„Сваки моћник мисли да од њега свет почиње,а пре или касније сам оштри нож да буде заклан“

0
(0)

„Све то зло власти, ма колико снажно деловало, ма како дуготрајно изгледало, има свој рок трајања. Има свој крај“, рекла је глумица Наташа Нинковић у разговору за Блиц поводом представе „Ричард Трећи“ чија је премијера вечерас у Народном позоришту у Београду.

„Не кажем, бива неретко и да су жртве огромне, али има им краја“, додала је. И од зла и од власти, међутим, већи је проблем слепило људи.

„Механизми власти су суштински исти. Владари се мењају, становништво које је жртва се мења, али тај систем манипулације је увек исти. И уз њега пропаганда, без обзира на промене у средствима и начинима пропаганде. Толико ствари се у овом комаду подудара са данашњим временом. У историји се понављају периоди предаха – рекла бих кратки – када се зло мало повуче. Ал’ кад изнова крене! Спрега власти и криминала, механизми који се заснивају на страху, хране се и манипулишу њиме… А у свему томе невероватно слепило људи. Зло на сваком ћошку. Од људи прави сведоке или саучеснике, овладава њима, меље их и мења, зло се поставља као услов егзистенције. И не вреди. Људи пристају“, додала је Нинковићева.

Она у Шекспировом комаду тумачи улогу Маргарете, жене која нема шта да изгуби, како је објаснила Нинковићева, а која је самим тим јако опасна.

„Бивша владарка. А једном владар – увек владар, барем у сопственој свести. Властољубива жена. Изгубила је и мужа и синове, али јој је заправо најважније то што је изгубила круну. Она нема ниједан разлог да живи, осим да види једног човека мртвог. Значи њу освета држи у животу“, објаснила је глумица и додала да се Маргарета на неки начин надовезује на чињеницу да зло има крај.

„Сваки моћник мисли да од њега свет почиње, а пре или касније сам оштри нож да буде заклан док у међувремену немилице меље све пред собом“, истакла је глумица.

Недељник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нож за клање српске дјеце са Козаре

0 (0) Усташки нож намjенски направљен за масовно клање српске дjеце у Другом свjетском рату …

Београд: Алжирски мигранти ножем изболи Мароканца

0 (0) Једног Мароканца данас су изболи мигранти из Алжира на аутобуској станици у 10.22 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend