ШВЕДСКИ ПСИХОПАТА! Карл Билт предлаже етничко чишћење Донбаса

0
(0)

У Европи постоје снаге које не желе компромис у Донбасу и залажу се за сценарио из РСК. То значи вратити држави део територије војним средствима.

„Лоше је поређење Републике Српске Крајине и Донбаса, али оно одражава однос бившег шведског премијера и његових истомишљеника према Доњецку и Луганску“, тврди Георгиј Енгелгард, научни сарадник на Институту за славистику Руске академије наука коментаришући предлог Карла Билта, бившег премијера и министра спољних послова Шведске у ауторском тексту за дневник „Данас“.

Билт, који је и члан међународног саветничког тима председника Украјине Петра Порошенка, предлаже да је најбоље решење за Донбас модел који је примењен у Источној Славонији пре 20 година.

„Ако је Русија озбиљна у вези с тражењем решења за конфликт, треба да буде спремна да подржи распоређивање припадника међународне мировне мисије и снага“, пише Билт и тврди да би таквом мисијом могао бити започет процес рехабилитације региона источне Украјине.

„То је лоша порука искусног европског политичара за Кремљ. Његов чланак указује на то да у Европи постоје снаге које не желе компромис према питању Донбаса и залажу се за сценарио из РСК. То значи вратити држави део територије војним средствима“, категоричан је Енгелгард.

На територији РСК је било извршено највеће етничко чишћење за време балканских ратова 90-их, додаје Енгелгард и подвлачи да није случајно што неки од украјинских политичара стално помињу управо хрватски сценарио, а они често „реемитују“ поруке које добију споља.

„Што се постављања мировњака тиче, за Запад они су инструмент директне контроле и окупације територија — дошли су у својству посматрача, али су брзо преузели владајућу улогу на Балкану“, прецизира Енгелгард.

Владислав Јовановић, у време распоређивања мировних снага у Источној Славонији министар иностраних послова СРЈ, и историчар Чедомир Антић такође негативно оцењу овај предлог Карла Билта, а немају лепе речи ни о његовој објективности. Антић каже да је зачуђен зашто Билт уопште излази у јавност са оваквим предлозима.

„Оно што он пише протеклих дана је увреда за здрав разум. Не знам шта он жели? Је л‘ жели поново да се жени? Је л‘ жели поново да буде премијер? Kоја је његова жеља? То што осећају према Србима и према Русима је дубоки шовинизам и има елемената расне и верске мржње“, тврди Антић за Спутњик.

Антић подсећа да је Ердустски споразум у Славонији подразумевао да се у замену за нека права Срби интегришу у Хрватску државу, али да до данас није испуњен, осим у неким ситницама.

„Да ли стварно мисли да ће хиљаде људи изгинути да би их преварио неки европски дипломата?! Оно што ме чуди је степен агресивности. И раније сам слушао шведске представнике како говоре о агресивности Русије. Током више стотина година никад се није десило да Русија нападне Шведску, а Шведска је више пута учествовала у агресивним плановима и агресивној политици, чак ратовима против Русије и држава које су на њеном месту постојале“, прецизира историчар Антић.

Дипломата Владислав Јовановић подсећа да је проблем са снагама УН у Источној Славонији био у томе што је било гаранција да неће бити напада, али није било гаранције да снаге УН неће дозволити да Хрватска поново оружано уђе у те зоне.

„Значи, те зоне нису биле потпуно заштићене, нити под гаранцијом да неће бити окупиране од стране хрватске армије. Што се и десило, јер хрватска војска је неколико пута 1992. и 1993. године упадала и убијала сељаке по селима и после се повлачила на захтев УН. А ’Бљеском‘ и ’Олујом‘ је извршила војну инвазију, иако су ту биле распоређене снаге УН које нису прстом мрднуле, нити су УН реаговале што су територије под њиховом контролом биле нападнуте и окупиране од стране редовних снага Хрватске“, подсећа Јовановић.

Он још додаје да ако је Билтов предлог реплика оног што је било у Републици Српској Крајини, у таквом решењу би морала постојати клаузула да УН неће дозволити никакве оружане акције, а понајмање инвазију званичне Украјине.

„А ако би опстало исто као што је било у Суецу раније и у РСК, онда би могућност војне инвазије била врло могућа, врло вероватна, чак изводљива и УН би се једноставно пасивизирале и не би ништа радиле, не би реаговале. То оставља могућност за злоупотребу тим пре што изгледа да званична Украјина није ни до сад презала да врши војне провокације и бомбардовања у Донбасу, укључијући можда више цивилне него војне циљеве и да се на то није реаговало“, закључује Јовановић.

 

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТА УВОДИ ЕНОРМНЕ КАЗНЕ И ПРЕТИ НАРОДУ кријући се као најобичнија пи*ка иза кризног штаба!

4 (18) Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се на две недеље се …

ПСИХОПАТА се из освете због бојкота лажних избора спрема да вечерас ПОТПУНО затвори Београд!!!

4.2 (9) Председник Србије Александар Вучић на препоруку Кризног штаба за сузбијање корона вируса, вечерас …

6 Коментара

  1. Neka su mu ostali zivi i zdravi, ovaj nije sam?

  2. DEJAN LUČIĆ UPOZORAVA: MUSLIMANSKE IZBEGLICE IZ SEVERNE AFRIKE SU RATNICI ISLAMSKE DRŽAVE

    https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=Y0EwySjiDQw

  3. Govno fasisticko, takve kao on odavno je trebalo eliminisati da ne zagadjuju ovu planetu.

  4. On je peder koji je silovao u Bosnu 4 malisana 8 godine starosti pa ih je on licno ubio Carl Bildt you tell us how many young children raped. It spoiled us. You should go to jail to rape young male children. In Bosnia you raped four little boys under the age of 8 years. Jerk sick

  5. Mene ništa što dolazi sa zapada ne iznenađuje.Oni su svi protiv pravoslavlja i veliki srbomrzci.Njima nikada nisam verovao i nikada neću verovati jer znam kakva je to bagra,pošto sam bio u mnogim zapadnim zemljama.Oni kada bi mogli ,odavno bi nas uništili ali hvala Gospodu Bogu dok je živa i jaka Rusija koja je bastion i zaštitnik Pravoxlavlja to se ne može desiti i po cenu uništenja života na zemlji.A svi ovi koji naši koji su sa njima i koji gledaju da nas uvedu u Evropu i u nato pakt pod hitno treba poslati u zaborav i dovesti na vlast one koji će bit za napačeni narod.za čuvanje Pravoslavlja i ujedinjenje sa svim pravoslavnim zeljama i narodima.

  6. Ne verujte nista prevarantima.Nek uredjuje on svoju zemlju i nek se ne mesa u tudje stvari. Zasto svi politicari na balkanu cute ,nego im vise u oci ne govore da su kostapleri,prevaranti,da su nam naneli mnogo zla ,da ljudi djabe sede u Hagu i sude se kao da su najvece ubice a od njih nisu vece.Proizvukovali su rat a mi smo se samo branili

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *