Kршење Устава не може се исправљати новим кршењем Устава

5 (3) Покрет Доста је било упозорио је данас да се кршење Устава не може …

3 Коментара

  1. Ово већ личи на СТРАХОВЛАДУ кепеца вучића.
    Можда су у плану и СМРТНЕ КАЗНЕ ?

  2. Е, да је Хитлер жив…који би то тандем био ?

  3. Добра околност у кршењу залона и Устава које колонијални управник чини јесте то што је, бар формално, он правник.
    Замислите шта би било да није правник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *