Светињу дижу из пепела

Светињу дижу из пепела

0
(0)

МЕШТАНИ села Босута код Аранђеловца обновили су храм посвећен Светом пророку Илији из 15. века – манастир Илиње. После двовековног пропадања светло дана поново је угледала задужбина Гргура Бранковића, од које се очекује да постане духовни ослонац житељима овог краја.

– Рушевине манастира биле су зарасле и готово заборављене. Очувани су били само камени темељи, као и понеко предање о историји у коров зараслог места. Аутентичну подзиду смо искористили и на њој прошле године подигли нови храм – каже Илија Јовичић, рођени Босућанин и дугогодишњи директор земунске основне школе „Лазар Саватић“.

У средиште пажње јавности мало качерско село Босута доспело је пре три године, када је полиција у њему ухапсила више радикалних вехабија. Њихови јатаци били су Горан Абдулах Павловић, рођен у Босути, припадник исламистичког покрета из Горње Маоче у Босни, и његов отац Томислав. Иако данас ниједан од њих не живи у Босути, афера са комшијом који је кренуо Алаховим путем само је појачала жељу мештана да обнове срушени храм.

Илија Јовичић каже да је већина грубих радова на храму завршена. Предстоји покривање куполе, уградња прозора и врата и осликавање. У међувремену је подигнут и звоник, а захваљујући прилозима верника из села и њихових потомака купљено је звоно и опремљена мала музејска поставка.

– Кључни догађај у обнови Илиња је обележавање његове крсне славе 2011. године на темељима старог храма. Те године су завршени археолошки радови и статичка испитивања. Међу мештанима тада је учвршћен договор да се светиња обнови – говори Јовичић и каже да је стари храм срушен у једној од турских одмазда 1815. године, када је разорен и трајно напуштен. Верује се да је у манастиру током припрема за Други српски устанак чуван барут, због чега Турци нису имали милости према православној светињи.

Светињу дижу из пепела

Захваљујући помоћи Драгана Глишића и његовог сина Уроша, али и раду више мештана, храм је брзо озидан. У градњу су били укључени археолози, али и стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца, који су дали зелено светло на пројекат нове цркве. Село са око 600 становника добило је ново место духовног сабрања.

– Манастир Светог Илије, када уз Божију помоћ буде завршен, имаће велики духовни значај не само за наше место, већ и за цео крај. Босута нема парохијски храм, већ припадамо цркви у оближњој Белановици – објашњава нам Синиша Јовановић, богослов из Босуте. – Постоји и нада да ће манастир привлачити ходочаснике и туристе, којима овај крај заиста има шта да понуди.

Светињу дижу из пепела

ИЗВОР СВЕТОГ САВЕ

Манастир Босута налази се недалеко од извора за који локална легенда каже да има благослов Светог Саве. Оснивач српске цркве, према предању, на једном од својих многобројних путовања застао је на овом кладенцу и окрепио се његовом водом. Од тада се извор сматра благословеним, као и светиња која је касније озидана недалеко од њега.

ОСЛЕПЉЕНИ КТИТОР

Храм Светог Илије једина је задужбина Гргура Слепог Бранковића у овом делу Србије. Ктитор манастира један је од синова Ђурђа Бранковића, који је због прављења савеза са Угрима по наређењу султана Мурата Другог – ослепљен. Иако без чула вида, успешно је ишао у војне походе, а запамћено је његово ратовање за Смедерево. Умро је као монах Герман у Хиландару, а иза себе је оставио сина, потоњег Змаја Огњеног Вука, последњег титуларног српског деспота.

Раде ДРАГОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend