fbpx

Суша носи 1.000 евра по хектару

0
(0)

Пољопривредници и аграрни стручњаци процењују подбачај овогодишњег рода који је жега десетковала. Ко ће надокнадити штету

НИ киша, која је последњих дана падала, није много ублажила последице суше, која већ дуже „притиска“ Србију. Процењује се да је укупна штета од суше, коју је Србија претрпела, већа од 2,1 милијарде долара, али ратарима је далеко битније на који начин ће надокнадити штету на њиховим ораницама, која, у зависности од усева, може да буде и виша од 1.000 евра по хектару.

Сама штета, како објашњава Војислав Малешев, ратар из Каћа, недалеко од Новог Сада, тешко се процењује, пошто се, буквално, разликује од парцеле до парцеле.

– Искрено, страх ме и да рачунам, колико би могао да будем у губитку, пошто сам на свим њивама применио комплетну агротехнику, и надао сам се високом приносу – каже Малешев. – Сада, међутим, могу да рачунам на исто тако висок губитак, јер ми, у Каћу нисмо имали цела два месеца.

Малешев оцењује да на неким њивама неће моћи да убере довљно кукуруза ни да исплати гориво за комбајн, којим га бере.

– Груба рачуница доводи до тога да је за покривање губитка на хектару кукуруза, који је тотално страдао од суше, у зависности од тога колико је агротехничких мера примењено, од 700 до 1.000 евра – каже Малешев. – Слична су улагања и у гајење соје. Сунцокрет је нешто јефтинији, док је шећерна репа скупља, и ти губици су и већи од 1.000 евра.

Малешев је, такође, скептичан по питању надокнаде ове штете. Како каже, када расте цена пољопривредних производа, расту и све друге цене инпута, тако да ратарима остаје само губитак, због смањеног рода.

– Надамо се да ће нови министар имати разумевања за наше проблеме, пошто смо му већ упутили нека наша виђења ове ситуације, и предлоге како да се штета ублажи – каже Малешев. – Сигурно је, међутим, да нас чека јако скупа и тешка јесења сетва…

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава дала 240 милиона евра за сточарство, резултата нема

4.4 (38) Иако је за три године из државног буџета издвојено 28 милијарди динара, неких …

Србија: Све мање земљишта под системима за наводњавање

0 (0) Од укупно 3,4 милиона обрадиве површине у Србији прошле године наводњавало се тек …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *